Οι γυναίκες με άπνοια ύπνου διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιακής βλάβης


Της Ανθής Αγγελοπούλου

Νέα μελέτη διαπίστωσε ότι μια κοινή αλλά επικίνδυνη διαταραχή του ύπνου που ονομάζεται αποφρακτική άπνοια ύπνου αποτελεί περισσότερο καρδιακό κίνδυνο για τις γυναίκες από ότι για τους άνδρες. Η έρευνα, η οποία παρουσιάστηκε χθες στην ετήσια συνάντηση της Ακτινολογικής Εταιρείας της Βόρειας Αμερικής, διαπίστωσε επίσης,  ότι η άπνοια ύπνου είναι συνήθως αδιάγνωστη ως πάθηση σε πολλούς ανθρώπους ειδικά μεταξύ των ατόμων που ροχαλίζουν.

Σύνδρομο αποφρακτικής άπνοιας στον ύπνο (ΣΑΑΥ)

Πολύ μεγάλος αριθμός ατόμων πάσχει από το σύνδρομο αποφρακτικής άπνοιας στον ύπνο αλλά, ελάχιστοι το γνωρίζουν ή έχουν διαγνωστεί, σύμφωνα με τους ειδικούς. Ωστόσο, όπως αναφέρουν, το να μην αντιμετωπιστεί το πρόβλημα αυτό εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την υγεία, αφού σχετίζεται με την ανάπτυξη καρδιαγγειακών και μεταβολικών διαταραχών. 

Οι ασθενείς παρουσιάζουν έντονο ροχαλητό και κατόπιν σταματά η αναπνοή τους (άπνοια). Για να τερματισθεί η άπνοια αφυπνίζονται και αυτό διαταράσσει τον ύπνο τους με αποτέλεσμα να εμφανίζουν πρωινή υπνηλία

Οι άπνοιες στον ύπνο στο γενικό πληθυσμό είναι συχνό φαινόμενο και αυξάνει σε συχνότητα με την αύξηση της ηλικίας. Στην ηλικία μεταξύ 30 - 60 ετών εμφανίζεται στο 10-24% των ανδρών και στο 6-9% των γυναικών. Από αυτούς ένα  ποσοστό 2-4% παρουσιάζουν υπνηλία την ημέρα, οπότε μπορούμε να πούμε ότι πάσχουν από το σύνδρομο της άπνοιας στον ύπνο. Το σύνδρομο γενικότερα με όλες του τις εκδηλώσεις είναι πολύ συχνότερο στους άνδρες από ότι στις γυναίκες.

Το σύνδρομο αποφρακτικής άπνοιας εμφανίζεται όταν οι μύες στον λαιμό χαλαρώνουν και μπλοκάρουν τον αεραγωγό ενώ ένα άτομο κοιμάται και στην προσπάθεια του να αναπνεύσει κατά τη διάρκεια του ύπνου ροχαλίζει δυνατά.

Η νέα μελέτη

Τώρα, ο Adrian Curta από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Μονάχου και οι συνάδελφοί του, αξιολόγησαν τα διαθέσιμα στοιχεία από τη Βρετανική Biobank που αφορούσαν  άτομα τα οποία είχαν υποβληθεί σε καρδιακή μαγνητική τομογραφία. 

Οι συμμετέχοντες κατηγοριοποιήθηκαν σε τρεις ομάδες:
  • 118 άτομα με αποφρακτική άπνοια, 
  • 1.886 άτομα με ροχαλητό, 
  • και 2.477 άτομα που δεν είχαν ροχαλητό.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, μεταξύ των ανδρών και των γυναικών στη ομάδα άπνοιας και στην ομάδα ροχαλητού,  αυξήθηκε η μάζα της αριστερής κοιλίας, σε σύγκριση με τα άτομα  που δεν είχαν άπνοια ή ροχαλητό. Αυτό δείχνει ότι στην ομάδα με αποφρακτική άπνοια και την ομάδα με το ροχαλητό, οι τοίχοι του κύριου θαλάμου άντλησης της καρδιάς διευρύνθηκαν, κάνοντας την καρδιά να δουλεύει πιο σκληρά.

Επιπλέον, όταν συνέκριναν τα άτομα με αποφρακτική άπνοια με τα άτομα που δεν είχαν αποφρακτική άπνοια ή ροχαλητό,  οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι υπήρξε σημαντική διαφορά στην αριστερής κοιλιακή μάζα των γυναικών, η οποία ήταν λιγότερο έντονη από ότι ήταν στους άνδρες.

Οι γυναίκες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο

Όπως είπε ο επικεφαλής ερευνητής κ. Curta , διαπίστωσαν ότι οι καρδιακές παράμετροι στις γυναίκες επηρεάζονται ευκολότερα από τη νόσο και ότι οι γυναίκες που ροχαλίζουν ή έχουν αποφρακτική άπνοια πιθανότατα να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για καρδιακή προσβολή από τους άνδρες. Η ερευνητική ομάδα παρατήρησε επίσης, ότι ο αριθμός ατόμων με άπνοια που είχαν λάβει έστω και μια διάγνωση ήταν εξαιρετικά χαμηλός.

Μαζί με τις μεταβολές στην καρδιακή λειτουργία στην ομάδα του ροχαλητού, το εύρημα αυτό τους οδήγησε στο συμπέρασμα ότι υπάρχει κίνδυνος να υποβαθμιστούν σε μεγάλο βαθμό οι συνέπειες από την αποφρακτική άπνοια. 

Αναγκαία η παρακολούθηση του ύπνου για τα άτομα με άπνοια

Σύμφωνα με τον κ. Curta, είναι σημαντικό οι άνθρωποι που ροχαλίζουν να εξετάζονται για αποφρακτική άπνοια και να λαμβάνουν την κατάλληλη θεραπεία.

Ο ίδιος ενθαρρύνει τους ανθρώπους που ροχαλίζουν να ζητήσουν από τον σύντροφό τους να τους παρατηρήσει στον ύπνο ώστε να δουν σε ποιες φάσεις κατά τη διάρκεια του ύπνου σταματούν να αναπνέουν για μικρό χρονικό διάστημα και αν στη συνέχεια ροχαλίζουν για να αναπνέουν τον αέρα. Αν δεν μπορούν να το κάνουν αυτό, δηλαδή να ζητήσουν από το σύντροφό τους να τους παρακολουθήσει για ένα βράδυ, ή δεν είναι βέβαιοι για το αποτέλεσμα που θα τους καταγράψει τότε, όπως λέει,  καλό θα είναι να περάσουν μία νύχτα σε ένα εργαστήριο ύπνου όπου η αναπνοή παρακολουθείται συνεχώς κατά τη διάρκεια του ύπνου και μπορούν να καταγραφούν όλες οι πιθανές αλλοιώσεις. 

Πηγές:
https://www.eurekalert.org/pub_releases/2018-11/rson-spg111518.php
https://www.news-medical.net/news/20181129/Women-with-sleep-apnea-at-higher-risk-of-heart-damage.aspx
Sally RobertsonB.Sc. Biomedical, Health, Life Sciences & Kate Anderton, B.Sc. Biomedical Sciences, Cell Biology
https://www.naftemporiki.gr/story/1419310/oi-gunaikes-me-apnoia-upnou-diatrexoun-megalutero-kinduno-kardiakis-blabis

* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια