Κυβέρνηση σε κατάσταση νευρικής κρίσης

Του Τάσου Ευαγγελίου

Σε κατάσταση νευρικής κρίσης βρίσκεται η κυβέρνηση που δείχνει να συνεχίζει την πορεία της εν μέσω απειλών, εκβιασμών και μηνυμάτων στο εσωτερικό του συνασπισμού που την απαρτίζει. Λάδι στη φωτιά έριξε ο ίδιος ο πρωθυπουργός που επέλεξε να στείλει νέο μήνυμα στους υπουργούς του λίγο μετά την παραίτηση Κοτζιά αλλά και ο πρώην υπουργός Εξωτερικών που αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα.

Η κυβέρνηση παρουσιάζει πλέον εικόνα διάλυσης. Η παραίτηση του Νίκου Κοτζιά έβγαλε στο προσκήνιο τα προβλήματα που επιμελώς έκρυβαν «κάτω από το χαλί» και η κατάσταση δείχνει να οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε εξελίξεις απρόσμενες και ενδεχομένως εκτός σχεδιασμού.

Απειλές, έμμεσοι εκβιασμοί, προειδοποιήσεις και... μηνύματα συνθέτουν το παζλ ενός κυβερνητικού σχήματος που τελεί υπό διάλυση, με τους υπουργούς και τους βουλευτές των δύο κομμάτων να παρακολουθούν τις εξελίξεις αγνοώντας στην πλειοψηφία τους τι συμβαίνει και ποια είναι τα επόμενα βήματα.

Ο Αλέξης Τσίπρας αποδεχόμενος την παραίτηση του Ν. Κοτζιά και αναλαμβάνοντας τη θέση του υπουργού Εξωτερικών θέλησε να δείξει αποφασιστικότητα και να στείλει και ένα μήνυμα προς τον κυβερνητικό του εταίρο Πάνο Καμμένο ότι πλέον η όποια από την πλευρά του αμφισβήτηση, θα ακουμπά τον ίδιο προσωπικά.

Μάλιστα, ξεκαθαρίζοντας πως δεν θα ανεχθεί «προσωπικές στρατηγικές και διγλωσσία στα εθνικά θέματα» και τονίζοντας ότι αναλαμβάνει ο ίδιος την προώθηση και στήριξη της συμφωνίας των Πρεσπών, πετάει το μπαλάκι στην πλευρά του Πάνου Καμμένου. Με λίγα λόγια, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και πρόεδρος των ΑΝΕΛ υποχρεούται να μην τοποθετηθεί εκ νέου σχετικά με τη συμφωνία των Πρεσπών και τη στρατηγική που ακολουθείτε. Σε διαφορετική περίπτωση ή ο ίδιος θα πρέπει να παραιτηθεί ή να τον αποπέμψει ο Αλέξης Τσίπρας.

Βέβαια ο Αλέξης Τσίπρας θα απευθυνθεί στους πρόθυμους για να διερευνήσει κατά πόσο είναι διατεθειμένοι να στηρίξουν όχι μόνο τη συμφωνία αλλά και την κυβέρνησή του, εν τούτοις ο χειρισμός του στην περίπτωση του Νίκου Κοτζιά προκαλεί προβληματισμό στους εν δυνάμει ενδιαφερόμενους.

Από την άλλη πλευρά, ο Νίκος Κοτζιάς προειδοποιεί και μάλιστα ανοιχτά. Θεωρώντας πως ο Αλέξης Τσίπρας δεν τον στήριξε στην κόντρα με τον Πάνο Καμμένο και δεν τον κάλυψε ως προς τις κατηγορίες για τη διαχείριση μυστικών κονδυλίων αφήνει όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά.

Το μήνυμά του στο twitter είναι χαρακτηριστικό: «Έρχεται η στιγμή, λέει ο ποιητής, να αποφασίσεις με ποιους θα πας και ποιους θα αφήσεις. Ο ΠΘ και σειρά Υπουργών έκαναν στο χθεσινό ΥΣ τις επιλογές τους και εγώ κατόπιν τις δικές μου» ανέφερε δείχνοντας πως πλέον εξετάζει τις επόμενες κινήσεις του που δεν είναι δεδομένες και δεν εντάσσονται ενδεχομένως σε αυτές του «στρατιώτη του κόμματος».

Άλλωστε ο ίδιος συνέπραξε με τον ΣΥΡΙΖΑ εκ μεταγραφής, ενώ διατηρεί και τη δική του κίνηση, το Πράττω. Σε αυτή μετέχει ένα ακόμη δυσαρεστημένος βουλευτές που θεωρεί πως αποτέλεσε εξιλαστήριο θύμα. Πρόκειται για τον Νίκο Τόσκα που αποπέμφθηκε από τη θέση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, μετά τις φονικές πυρκαγιές στο Μάτι. Κοντά στο Νίκο Κοτζιά βρίσκεται και η βουλευτής Γεωργία Γεννιά.

Τι σημαίνουν αυτά; Ουδείς μπορεί να τοποθετηθεί μετά βεβαιότητας. Εν τούτοις οι εξελίξεις τρέχουν με γρήγορο ρυθμό και η κυβέρνηση δείχνει να βρίσκεται σε κυβερνητική κρίση.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια