Μην ομιλείτε εις τον οδηγό

Μεγάλο ποσοστό ασχολείται με το τιμόνι στα (πολύ μικρά) χρονικά διαστήματα που δεν βαστά το κινητό



Γράφει ο Παναγιώτης Λιάκος

Εκεί που όλοι νόμισαν ότι δεν υπάρχει Τροχαία και ότι μπορείς να διοργανώσεις ακόμα και ρέιβ πάρτι σε εθνική οδό χωρίς να σε ενοχλήσει κάποιος, εξεδόθη δελτίο Τύπου από την ΕΛ.ΑΣ., όπου διαβάσαμε: «Στο πλαίσιο στοχευμένων δράσεων, για τον περιορισμό των τροχαίων ατυχημάτων, από τη Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής, πραγματοποιήθηκε κατά το τριήμερο 17-18-19/10/2018 ειδική εξόρμηση, σε διάφορα σημεία του οδικού δικτύου της Αττικής, για τον εντοπισμό οδηγών που χρησιμοποιούν αντικανονικά το κινητό τους τηλέφωνο κατά την οδήγηση. Συνολικά βεβαιώθηκαν -431- παραβάσεις, σε οδηγούς που έκαναν αντικανονική χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση, ενώ παράλληλα αφαιρέθηκαν -398- ζεύγη πινακίδων κυκλοφορίας, -367- άδειες κυκλοφορίας και -356- άδειες οδήγησης».

Ποια είναι η φράση-κλειδί στο παραπάνω; «Στοχευμένων δράσεων». Πώς μεταφράζεται αυτό στα νέα ελληνικά; Δεν κάνουμε κάτι συνέχεια, αλλά αποσπασματικά. Να φανεί δράση. Χωρίς να είναι και συνεχής. Σαν να λέμε, έχεις ψυγείο, αλλά δουλεύει μερικές μέρες τον χρόνο. Οπως αναφέρεται στο δελτίο Τύπου, σε ένα τριήμερο «στοχευμένων δράσεων» βεβαιώθηκαν 431 παραβάσεις σε οδηγούς που έκαναν αντικανονική χρήση του κινητού τηλεφώνου τους, δηλαδή 143,666 ημερησίως, ήτοι 5,98 παραβάσεις την ώρα. Ολη η Τροχαία Αττικής βεβαίωνε 5,98 παραβάσεις την ώρα για αντικανονική χρήση κινητού, όταν μέσα σ’ ένα ημίωρο βλέπεις καμιά δεκαριά στο μικρότερο δρομάκι του νομού.

Και τώρα μεταφερόμεθα σε μία εκ των μυριάδων εικόνων που μπορεί να δει κάποιος στην Αθήνα, αλλά και σε οποιοδήποτε σημείο της επικράτειας: Ο αμέριμνος τύπος βρίσκεται πίσω από τιμόνι, αλλά δεν του πολυφαίνεται ότι οδηγεί. Αλλες είναι οι βασικές ασχολίες του. Είναι ο ζογκλέρ των εξαρτήσεών του και στα ενδιάμεσα... επηρεάζει το τιμόνι: Καπνίζει και κρατάει κύπελλο με καφέ κι έχει το κινητό σφηνωμένο ανάμεσα στο αυτί και στον αριστερό ώμο και κατορθώνει, την ώρα που παραβιάζει ΣΤΟΠ -ο απίθανος των απιθάνων-, να μιλάει και στο μηχανάκι που περνάει από τ’ αριστερά του για να δώσει οδηγίες πώς βγαίνεις στην Κηφισίας.

Κι αυτό είναι «στοχευμένη δράση», αλλά εναντίον διαβατών και οδηγών...


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια