Το µόνο βέβαιο σήµερα στο Κίεβο είναι η αβεβαιότητα
Γράφει ο Γιώργος Καπόπουλος
|
Το µόνο βέβαιο σήµερα στο Κίεβο είναι η αβεβαιότητα, το πλήθος των υποψηφίων και η πολυδιάσπαση της πρόθεσης ψήφου, µε τον πρόεδρο Ποροσένκο να εµφανίζεται τέταρτος ή πέµπτος στη σειρά προτίµησης.
Πρόκειται εκ πρώτης όψεως για ένα ανοιχτό πολιτικό παιχνίδι όπου το κυριότερο µετεκλογικό διακύβευµα δεν θα είναι άλλο από τις διεθνείς ισορροπίες της Ουκρανίας ανάµεσα σε ∆ύση, ΗΠΑ και ΕΕ και τη Ρωσία.
Με τον διµερή διάλογο ΗΠΑ-Ρωσίας σε αναζήτηση πλαισίου και περιεχοµένου και την τετράδα του Μινσκ -Γερµανία και Γαλλία ως διαµεσολαβητές ανάµεσα στη Μόσχα και στο Κίεβο- να έχει περιπέσει σε αδράνεια, ο κίνδυνος για νέες εντάσεις θα αυξάνεται όσο θα πλησιάζουν οι εκλογές της 31/3.
Ένταση και πολύ περισσότερο ανάφλεξη στην προεκλογική Ουκρανία, σε πόλεις όπως το Χάρκοβο και η Οδησσός που είναι πλειοψηφικά φιλορωσικές -όπως επισηµαίνει σε πρόσφατο δηµοσίευµά του το «Der Spiegel»- θα έχουν άµεσες επιπτώσεις στις σχέσεις ∆ύσης-Ρωσίας σε όλα τα µέτωπα, από τη Συνθήκη για τους Πυραύλους Μέσου Βεληνεκούς µέχρι τον ρόλο και την παρουσία της Μόσχας στη Συρία.
Ένταση της ∆ύσης µε τη Ρωσία λόγω Ουκρανίας θα είναι µια επιπρόσθετη δοκιµασία για τη διατλαντική σχέση, µε δεδοµένες τις αποκλίνουσες προτάσεις Τραµπ και Μακρόν για την άµυνα της Γηραιάς Ηπείρου.
Τέλος, ένα νέο κύµα επιπρόσθετης ψυχροπολεµικής έντασης µεταξύ ∆ύσης και Ρωσίας είναι βέβαιο ότι θα ενισχύσει τη συνολική αβεβαιότητα στη σκιά της οποίας η ΕΕ των 27 θα βαδίσει προς τις ευρωεκλογές στα τέλη του προσεχούς Μαΐου.
Σε σύγκριση µε την κρίση στην Ουκρανία το 2013-14, η συγκυρία σήµερα είναι σαφώς πιο βεβαρηµένη.
* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.
0 Σχόλια