Το CEP Collider της Κίνας μπορεί να «διαρρήξει» τον ιστό του χωροχρόνου


Γράφει ο Σπύρος Μακρής

Ο μεγάλος ασιατικός γίγαντας κατασκευάζει έναν επιταχυντή σωματιδίων που θα είναι επτά φορές πιο ισχυρός από τον Μεγάλο Επιταχυντή Αδρονίων (LHC) στην Ελβετία. Με περίμετρο 34 μιλίων, θα είναι επίσης διπλάσιο από το LHC.

Όταν ο CERN άρχισε να δουλεύει στο LHC, πολλοί φοβήθηκαν ότι θα μπορούσε να σταματήσει το σύμπαν ή να δημιουργήσει μαύρες τρύπες στη Γη.
Τώρα, με τα σχέδια της Κίνας για την οικοδόμηση ενός ισχυρότερου επιταχυντή σωματιδίων, το Circular Electron Positron Collider (CEPC), αυτοί οι φόβοι έχουν αναπόφευκτα εκτοξευθεί.

Σύμφωνα με την express.co.uk, ο διαστημικός ιστότοπος του Daily Galaxy παραφράζει τον αστροφυσικό Martin Rees και γράφει ότι «υπάρχει μια πιθανότητα οι συγκρούσεις να προκαλέσουν μια καταστροφή που θα καταπιεί το ίδιο το διάστημα (χώρο)».

Ο κ. Rees προειδοποίησε ότι «η καινοτομία είναι συχνά επικίνδυνη» και ότι «οι φυσικοί πρέπει να είναι προσεκτικοί κατά τη διεξαγωγή πειραμάτων που δημιουργούν συνθήκες χωρίς προηγούμενο, ακόμη και στον κόσμο».

Ο Wang Yifang, διευθυντής του Institute of High Emergency Physics (Ινστιτούτο Υψηλής Έκτακτης Ανάγκης Φυσικής), υπεραμύνθηκε του CEPC, το οποίο θα κατασκευαστεί κοντά στην έναρξη του Σινικού Τείχους:

Δημιουργεί ένα «καθαρό περιβάλλον που παράγει (μόνο) σωματίδια Higgs (και όχι περισσότερα όπως το LHC). Αυτό είναι ένα μηχάνημα για τον κόσμο και από τον κόσμο. Δεν είναι μόνο για τους Κινέζους».

Πάντως το Daily Galaxy έγραψε: «Ο μαζικός επιταχυντής σωματιδίων της Κίνας θα μπορούσε να δημιουργήσει μια μετάβαση που θα μπορούσε να σπάσει τον ίδιο τον ιστό του χωροχρόνου».

Οι εργασίες για το CEPC αναμένεται να ξεκινήσουν πριν από το 2021, με τις ελπίδες ότι θα τεθεί σε λειτουργία έως το 2055.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια