Πρώτη ματιά στον νέο διαστημικό σταθμό της Κίνας


Την ευκαιρία να δει για πρώτη φορά τον νέο, επανδρωμένο διαστημικό σταθμό της Κίνας είχε το κοινό, στο πλαίσιο της έκθεσης Airshow China 2018, στην πόλη του Ζουχάι.

Όπως αναφέρει το κινεζικό CGTN, παρουσιάστηκε το κεντρικό κομμάτι του σταθμού, «Tianhe», που θα λειτουργεί ως κέντρο ελέγχου του σταθμού και θα φιλοξενεί τρεις κοσμοναύτες (ταϊκοναύτες). Ο Γουάνγκ Ξιν, αναπληρωτής διευθυντής του προγράμματος του διαστημικού σταθμού στην China Aerospace Science & Technology Corporation, δήλωσε στο CGTN πως το πρόγραμμα προχωρά ομαλά, προσθέτοντας πως η κατασκευή του σταθμού στο σύνολό του θα ολοκληρωθεί το 2022.

Το εσωτερικό του τμήματος που επιδείχθηκε στην έκθεση δεν ήταν ανοιχτό στο κοινό. Όπως σημειώνει το PhysOrg, επικαλούμενο το Γαλλικό Πρακτορείο, το μήκος του είναι 17 μέτρα και σε αυτό προορίζονται να συνδέονται άλλα δύο κομμάτια, για επιστημονικά πειράματα, τα οποία θα φέρουν ηλιακούς συλλέκτες. Οι τρεις κοσμοναύτες που θα ζουν στον σταθμό θα πραγματοποιούν πειράματα σε τομείς όπως η βιολογία και η επίδραση της έλλειψης βαρύτητας, ενώ ο σταθμός προορίζεται να έχει διάρκεια ζωής 10 ετών.


Σημειώνεται πως ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός είναι σε λειτουργία από το 1998 και προορίζεται να αποσυρθεί το 2024. Όταν γίνει αυτό, η Κίνα θα έχει τον μοναδικό διαστημικό σταθμό σε τροχιά, αν και θα είναι πολύ μικρότερος του ISS. Όπως έχει υπογραμμίσει η Λαϊκή Δημοκρατία, το διαστημικό αυτό εργαστήριο θα είναι ανοιχτό σε όλες τις χώρες για τη διεξαγωγή επιστημονικών πειραμάτων.

Η Κίνα έχει εκτοξεύσει ήδη δύο διαστημικά εργαστήρια-σταθμούς, το Tiangong-1, που καταστράφηκε κατά την είσοδό του στην ατμόσφαιρα τον Απρίλιο, δύο χρόνια μετά την παύση της λειτουργίας του, και τον Tiangong-2, που εκτοξεύτηκε το 2016.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια