Sponsor

ATHENS WEATHER

Βελόπουλος, Φαήλος, Καμμένος, Μπαλτάκος - Η Δεξιά της Δεξιάς πλαγιοκοπεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη


Τη στιγμή που η ΝΔ, σε μια άσκηση πολιτικής ισορροπίας, επιχειρεί άνοιγμα προς το κέντρο, διατηρώντας όμως ταυτόχρονα ψηλά στην ατζέντα της θέματα όπως η ασφάλεια, το μεταναστευτικό και τα εθνικά, νέοι σχηματισμοί στα δεξιά της διεκδικούν ζωτικό χώρο και εκλογικό μερίδιο.

Την όρεξη στους διεκδικητές έχει ανοίξει και η κατάρρευση των Ανεξάρτητων Ελλήνων όπως καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις αλλά και τις αποχωρήσεις στελεχών μετά τη συμφωνία των Πρεσπών και το φλερτ βουλευτών από το κόμμα του Πάνου Καμμένου με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ισχυρότερο έρεισμα εμφανίζεται να έχει ο Κυριάκος Βελόπουλος με την Ελληνική Λύση. Το κόμμα του πρώην βουλευτή του ΛΑΟΣ είναι το μόνο που εμφανίζεται στις δημοσκοπήσεις με ένα σταθερό ποσοστό που κυμαίνεται στο 1,5%. Οι συχνές τηλεοπτικές παρουσίες του, ειδικά μέσω περιφερειακών καναλιών, τον έχουν βοηθήσει να αναπτύξει μια ιδιαίτερη δυναμική στη Βόρεια Ελλάδα, όπου εμφανίζει τα υψηλότερα ποσοστά εκλογικής απήχησης.

Μερίδιο σε ένα ακροατήριο που βρίσκεται ανάμεσα στη χρυσή αυγή και τα δεξιά της ΝΔ αναζητούν ο προερχόμενος από τους ΑΝΕΛ Δημήτρης Καμμένος και ο άλλοτε γραμματέας της κυβέρνησης Σαμαρά Τάκης Μπαλτάκος. Το Πατριωτικό Μέτωπο θα επιδιώξει να προσεταιριστεί ανθρώπους από το χώρο της εκκλησίας και των αποστράτων. Πιθανή είναι η συνεργασία με τη Νέα Δεξιά του Φαήλου Κρανιδιώτη, ο οποίος είχε διαγραφεί από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και προχώρησε στην ίδρυση δικής του κίνησης, ωστόσο είναι μοιάζει αδύνατο να σταθεί χωρίς τη συνεργασία με άλλον φορέα.

Αυτόνομα προς το παρόν κινείται στο χώρο της Δεξιάς ο Γιώργος Καρατζαφέρης με το ΛΑΟΣ, ενώ την πρόθεση να συμμετάσχει στις ευρωεκλογές με το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα, το οποίο έχει ιδρύσει, εκφράζει ο Νίκος Νικολόπουλος.  

Οι εκλογές αναμένεται να διεξαχθούν σε ένα κλίμα σκληρής πόλωσης ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Τα περιθώρια να σταθούν μόνα τους τα κόμματα αυτά είναι ελάχιστα, ειδικά από τη στιγμή που τα περισσότερα από αυτά μοιάζουν με μονοπρόσωπους οργανισμούς. Αναγκαστικά θα αναζητήσουν τρόπους συνεννόησης και συνεργασίας προκειμένου να ελπίζουν σε ένα εκλογικό ποσοστό που θα τους καταγράψει στον εκλογικό χάρτη.  

Με εξαίρεση την Ελληνική Λύση, οι περισσότεροι εμφανίζονται πρόθυμοι να συζητήσουν το σενάριο της συνεργασίας, χωρίς αυτό να είναι εύκολο.  Οι θέσεις τους είναι σε αρκετά ζητήματα αντικρουόμενες, ενώ δεν θα είναι εύκολο να συμφωνήσουν στο πρόσωπο που θα ηγηθεί του σχήματος. Σε αυτό θα πρέπει να προστεθεί κάτι που τονίζουν συχνά οι δημοσκόποι: σε περίπτωση συνεργασίας δεν αθροίζονται τα ποσοστά που καταγράφουν τα μικρά κόμματα στις δημοσκοπήσεις. Αυτό αποτελεί άλλον έναν ανασταλτικό παράγοντα για κάποιους από τους εμπλεκόμενους να συμπράξουν σε ένα σχήμα.

Φωτογραφία: EUROKINISSI / ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΝΔ / ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια