Προφυλακιστέος ο Γιάννος Παπαντωνίου μαζί με την σύζυγό του – Ακόμα ένας άνθρωπος του Σημίτη στη φυλακή


Στη φυλακή οδηγούνται ο Γιάννος Παπαντωνίου και η σύζυγος του Σταυρούλα Κουράκου μετά την πολύωρη απολογία τους ενώπιον των Ανακριτών Διαφθοράς για την υπόθεση της νομιμοποίησης παράνομων πληρωμών που φέρεται να έλαβε ο πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας.

Οι δύο σύζυγοι μετά από πολύωρη διαδικασία κρίθηκαν προσωρινά κρατούμενοι με τη σύμφωνη γνώμη της Εισαγγελέως και των ανακριτών, για την κατηγορία της νομιμοποίηση παράνομων εσόδων ύψους 2,8 εκατομμυρίων ελβετικών φράγκων που φέρεται να έλαβε ο κ. Παπαντωνίου ως δώρο κατά την ενάσκηση των καθηκόντων του το 2003.

Σήμερα το πρωί ο Γιάννος Παπαντωνίου και η σύζυγός του αναμένεται να οδηγηθούν στα σωφρονιστικά καταστήματα που θα κρατηθούν, κάτι που θα αποφασίσει ο αρμόδιος εισαγγελέας.

Μετά από μία εξαντλητική ανακριτική διαδικασία η οποία διήρκησε δύο ολόκληρες ημέρες και ολοκληρώθηκε στις 23:00 το βράδυ της Τρίτης,  ο Γιάννος Παπαντωνίου και η σύζυγός του κρίθηκαν προφυλακιστέοι με σύμφωνη γνώμη των ανακριτών διαφθοράς, Ηλ.Ζαμανίκα και Γ.Ευαγγέλου και της εισαγγελέως πρωτοδικών, Αικατερίνης Τσιρώνη.

Και οι δύο είχαν καλύψει τις χειροπέδες με τα σακάκια τους.

Παπαντωνίου: «Το δόγμα Πολάκη εφαρμόζεται»

Σε δήλωσή του ο Γιάννος Παπαντωνίου είπε: «Η εργαλειοποίηση της ελληνικής δικαιοσύνης θέτει σε κίνδυνο την ίδια μας τη δημοκρατία. Το δόγμα Πολάκη εφαρμόζεται γενικά».


Ο εκσυγχρονισμός των 6 φρεγατών και τα 2,8 εκατ.

Η μαραθώνια απολογία του κατηγορούμενου πρώην υπουργού, που διήρκησε συνολικά 16 ώρες, δεν κατάφερε να πείσει ανακριτές και εισαγγελέα, πως δεν έλαβε, όπως ισχυρίστηκε, «δώρο» για να προχωρήσει η σύμβαση 010Β/03 που υπογράφηκε στις 6.2.2003 για τον εκσυγχρονισμό μέσης ζωής έξι φρεγατών τύπου «S» του Πολεμικού Ναυτικού με αντισυμβαλλόμενα μέρη την εταιρεία Ελληνικά Ναυπηγεία Α.Ε. -ως κύριου αναδόχου- και υποκατασκευαστή την εταιρεία THALES NEDERLAND B.V. και του υπουργείου Εθνική Άμυνας .Πρόκειται για σύμβαση που εκτιμάται ότι ζημίωσε το δημόσιο 400 εκατομμύρια ευρώ. Για τις αρχές υπήρξαν ενδείξεις ότι τα 2,8 εκατ. ελβετικά φράγκα συνδέονται με την υπογραφή της σύμβασης για τον εκσυγχρονισμό των 6 φρεγατών τύπου S του Πολεμικού Ναυτικού.

Τι κατέθεσε ο Γιάννος Παπαντωνίου και η σύζυγός του

Ο πρώην υπουργός, Γιάννος Παπαντωνίου και η σύζυγός του επιχείρησαν να πείσουν τους δικαστικούς λειτουργούς ότι το ποσό των 2.800.000 ελβετικών φράγκων το οποίο φέρεται ο πρώην υπουργός να έλαβε ως δώρο για να προωθήσει τη κύρια σύμβαση και αυτή των αντισταθμιστικών ωφελημάτων για το εκσυγχρονισμό εξι φρεγατών του πολεμικού ναυτικού, δεν έχει παράνομη προέλευση.

Ο Γιάννος Παπαντωνίου δεν δέχθηκε ότι η σύμβαση για τις έξι φρεγάτες προκάλεσε ζημιά του Δημοσίου και μάλιστα. Ο πρώην υπουργός, σύμφωνα με πληροφορίες, απάντησε στους ανακριτές πως αν δεν υπέγραφε τη σύμβαση αυτή, η ζημιά του Δημοσίου θα ήταν 3 δισ. ευρώ, τα οποία θα έπρεπε να δαπανηθούν για την κατασκευή νέων πλοίων.

«Η επιλογή που ουσιαστικά εισηγείστε μέσω του κατηγορητηρίου θα παραβίαζε τις αντοχές της οικονομίας και θα υπονόμευε την εθνική ασφάλεια» φέρεται πως είπε στους δικαστικούς λειτουργούς.

Για τη νομιμοποίηση χρημάτων που του καταλογίζεται, ο κ. Παπαντωνίου αμφισβήτησε το σκεπτικό των ανακριτών. «Δεν χρηματίστηκα, δεν έχετε κανένα απολύτως στοιχείο, ούτε ένδειξη ούτε τίποτε που να υποδηλώνει χρηματισμό. Δεν είναι αληθής ο ισχυρισμός του κατηγορητηρίου» φέρεται να ισχυρίζεται ο πρώην υπουργός.

Αντίθετα, υποστήριξαν πως προέρχεται από τα νόμιμα εισοδήματα του πρώην υπουργού. Αυτή είναι η δεύτερη ηχηρή φυλάκιση πολιτικού που βρέθηκε στην πρώτη γραμμή της εξουσίας μετά την περίπτωση του Άκη Τσοχατζόπουλου.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια