«Τάφος» των Τούρκων η Συρία - Μ.Πομπέο: «Θα εξασφαλίσουμε τη δημιουργία Κουρδικού κράτους» - Ερντογάν: «Θα θάψουμε τους Κούρδους»

Του Ευάγγελου Κόκκινου

Η Συρία αναμένεται να γίνει ο «τάφος» των Τούρκων και των οθωμανικών βλέψεων του καθεστώτος Ερντογάν, καθώς, όπως όλα δείχνουν, οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να προχωρήσουν άμεσα στη δημιουργία του Κουρδικού Κράτους.

Μετά από τις απειλές του Ρ.Τ. Ερντογάν απέναντι στους Κούρδους της Συρίας, ο Μάικ Πομπέο δίνει απάντηση προμηνύοντας γεωπολιτικές ανακατατάξεις υψίστης σημασίας.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα πως η κουρδική πολιτοφυλακή YPG δεν έχει εγκαταλείψει τη βόρεια συριακή πόλη Μάνμπιτζ, αντίθετα με ό,τι προβλέπει η συμφωνία ΗΠΑ-Τουρκίας, και πως η Τουρκία θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο.

«Τώρα σκάβουν χαρακώματα στη Μάνμπιτζ. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει΄’ετοιμάσαμε τους τάφους, ελάτε και θάψτε μας’», είπε ο Ερντογάν σε μια συγκέντρωση στη νότια Τουρκία. «Είπαν πως θα εγκαταλείψουν την περιοχή σε 90 ημέρες, αλλά δεν το έκαναν. Θα κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο».

Την ίδια στιγμή, έρχεται απάντηση από τις ΗΠΑ στις κυνικές δηλώσεις του Τούρκου προέδρου, διά στόματος του αμερικανού ΥΠΕΞ, Μάικ Πομπέο. Συγκεκριμένα, ο Πομπέο ανέφερε πως ήρθε η στιγμή να διασφαλιστεί «μια θέση στο τραπέζι” για τους Κούρδους, ουσιαστικά προετοιμάζοντας το έδαφος για την επερχόμενη πολιτική επιρροή της κουρδικής οντότητας.

Οι Κούρδοι της Συρίας «ήταν σπουδαίοι εταίροι”, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο την Τετάρτη το απόγευμα στην Ουάσιγκτον, μιλώντας σε συνέδριο του Εβραϊκού Ινστιτούτου Εθνικής Ασφάλειας της Αμερικής (JINSA).

Ο Πομπέο επιβεβαίωσε ότι οι Κούρδοι θα συμμετάσχουν στις διαπραγματεύσεις για το πολιτικό μέλλον της Συρίας. «Τώρα προχωράμε”, είπε, τονίζοντας την τελευταία λέξη, «για να βεβαιωθείτε ότι θα έχετε μια θέση στο τραπέζι”.

Ο Πομπέο είναι ο ανώτερος αξιωματούχος των ΗΠΑ που επιβεβαιώνει μια μακροπρόθεσμη δέσμευση στους Κούρδους της Συρίας.

Προηγουμένως, ο Τζέιμς Τζέφρεϊ, ο οποίος διορίστηκε εκπρόσωπος του Πομπέο για τη Συρία στα τέλη Αυγούστου, είπε ότι οι ΗΠΑ θα διατηρήσουν στρατεύματα στην ανατολική Συρία έως ότου επιτευχθούν βασικοί πολιτικοί στόχοι.

Ο ισχυρισμός του Πομπέο για μια παρόμοια πολιτική έχει καταστήσει αυτό το γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό. Ο Πομπέο εξήγησε ότι υπήρξε μια νέα κατάσταση στη Συρία, η οποία απαιτούσε μια νέα αντίδραση των ΗΠΑ.

«Ο πρόεδρος Άσαντ έχει σφίξει το χέρι του με τη Ρωσία, το Ιράν και άλλους περιφερειακούς ηγέτες”, εξήγησε ο Πομπέο, ενώ το λεγόμενο Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) «χτυπήθηκε από μια σκιά του πρώην εαυτού του”.

Η εξασφάλιση ότι το ΙΚ έχει απολεσθεί πλήρως και δεν επιστρέφει παραμένει «κορυφαία προτεραιότητα”, αλλά οι ΗΠΑ έχουν τώρα «δύο άλλους αμοιβαία ενισχυτικούς στόχους”.

Το ένα είναι «ένα ειρηνικό και πολιτικό ψήφισμα» για τη συριακή διαμάχη, ανέφερε ο Πομπέο, εξηγώντας ότι η Ουάσινγκτον είναι απόλυτα αφοσιωμένη στην εφαρμογή της απόφασης 2254 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, η οποία αποτελεί τη βάση για μια πολιτική διαδικασία για την παύση των συγκρούσεων στη Συρία.

Ο δεύτερος νέος στόχος των ΗΠΑ στη Συρία, ανέφερε ο Πομπέο, είναι «η απομάκρυνση όλων των δυνάμεων του Ιράν και των δυνάμεων που υποστηρίζονται από το Ιράν” από τη χώρα.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ήλπιζε να καταλήξει σε μια συμφωνία στην οποία οι ΗΠΑ θα αποσύρουν τα στρατεύματά τους από τη Συρία σε αντάλλαγμα με μια αντίστοιχη ρωσική δέσμευση για την εξάλειψη της ιρανικής παρουσίας εκεί.

Ωστόσο, οι ανώτεροι υπάλληλοι της αμερικανικής εθνικής ασφάλειας σκέφτονταν ότι αυτό δεν ήταν εφικτό, είτε επειδή η Ρωσία δεν είχε την ικανότητα να το πράξει, είτε επειδή απλώς δεν υπήρχε η απαραίτητη εμπιστοσύνη από τις δύο πλεύρες.

Μετά τη συνάντηση μεταξύ του Τζον Μπόλτον, Σύμβουλου Εθνικής Ασφάλειας των Η.Π.Α., με τον Ρώσο ομόλογό του στη Γενεύη στα μέσα Αυγούστου, η διοίκηση του Τράμπ συμφώνησε με την πολιτική που περιέγραψε ο Πομπέο το βράδυ της Τετάρτης.

Η δήλωση του Πομπέο ότι οι ΗΠΑ δεσμεύτηκαν να εξασφαλίσουν ότι οι Κούρδοι «έχουν μια θέση στο τραπέζι» προκύπτει από την αναζωογονημένη πολιτική των ΗΠΑ στη δυτική Συρία.

Είναι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. Η κυβέρνηση του Τράμπ αποφάσισε ότι έχει σημαντικό ενδιαφέρον για το τι συμβαίνει στη Συρία δυτικά του Ευφράτη. Επομένως δεν μπορεί να αγνοήσει τι συμβαίνει στη Συρία ανατολικά του Ευφράτη.

Το δημοκρατικό συμβούλιο της Συρίας (SDC) είναι η πολιτική πτέρυγα των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων υπό την ηγεσία των Κούρδων, του κυριότερου εταίρου της Αμερικής στην καταπολέμηση του ΙΚ στη Συρία.

Το SDC εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη νέα θέση των ΗΠΑ, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ουάσινγκτον Σινάμ Μοχάμαντ στο Kurdistan 24 την περασμένη εβδομάδα.

Μία ιδιαίτερη πτυχή της περιγραφής του Πομπέο για την πρόκληση που θέτει η Τεχεράνη αξίζει ιδιαίτερης προσοχής.

Ο Πομπέο απαρίθμησε πέντε πρωτεύουσες της Μέσης Ανατολής που κυριαρχεί ή επιδιώκει να κυριαρχήσει το Ιράν: η ίδια η Τεχεράνη μαζί με τη Βαγδάτη, τη Βηρυτό, τη Δαμασκό και τη Σάνα.

Κατά την παρουσία του προκατούχου του Πομπέο, Ρεξ Τίλλερσον, οι ΗΠΑ απλά δεν αναγνώρισαν ότι η ιρανική επιρροή στη Βαγδάτη ήταν πρόβλημα.

Ωστόσο, σε αντίθεση με τη Συρία, όπου οι ΗΠΑ φαίνεται να έχουν ένα σχέδιο δράσης, στο Ιράκ, δεν είναι σαφές πώς σκοπεύει η Ουάσινγκτον να αντιμετωπίσει την Τεχεράνη.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια