Πέντε επικίνδυνα λάθη στο μαγείρεμα

Απροσεξίες στην αποθήκευση και την παρασκευή γευμάτων ανοίγουν τον δρόμο στα βακτήρια και την τροφική δηλητηρίαση


Από τη Ρίτα Μελά

Η τροφική δηλητηρίαση προκαλείται από την κατανάλωση φαγητών μολυσμένων με βακτήρια, όπως η σαλμονέλα ή το E. Coli, και μπορεί να προκαλέσει έντονο κοιλιακό πόνο, εμετό και διάρροια. Το βασικό λάθος είναι ότι οι άνθρωποι που ασχολούνται με την επεξεργασία τροφίμων δεν πλένουν συχνά τα χέρια τους. 

Ωστόσο ερευνητές για την Ασφάλεια των Τροφίμων από τη Βασιλική Εταιρία Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας ανακάλυψαν άλλα πέντε σφάλματα που γίνονται κατά την αποθήκευση ή την παρασκευή γευμάτων, με συνέπεια όσοι τα καταναλώνουν να καταλήγουν με τροφική δηλητηρίαση.

• Το πρώτο βασικό λάθος, όπως λένε οι Αγγλοι ερευνητές, είναι η εντύπωση ότι «επειδή φαίνεται καλό και δεν μυρίζει, δεν έχει πρόβλημα». Στην πραγματικότητα, πολλά από τα πιο επιβλαβή και ευρέως διαδεδομένα παθογόνα μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές ασθένειες (έως και θάνατο) ακόμα και σε ελάχιστες συγκεντρώσεις, που δεν επηρεάζουν καθόλου τη γεύση, την εμφάνιση, τη μυρωδιά ή την υφή του φαγητού.

• Το δεύτερο λάθος είναι ότι χρησιμοποιούμε το ίδιο σκεύος (πιρούνι, μαχαίρι, λαβίδες) για όλα. Η συνέπεια είναι να μεταδίδονται παθογόνοι οργανισμοί μέσω του εξοπλισμού στην κουζίνα, όταν μεταχειριζόμαστε το ωμό και το μαγειρεμένο κρέας, μερικές φορές ακόμη και τις σαλάτες, με τα ίδια σκεύη.

• Το χειρότερο λάθος, φυσικά, είναι να χρησιμοποιούμε το ίδιο πιρούνι για τα ωμά πουλερικά (π.χ. κοτόπουλο) και τα υπόλοιπα τρόφιμα στο τραπέζι μας. Επίσης, να μη διαχωρίζουμε τα ωμά από τα έτοιμα προς κατανάλωση τρόφιμα. Οι ειδικοί για την ασφάλεια των τροφίμων αναφέρουν ότι πολλοί άνθρωποι δεν αναλογίζονται τους αυξημένους κινδύνους για δηλητηρίαση όταν έτοιμα προς κατανάλωση τρόφιμα έρχονται ακόμα και σε ελάχιστη επαφή με ωμό κρέας. Το καμπυλοβακτήριο (Campylobacter) βρίσκεται στην εξωτερική συσκευασία του 5,7% των κοτόπουλων σούπερ μάρκετ, υπογραμμίζοντας τη σημασία του διαχωρισμού των τροφίμων από τη στιγμή που μπαίνουν ακόμα και στο καρότσι αγορών.

• Επίσης, ο απρόσεκτος τρόπος με τον οποίο πλένουμε το ωμό κοτόπουλο κάτω από τη βρύση έχει συνέπεια σταγονίδια με το καμπυλοβακτήριο να εξαπλώνονται στις επιφάνειες της κουζίνας.

• Το πέμπτο λάθος σχετίζεται με τα κατοικίδια ζώα. Το καλύτερο είναι να μην μπαίνουν ποτέ τα κατοικίδια μέσα στην κουζίνα, γιατί μπορεί να εξαπλωθούν πάσης φύσεως παθογόνα.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια