Συμβόλαια της USAF με τρεις εταιρείες για διαστημικούς πυραύλους

Συμβόλαια για διαστημικούς πυραύλους με τη Blue Origin του Τζεφ Μπέζος, ιδρυτή της Amazon, τη Northrop Grumman Innovation Systems και τη United Launch Alliance, υπέγραψε η αμερικανική πολεμική αεροπορία (USAF).

Οι συμφωνίες αυτές περιλαμβάνουν την ανάπτυξη τριών πρωτοτύπων πυραύλων (New Glenn, Omega και Vulcan Centaur, αντίστοιχα) και θα ανοίξουν τον δρόμο για δύο παρόχους υπηρεσιών εκτόξευσης πυραύλων για αποστολές εθνικής ασφαλείας, όχι πριν το 2020.

«Το πρόγραμμα εκτοξεύσεών μας είναι ένα καλό παράδειγμα ως προς το πώς θα καταστήσουμε την πολεμική αεροπορία του αύριο ταχύτερη και εξυπνότερη» είπε η υπουργός Αεροπορίας, Χέδερ Γουΐλσον. «Αξιοποιούμε όσο περισσότερο γίνεται τις δυνατότητες που μας έδωσε το Κογκρέσο και δεν θα εξαρτόμαστε πλέον από τον ρωσικό RD-180».

Στο πλαίσιο του προγράμματος EELV, έχουν εκτοξευτεί 72 αποστολές εθνικής ασφαλείας, από το 2003 και μετά, μέσω της χρήσης πυραύλων Atlas V και Delta IV. «Από τις πρώτες ημέρες του διαστημικού προγράμματος, η πολεμική αεροπορία είναι μεταξύ των παγκοσμίων ηγετών στις εκτοξεύσεις στο διάστημα» είπε ο επικεφαλής του γενικού επιτελείου αεροπορίας, πτέραρχος Ντέιβιντ Γκόλντφαϊν. «Καθώς το διάστημα γίνεται όλο και πιο διαφιλονικούμενο και οι αντίπαλοί μας αναπτύσσουν νέες δυνατότητες για να αντιμετωπίσουν το πλεονέκτημά μας, προσαρμόζουμε τις διαστημικές μας δυνατότητες για να διασφαλίσουμε ότι θα παραμείνουμε οι καλύτεροι».

Όσο αναπτύσσονται τα πρωτότυπα, η USAF θα συνεχίσει να κλείνει συμβόλαια με εταιρείες που επιδεικνύουν δυνατότητες σχεδιασμού και παραγωγής πυραύλων, εφόσον αυτές είναι σε θέση να αποστέλλουν με ασφάλεια δορυφόρους του χώρου της εθνικής ασφαλείας.

Όπως υπογραμμίζεται σε δημοσιεύματα του ειδικού Τύπου, πρόκειται για ένα ιδιαίτερα σημαντικό μήνυμα εμπιστοσύνης προς τη Blue Origin, η οποία ελπίζει στη χρήση του New Glenn όχι μόνο για αποστολές φορτίων, αλλά και για τη μεταφορά αστροναυτών στο διάστημα, στο πλαίσιο επανδρωμένων αποστολών. Επίσης, αίσθηση έχει προκαλέσει η απουσία της SpaceX του Έλον Μασκ από τη λίστα των εταιρειών, καθώς ο πύραυλός της Falcon Heavy έχει λάβει ήδη πιστοποίηση για την αμερικανική πολεμική αεροπορία.



* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια