Η βλακώδης μυστικοπάθεια

Γιατί κρύβονται ο κ. Τσίπρας και ο κ. Καμμένος; Γιατί συναντήθηκαν, δίχως να το ανακοινώσουν, στη Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων; Γιατί έγινε υπουργικό συμβούλιο χωρίς τηλεοπτική κάλυψη; Γιατί η κυβέρνηση αποφεύγει τη διαφάνεια; Τι κρατούν μυστικό από τους Ελληνες;

Κρύβει και κρύβεται όποιος έχει κάνει κάτι κακό. Καλύπτεται από το φως της δημοσιότητας εκείνος που θέλει να «κουκουλώσει» γεγονότα τα οποία δεν τον εξυπηρετούν. Δεν θέλει να μοιράζεται όσα ζητήματα αφορούν τον ίδιο και τον λαό όποιος πολιτικός νομίζει ότι η αλήθεια θα βλάψει τα συμφέροντά του.

Φυσικά, υπάρχει και η άλλη εκδοχή - η οποία θα μπορούσε να είναι η ανησυχητικότερη όλων: η βλακεία. Η βλακεία είναι μια πάγια σταθερά του παγκόσμιου πολιτικού συστήματος, και ειδικά η βλακώδης μυστικοπάθεια είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα πολλών πολιτικών ηγεσιών, αλλά, κυρίως, του λεγόμενου «εξουσιαστικού περιβάλλοντος». Οι άνθρωποι που κινούνται στο «περιβάλλον», συχνά, προσπαθώντας να προστατεύσουν τα συμφέροντα των πολιτικών προϊσταμένων τους, τους εκθέτουν ανεπανόρθωτα.

Είναι σίγουρα επίδειξη βλακώδους μυστικοπάθειας το να συναντηθούν οι δύο εταίροι της κυβέρνησης στην καρδιά της Αθήνας και να προσπαθήσουν να το κρατήσουν... μυστικό. Είναι απόδειξη άγνοιας του στοιχειώδους κανόνα του συλλογικού βίου ότι η πολιτική ηγεμονία δεν εξασφαλίζεται με τη μυστικοπάθεια, αλλά με τη διαφάνεια. Οταν οι ηγέτες μοιράζονται τα ζητήματα που τους απασχολούν με τον λαό, δημιουργούν κοινωνικές συμμαχίες που φέρνουν εγγύτερα τη λύση.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αποτελεί ασυγχώρητη αφέλεια και δείγμα εμπεδωμένης ηττοπάθειας το να πραγματοποιείται υπουργικό συμβούλιο και -για πρώτη φορά- να μην καλύπτει το τηλεοπτικό συνεργείο της ΕΡΤ την εισήγηση του πρωθυπουργού, όπως συνηθιζόταν.

Αυτού του είδους οι κουτοπονηριές και οι τακτικισμοί της συμφοράς κάνουν μεγάλη ζημιά και στην εικόνα της κυβέρνησης (κάτι που αφορά μόνο την ίδια), αλλά και στη χώρα, επειδή, αφενός, αποτελεί πολιτική οπισθοδρόμηση και, αφετέρου, αφήνει το πεδίο ελεύθερο για εικασίες κάθε είδους.

Οι δημοκρατίες λειτουργούν καλά μόνο υπό το φως του ηλίου.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια