Sponsor

ATHENS WEATHER

«Ώρα μηδέν» για την Βρετανία: Η Β.Ιρλανδία βάζει «φωτιά» στο Brexit - Η ΕΕ απαιτεί «άλλο καθεστώς» για τo Μπέλφαστ


Γράφει o Θεόφραστος Ανδρεόπουλος

«Ημέρα της Κρίσεως» η σημερινή για Βρετανία και ΕΕ καθώς στις 4 (ώρα Ελλάδος) συνεδριάζει το υπουργικό συμβούλιο στο Λονδίνο και σε αυτό θα αποφασίσουν οι υπουργοί αν αποδέχονται την συμφωνία για το Brexit στην οποία κατέληξε η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι.

Η ΕΕ απαιτεί «άλλο καθεστώς» να ισχύει στην Βόρεια Ιρλανδία κάτι που φυσικά είναι πρωτοφανές, καθώς στην ουσία επιβάλλει στην Βρετανία να έχει μειωμένη κυριαρχία σε έδαφος δικό της.

Ως γνωστόν μειωμένη κυριαρχία σε εθνικά εδάφη σημαίνει στο τέλος και αποκοπή των εδαφών αυτών.

Σε καθεστώς μυστικότητας οι υπουργοί ενημερώνονται για περιεχόμενο της συμφωνίας στην οποία κατέληξαν ΕΕ και Ντάουνινγκ Στριτ τη Δευτέρα.

Τι να πουν «ναι» οι υπουργοί δεν είναι αρκετό καθώς κανείς δεν ξέρει τι θα συμβεί στην ψηφοφορία στη Βουλή

Η Μεγάλη Βρετανία και η Ευρωπαϊκή Ένωση κατέληξαν σε μια κατ’αρχήν συμφωνία τώρα όμως η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι πρέπει να πείσει τους δικούς της υπουργούς καθώς οι Βρυξέλλες εξακολουθούν να κρατούν την ίδια αμετάβλητη στάση. 

Σημειώνεται ότι  αδιάλλακτη αυτή στάση κόστισε επί της ουσίας την παραίτηση του πρώην ΥΠΕΞ Μπόρις Τζόνσον

135 ημέρες απομένουν από την επίσημη έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ.

Βρυξέλλες και Λονδίνο έχουν καταλήξει σε ένα “προσχέδιο συμφωνίας” για την αποφυγή ενός ανεξέλεγκτου και «σκληρού» Brexit. 

Βέβαια ένα τέτοιο είδος Brexit θα ήταν επώδυνο και για την ΕΕ η οποία όμως επιμένει στην προστασία των συμφερόντων της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας –η οποία είναι κράτος – μέλος της Ένωσης - και να μην δημιουργηθεί μια κατάσταση «αυστηρών συνοριακών ελέγχων» στα σύνορα με τη Βόρειο Ιρλανδία (η οποία αποτελεί τμήμα του Ηνωμένου Βασιλείου)

Η Βόρεια Ιρλανδία αποτελεί βασικό πρόβλημα για ένα πολύ σημαντικό λόγο.

Όταν δρούσε επί σειρά δεκαετιών ο IRA εξοπλίζονταν και έβρισκε μέλη προς στρατολόγηση από την «μητέρα» Ιρλανδία. Εάν υπάρχουν «χαλαρά» σύνορα μεταξύ των δύο Ιρλανδιών, οι Βρετανοί φοβούνται μια νέα επανεμφάνιση του IRA όλως τυχαίως μετά την αποχώρηση από την ΕΕ καθώς υπάρχουν αποσχιστικές τάσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο και της Σκωτίας με πρόσχημα ότι δεν θέλουν οι εθνικές αυτές περιοχές να ακολουθήσουν το Λονδίνο εκτός ΕΕ.

Οι Βρετανοί δεν έχουν καμία εμπιστοσύνη στα παρασκήνια των Βρυξελλών και καλά κάνουν.

Θεωρούν λοιπόν ότι «χαλαρά» σύνορα στο Μπέλφαστ θα ανοίξουν τον ασκό του Αιόλου καθώς η περιοχή αυτή θα αρχίσει να ξανασκέφτεται επανένωση με την «μαμά» Ιρλανδία.

Τώρα η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι θα πρέπει να πείσει το υπουργικό της συμβούλιο αλλά και το κοινοβούλιο της χώρας να υπερψηφίσουν της συμφωνία. 

Οι λεγόμενοι “σκληροί υπουργοί” εκλήθησαν στο Νούμερο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ για να ενημερωθούν για το τι περιλαμβάνει η συμφωνία ενώ σήμερα το απόγευμα (16:00 ώρα Ελλάδος) αναμένεται να συνεδριάσει και το υπουργικό συμβούλιο του Ηνωμένου Βασιλείου. 

η συμφωνία επετεύχθη αργά το βράδυ της Δευτέρας και περιλαμβάνει αστερίσκους στο ζήτημα της Ιρλανδίας και της Β. Ιρλανδίας.

Το προσχέδιο συμφωνίας περιλαμβάνει 500 σελίδες και εξετάζονται από τους υπουργούς με την απαγόρευση να κρατούν σημειώσεις ή να λάβουν αντίγραφο για να μην διαρρεύσει στα Μέσα Ενημέρωσης. 

Στα τέλη Νοεμβρίου, μετά τη σύνοδο κορυφής των 27 πλέον κρατών–μελών της ΕΕ, Βρυξέλλες και Λονδίνο θα πρέπει να έχουν συμφωνήσει το πλαίσιο ενός συντεταγμένου Brexit.

Το πρόβλημα πάντως  παραμένει η βρετανική Βουλή.

Τον περασμένο Οκτώβρη δεν επιτεύχθηκε συμφωνία ανάμεσα σε Βρυξέλλες και Λονδίνο παρά το γεγονός ότι ήταν σχεδόν έτοιμη αλλά εμποδίστηκε από τους λεγόμενους «σκληρούς υπουργούς» της Τερέζα Μέι.

Το όλο πρόβλημα είναι τα σύνορα Ιρλανδίας-Βορείου Ιρλανδίας.

Εάν η Βρετανία αποδεχτεί τα «χαλαρά» σύνορα το Λονδίνο θα μοιάζει να σέρνεται πίσω από τις Βρυξέλλες και από μόνο του θα ανοίξει ζήτημα μελλοντικών αποσχίσεων και μελλοντικών ενοποιήσεων

Θα δείχνει μάλιστα ένα είδος υποτέλειας στην ΕΕ αφού μέσα στο έδαφός της σε συγκεκριμένη περιοχή θα ισχύουν άλλοι νόμοι και συνεπώς θα ασκείται περιορισμένη κυριαρχία, πράγμα πρωτοφανές για την άλλοτε Βρετανική Αυτοκρατορία.

Ο Μισέλ Μπαρινέ προειδοποίησε τους υπουργούς Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των “27” που συναντήθηκαν τη Δευτέρα 12 Νοεμβρίου στις Βρυξέλλες: Η στιγμή είναι «εξαιρετικά ευαίσθητη», «η παραμικρή διαρροή» από την πλευρά της ΕΕ θα κατέστρεφε και τη  νέα προσπάθεια 

Σε αυτό το πλαίσιο αναμένεται να συναντηθούν σήμερα Τετάρτη και οι μόνιμοι αντιπρόσωποι των 27 κρατών – μελών στις Βρυξέλλες. Θα μπορούσε να ληφθεί μια απόφαση ακόμα και στις 12-13 Δεκεμβρίου, σε έκτακτη σύνοδο.

Ήδη, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών και εκ των επικεφαλής της καμπάνιας υπέρ του Brexit, Μπόρις Τζόνσον, διαφώνησε με τη συμφωνία, λέγοντας ότι με αυτή, το Ηνωμένο Βασίλειο θα τεθεί σε καθεστώς υποτέλειας, αφού θα παραμείνει στην τελωνειακή ένωση και σε μεγάλα τμήματα της ενιαίας αγοράς, με αποτέλεσμα να δεσμεύεται από νόμους για τους οποίους δεν έχει λόγο. 

Ως εκ τούτου, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών διαμηνύει ότι θα ψηφίσει εναντίον της συμφωνίας, έστω κι αν δεν έχει δει το τελικό κείμενο.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Λίο Βαράντκαρ ζήτησε από τα μέλη της δικής του κυβέρνησης να βρίσκονται σε ετοιμότητα για μια πιθανή έκτακτη συνεδρίαση του ιρλανδικού υπουργικού συμβουλίου.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια