Κορυφώθηκαν την Κυριακή οι εκδηλώσεις μνήμης για το τέλος του Α” Παγκοσμίου Πολέμου στο Παρίσι, παρουσία δεκάδων ηγετών από όλον τον κόσμο. Επέτειο για την ειρήνη και όχι για τη νίκη θέλησε τη σημερινή επέτειο η Γαλλία. Της έδωσε όμως τη μεγαλύτερη δυνατή μεγαλοπρέπεια με την παρουσία 85 ηγετών από όλον τον κόσμο γύρω από τη φλόγα του Αγνώστου Στρατιώτη στην Αψίδα του Θριάμβου.
Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν μαζί με Πούτιν, Μέρκελ και Τραμπ άκουσαν μαθητές από τη Γαλλία, τον Καναδά, την Αγγλία, τη Γερμανία και την Αμερική που διάβαζαν γράμματα των μαχητών από τα χαρακώματα. Διάβαζαν όμως και τις μαρτυρίες χαράς για την ανακωχή και για την ελπίδα του μέλλοντος. «Ποτέ ξανά», φώναζαν.
Στην ομιλία του ο Εμανουέλ Μακρόν ανέφερε ότι το μάθημα του Μεγάλου Πολέμου «δεν μπορεί να είναι η μνησικακία ενός λαού ενάντια σε άλλους, μα ούτε και η λήθη για το παρελθόν». Για να συμπληρώσει ότι «είναι υποχρέωση όλων μας να κτίσουμε το μέλλον μέσα από την ειρήνη και τη φιλία, όπου ο λόγος του ανθρώπου θα ηχεί δυνατότερα από την κλαγγή των όπλων».
Ως παράδειγμα ανέφερε τη γαλλογερμανική φιλία σήμερα, την δημιουργία της ΕΕ και του ΟΗΕ. «Ας δώσουμε έναν όρκο-εθνών, να τοποθετήσουμε την ειρήνη πάνω απ΄ όλα, στο υψηλότερο δυνατό σημείο».
Μετά την τελετή στην Αψίδα του Θριάμβου οι ηγέτες μετέβησαν με λεωφορείο στο Προεδρικό Μέγαρο για το γεύμα που παρέθεσε ο Εμανουέλ Μακρόν. Το απόγευμα μετέβησαν στη Βιλέτ για την έναρξη του «Φόρουμ της Ειρήνης».
Η κοινή έκκληση Γερμανίας και Γαλλίας
Οι ηγέτες της Γερμανίας και της Γαλλίας απηύθυναν έκκληση για την υιοθέτηση μιας πολυμερούς προσέγγισης ώστε να προαχθεί η παγκόσμια ειρήνη.
Η καγκελάριος της Γερμανίας μίλησε στην έναρξη του φόρουμ για την ειρήνη στο Παρίσι, όπου προειδοποίησε για έναν εθνικισμό «με παρωπίδες» που κερδίζει έδαφος στην Ευρώπη και αλλού.
Στο ίδιο μήκος κύματος με τον Γάλλο πρόεδρο, υπογράμμισε ότι παρατηρείται μια ανησυχητική διάθεση από ορισμένους να προωθήσουν τα συμφέροντά τους και να αγνοήσουν τους δεσμούς που ενισχύουν τα θεμέλια της ειρήνης μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.
«Οι περισσότερες από τις προκλήσεις σήμερα δεν μπορούν να επιλυθούν από μονάχα ένα έθνος, αλλά από όλα μαζί. Για αυτό ακριβώς χρειαζόμαστε μια κοινή προσέγγιση» είπε η Μέρκελ.
«Εάν η απομόνωση δεν ήταν η λύση πριν από 100 χρόνια, πώς γίνεται να είναι σήμερα σε έναν τόσο αλληλένδετο κόσμο;».
Από την πλευρά του ο Εμανουέλ Μακρόν διατύπωσε την ελπίδα ότι το φόρουμ μπορεί να βοηθήσει στο να αποφευχθούν οι παγίδες του παρελθόντος μέσω της προώθησης της πολυμερούς προσέγγισης. Επιθυμεί επίσης το φόρουμ αυτό να καταδείξει την ισχύ της συμφιλίωσης.
Ηγέτες όπως ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Τούρκος ομόλογός του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν βρίσκονταν στο ακροατήριο την ώρα που η Μέρκελ, ο Μακρόν και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες επιδοκίμαζαν τα Ηνωμένα Έθνη και θεσμούς που επιδιώκουν την επίτευξη πολυμερών λύσεων στα παγκόσμια προβλήματα.
Ο Ντόναλντ Τραμπ σνόμπαρε το φόρουμ. Το προεδρικό αεροσκάφος Air Force One απογειώθηκε από το Παρίσι για την Ουάσιγκτον λίγο μετά την έναρξη των εργασιών της διάσκεψης.
* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.
0 Σχόλια