Aπανωτά επεισόδια στην Κύπρο: Εισβολή τουρκικών δυνάμεων κατά μήκος της «νεκρής ζώνης» - Περικύκλωσαν Ελληνοκυπρίους


Απανωτές τουρκικές προκλήσεις έχουμε στη "νεκρή ζώνη" στη Κύπρο και συγκεκριμένα στις περιοχές Αθηαίνου, Σοπάζ, Μάμμαρι, Δένεια και Αυλώνα καθώς Τούρκοι στρατιώτες εισέβαλαν, περικύκλωσαν και απείλησαν Ελληνοκύπριους γεωργούς. Στόχος των κατοχικών δυνάμεων είναι η έκταση της νεκρής ζώνης που αποτελεί το 6% του κυπριακού εδάφους.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον κοινοτάρχη της Δένειας, Χριστάκη Παναγιώτου, ο οποίος μίλησε στο Sigmalive, εδώ και μία βδομάδα δέχεται καταγγελίες από γεωργούς της περιοχής, οι οποίοι καλλιεργούσαν εδώ και χρόνια χωράφια στη Νεκρή Ζώνη με την έγκριση των Ηνωμένων Εθνών, στις οποίες αναφέρουν ότι ο κατοχικό στρατός συνοδεύει τουρκοκύπριους γεωργούς και προχωρούν σε απειλές.

Σύμφωνα πάντα με τον κοινοτάρχη, ένα περιστατικό σημειώθηκε χθες μεταξύ Αυλώνας και Δένειας, ενώ ένα άλλο σημειώθηκε σήμερα μεταξύ Δένειας και Φιλιάς.

Χθες, Τούρκος αξιωματικός επενέβη στη δουλειά γεωργού και τον απείλησε. Το ίδιο έγινε και σήμερα, αναφέρει.

Ο κοινοτάρχης εξήγησε ότι έχει ενημερωθεί το ΥΠΕΞ και κάνει παραστάσεις, ενώ ενήμερα είναι και τα Ηνωμένα Έθνη, τα οποία είναι εκεί από την πρώτη στιγμή.

Ο Στέλιος Λουκά, ένας εκ των γεωργών, περιέγραψε το περιστατικό που σημειώθηκε την περασμένη Τετάρτη, όταν Τούρκοι στρατιώτες τους ζήτησαν να εγκαταλείψουν τις εργασίες που εκτελούσαν εντός της νεκρής ζώνης και σε ιδιόκτητα γεωργικά τεμάχια.

Καταγγέλλει συγκεκριμένα πως από την Τετάρτη, τ/κ γεωργοί με τη συνοδεία Τούρκων στρατιωτών, εισέρχονται στα χωράφια τους που τα καλλιεργούν.

"Την Τετάρτη, καλλιεργούσα ένα τεμάχιο και ήρθε ένα αυτοκίνητο των Τούρκων και με έδιωξαν. Ήρθαν τα Ηνωμένα Έθνη και μου είπαν να αποχωρήσω για να μην δημιουργηθεί περισσότερο πρόβλημα και έτσι έφυγα. Χθες Πέμπτη, κατέβασαν τρακτέρ με συνοδεία του τουρκικού στρατού και συνεχίζουν τις εργασίες στις δικές μας καλλιέργειες. Τα γεωργικά τεμάχια είναι ιδιόκτητα, εντός της νεκρής ζώνης και το 2014, τα Ηνωμένα Έθνη μας είπαν ότι μπορούμε να τα καλλιεργούμε".

Επισημαίνει πως δεν είναι η πρώτη φορά που σημειώνονται εντάσεις και τουρκικές προκλήσεις στην περιοχή ωστόσο αυτή τη φορά η παρουσία των Τούρκων ήταν πιο έντονη.

Ο κ. Λουκά διευκρινίζει πως τα συγκεκριμένα γεωργικά τεμάχια, στα οποία εδώ και δυο μέρες καλλιεργούνται από τουρκοκύπριους, είναι δηλωμένα στον Κυπριακό Οργανισμό Αγροτικών Πληρωμών.

"Οι Τούρκοι ισχυρίζονται ότι είναι δικά τους. Εμείς ειδοποιήσαμε το Υπουργείο Εξωτερικών και τις γεωργικές οργανώσεις. Μας διαβεβαίωσαν ότι το Υπουργείο Εξωτερικών θα κάνει διαβήματα μέσω των Ηνωμένων Εθνών". 

Την ίδια ώρα ο Κυριάκος Καϊλάς αναφέρει πως το πρόβλημα δεν περιορίζεται σε δυο τρεις περιοχές αλλά κατά μήκος της νεκρής ζώνης και επισημαίνει πως οι ευαίσθητες περιοχές είναι η Αθηαίνου, το Σοπάζ, το Μάμμαρι και η Δένεια.

Κυπριακές πηγές αναφέρουν ότι υπάρχουν πληροφορίες για ενορχηστρωμένη προσπάθεια πολιτικών κύκλων στην τουρκοκυπριακή κοινότητα με στόχο να στείλουν το μήνυμα ότι η ΟΥΝΦΙΚΥΠ αδυνατεί να επιτελέσει τον ρόλο της.

Όλα αυτά σε μια περίοδο, που εντείνονται οι συζητήσεις για το μέλλον της ειρηνευτικής δύναμης στην Κύπρο, ενόψει του Ιανουαρίου όπου το Συμβούλιο Ασφαλείας θα κληθεί να ανανεώσει τη θητεία της ειρηνευτικής δύναμης.

Υπενθυμίζεται ότι αντιμέτωπος με πάνοπλους τούρκους στρατιώτες ήρθε πρόσφατα και ελληνοκύπριος γεωργός στη νεκρή ζώνη στην περιοχή του ΣΟΠΑΖ στις 6 Οκτωβρίου.

Μάλιστα ο συγκεκριμένο γεωργός δέχτηκε και απειλές από τους πάνοπλους τούρκους στρατιώτες πως εάν δεν αποχωρήσει θα προχωρήσουν στη σύλληψή του. Το περιστατικό σημειώθηκε όταν ο Ε/κ γεωργός σε απόσταση 300 περίπου μέτρων από τουρκικό φυλάκιο, και ενώ εκτελούσε εργασίες σε γεωργικό τεμάχιο εντός της νεκρής ζώνης, ήρθε αντιμέτωπος με δέκα περίπου Τούρκους στρατιώτες.

Τουρκικές προκλήσεις και στην περιοχή Αυλώνας

Εκτός από τη Δένεια, ένταση μεταξύ Τούρκων στρατιωτών και ελληνοκυπρίων γεωργών σημειώθηκε και στην περιοχή Αυλώνας. Σύμφωνα με πληροφορίες ένας γεωργός στη Δένεια δέχτηκε απειλές από τον κατοχικό στρατό ότι θα συλληφθεί.

Τα διαβήματα του Υπουργείου Εξωτερικών

Ο Εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείο Εξωτερικών, Δημήτρης Σαμουήλ ανέφερε ότι το Υπουργείο προέβη στα εξής διαβήματα:

"Όταν έφτασε η πρώτη ενημέρωση για δυο περιστατικά στην περιοχή της Δένειας και Αυλώνας, το Υπουργείο Εξωτερικών προέβη σε έντονα διαβήματα  ΟΥΝΙΦΥΚΙ ζητώντας την παρέμβαση της ειρηνευτικής δύναμης για την αποκατάσταση της πρόσβασης και των δικαιωμάτων των γεωργών να καλλιεργούν τα κτήματά τους στη νεκρή ζώνη, και για διασφάλιση της ακεραιότητάς τους. Έχουμε διαβεβαιώσεις από τα Ηνωμένα Έθνη ότι έχουν προβεί στις ενδεδειγμένες ενέργειες προς τον κατοχικό στρατό και συνεχίζουμε να παρακολουθούμε το θέμα μέχρις ότου βεβαιωθούμε ότι αποκαθίστανται τα δικαιώματα των γεωργών και διασφαλίζεται η ασφάλειά τους".

Υπάρχουν έντονοι φόβοι πως η Τουρκία κινείται μεθοδικά -ειδικά σε περίπτωση που αποσυρθεί η UNFICYP- προς κατάληψη της έκτασης της νεκρής ζώνης που αποτελεί το 6% του κυπριακού εδάφους.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια