Θα αποφασίσει η Ελλάδα να σταματήσει τις παραχωρήσεις στους γείτονες;

Επί χρόνια, οι Αλβανοί, υπό την ανοχή αλλά και την καθοδήγηση της κεντρικής και τοπικών εξουσιών, κακοποιούν συνειδητώς τους Έλληνες της Αλβανίας



Φοβούμαι πως, με τις επαναλαμβανόμενες απρόσμενες καταστάσεις, ότι ο ενδοτισμός θα καταστεί το σπορ των πολιτικών μας. Δεν μπορεί να υπάρξει ικανοποιητική εξήγηση για το γεγονός ότι προβαίνουμε σε παραχωρήσεις, και έναντι αδύναμων αντιπάλων, παρά μόνον αν πιστέψει κάποιος ότι υπάρχουν δεσμεύσεις έναντι των ισχυρών, ίσως δε και ανταλλάγματα.

Επί χρόνια, οι Αλβανοί, υπό την ανοχή αλλά και την καθοδήγηση της κεντρικής και τοπικών εξουσιών, κακοποιούν συνειδητώς τους Έλληνες της Αλβανίας, υφαρπάζοντας την περιουσία τους, με σκοπό και την εκδίωξή τους από την χώρα, ώστε να απαλλαχτούν από μια εθνική κοινότητα προστατευόμενη από τις υπογραφείσες συμφωνίες.

Έναντι αυτής της συμπεριφοράς, ο πολιτικός κόσμος της Ελλάδας είτε προσποιείται πως δεν αντιλαμβάνεται την σοβαρότητα της καταστάσεως, είτε συνειδητώς προβαίνει σε νέες παραχωρήσεις με το πρόσχημα ότι επιδεικνύοντας φιλική διάθεση, θα εύρει και την ανάλογη ανταπόκριση. Προφανώς, και δεν πιστεύουν ούτε οι ίδιοι οι προβάλλοντες αυτό το επιχείρημα, από την στιγμή που διαψεύδονται οι προσδοκίες καθημερινώς.

Το πλέον ανησυχητικό, ήταν η παραχώρηση του ΥΠΕΞ της Ελλάδας κατά τη μη υπογραφείσα ευτυχώς συμφωνία που είχε έτοιμη ο κ. Ν. Κοτζιάς, και όπου υπήρχε η σκέψη ανταλλαγής από την πλευρά των Αλβανών να περιοριστούν οι εκδηλώσεις των τσάμηδων, και από την δική μας να διαγράψουμε την Βόρειο Ήπειρο. Τέτοιου είδους συμφωνίες έκανε ο κ. Ν. Κοτζιάς, κατά τις πληροφορίες που διέρρευσε η αλβανική πλευρά στον Τύπο.

Έγραψε ο "Πρωινός Λόγος" των Ιωαννίνων, αφήνονται ουσιαστικώς αναπάντητες οι αλβανικές προκλήσεις για τους "Τσάμηδες" και τις απαιτήσεις που εγείρει για αποζημιώσεις κλπ. και το χειρότερο είναι ότι ακόμη και στις σημερινές συνθήκες που διαμορφώνονται, η Ελληνική Κυβέρνηση δεν αξιοποιεί το ζήτημα των ανθρώπινων δικαιωμάτων της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας, που αποτελεί πλειοψηφία στην περιοχή της Βορείου Ηπείρου.

Κάνοντας μάλιστα βήματα πίσω -σύμφωνα πάντα με πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει και δεν έχουν διαψευστεί- η κυβέρνηση Τσίπρα-Καμένου, είναι έτοιμη να απαρνηθεί και να διαγράψει από βιβλία, δημόσια έγγραφα και γενικά το δημόσιο διάλογο, τον όρο "Βόρειος Ήπειρος" με τη δικαιολογία να μη δοθεί η αφορμή στους Αλβανούς να θέσουν ζήτημα "Τσαμουριάς", που εν τω μεταξύ το θέτουν με κάθε επίσημο και ανεπίσημο τρόπο στο εξωτερικό, εντάσσοντάς την μάλιστα στη "Μεγάλη Αλβανία"!

Έχω αναφερθεί πολλές φορές σ’ αυτήν την στήλη για την ουσιώδη διαφορά μεταξύ τσάμηδων και Βορειοηπειρωτών. Στην Αλβανία, υπάρχει αναγνωρισμένη διεθνώς Ελληνική Μειονότητα χιλιάδων κατοίκων -και όχι μόνον στην Βόρειο Ήπειρο-, ενώ στην ελληνική περιοχή, που οι Αλβανοί ονομάζουν "Τσαμουριά", δεν υπάρχει αλβανικός πληθυσμός. Οι λίγοι που υπήρχαν, χάρις στον Θεόδωρο Πάγκαλο, εγκατέλειψαν την χώρα για να αποφύγουν την καταδίκη ως συνεργάτες των Ιταλών και Γερμανών κατά την Κατοχή.

Μάλιστα δε, εν όψει της γενόμενης ομογενοποίησης των πληθυσμών, με τις αλλαγές συνόρων που βρίσκονται επί θύραις και τις ανταλλαγές κατοίκων, η Ελλάδα θα έπρεπε να είναι ιδιαιτέρως προσεκτική. Κανείς δεν βρέθηκε στο ΥΠΕΞ να ανησυχήσει για την επιδιωκόμενη αλβανοποίηση των δυτικών Βαλκανίων;

Η ανθελληνική στάση στην Αλβανία, δεν είναι υπόθεση μόνον των πολιτικών. Αυτοί ενέβαλαν το μίσος κατά των Ελλήνων σε μεγάλα τμήματα του αλβανικού πληθυσμού, ιδιαιτέρως δε στους παριστάνοντες τους λογίους, οι οποίοι φθάνουν να υποστηρίζουν δημοσίως, ότι στην Ελλάδα υπάρχουν… εκατομμύρια Αλβανοί, καταμετρώντας και τους Αρβανίτες, έχουν δε και απαιτήσεις αποζημιώσεων για δήθεν ακίνητα στην Ελλάδα που τους ανήκουν, ανερχόμενες σε 10 δισ. ευρώ.

Όσο εξακολουθεί να αδιαφορεί η Ελλάδα, οι υπόνοιες για υπόγειες υποσχέσεις έναντι πολιτικών ή άλλων ανταλλαγμάτων, θα βαραίνει την πολιτική ζωή της χώρας.

Ο Μακεδών

* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια