Ο αχυράνθρωπος της ΕΚΤ επιβεβαιώνει πλήρως ότι οι "αγορές" θα επιτεθούν εάν η κυβέρνηση δεν περικόψει τις συντάξεις

globinfo freexchange

Σε πολύ πρόσφατο άρθρο είχαμε υποστηρίξει ότι ένα από τα βασικά εργαλεία του μηχανισμού της διεθνούς χρηματοπιστωτικής μαφίας (το Bloomberg), αποφάσισε να εξαπολύσει επίθεση κατά του τραπεζικού συστήματος και ο πανικός δεν άργησε να εξαπλωθεί.

Είχαμε γράψει επίσης ότι το πρώτο πράγμα που θα μπορούσε να σκεφτεί κανείς είναι ότι αυτό ήταν μια προειδοποιητική βολή εν όψει της μάχης για τις περικοπές των συντάξεων το 2019. Δεν χρειάζεται πλέον να είναι κανείς προφήτης για να μαντέψει ότι αν η κυβέρνηση 'τολμήσει' να αθετήσει τα προσυμφωνημένα και δεν περικόψει εκ νέου τις συντάξεις, οι επιθέσεις των περίφημων 'ελεύθερων αγορών' θα γίνουν ακόμα πιο σφοδρές.

Δεν πέρασαν καλά-καλά τέσσερις μέρες και επιβεβαιωθήκαμε και πάλι. Η επιβεβαίωση αυτή τη φορά ήρθε από τον αχυράνθρωπο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που επιβλήθηκε ουσιαστικά στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ από τον άξονα Βρυξελλών-Βερολίνου και τοποθετήθηκε με το 'έτσι θέλω' στη θέση του διοικητή της τράπεζας της Ελλάδος.

Όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ του tvxs:

«Εάν αποστούμε από τα συμφωνηθέντα, οι αγορές θα αντιδράσουν»: Με αυτή την θέση, όπως διατυπώνεται στο Τvxs.gr από συνεργάτες του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, ο Γιάννης Στουρνάρας επιβεβαιώνει την αρνητική του στάση ως προς την μη περικοπή των συντάξεων και θερμαίνει εκ νέου την πολιτική του σύγκρουση με την κυβέρνηση. [...] η κόντρα παίρνει νέα συνέχεια, μετά την ανάδειξη από την Εφημερίδα των Συντακτών πρόσφατης συνάντησης του κεντρικού τραπεζίτη με ξένους πρεσβευτές και επενδυτές στην οποία ο Γιάννης Στουρνάρας δήλωσε την αντίθεσή του στην μη περικοπή των συντάξεων με το επιχείρημα ότι θα θεωρηθεί ως υπαναχώρηση από τις συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις.


Δεν μας εκπλήσσει πλέον το πόσο προβλέψιμο είναι αυτό το αποτυχημένο μοντέλο της δικτατορίας των αγορών και του χρηματιστηριακού καπιταλισμού-καζίνο. Αυτό που μας εκπλήσσει είναι η κυνικότητα και η ευθύτητα με την οποία οι εκπρόσωποί του εκτοξεύουν άμεσες απειλές σε όσους δεν συμμορφώνονται με τις πολιτικές που επιβάλει.

Ως γνήσιο προϊόν του Σημιτικού ΠΑΣΟΚ από το οποίο μπήκαν τα 'θεμέλια' της χρεωκοπίας, ο Γιάννης Στουρνάρας έσπευσε στην ουσία να απειλήσει ανοιχτά την κυβέρνηση να μην τολμήσει να αθετήσει τα συμφωνηθέντα, δηλαδή να περικόψει εκ νέου τις συντάξεις το 2019. Και αφού η χώρα είναι εκτός μνημονίων (έστω και τυπικά) και εκτός αγορών, οι τελευταίες έχουν τον δικό τους τρόπο να κάνουν τον Τσίπρα να συμμορφωθεί. Η επίθεση στο τραπεζικό σύστημα ήταν μια επίδειξη δύναμης.

Και να σκεφτείτε ότι υπάρχουν κάποιοι φουκαράδες νεοφιλελέδες που ακόμα πιστεύουν στο παραμύθι των 'ελεύθερων αγορών' που λειτουργούν 'αυτόματα'. Έτσι έχουν μάθει από την πλύση εγκεφάλου που έχουν υποστεί από τους παπαγάλους της τραπεζομιντιακής δικτατορίας. Οι μηχανισμοί των 'ελεύθερων αγορών' λοιπόν φρόντισαν να χρυσώσουν το χάπι μετά την επίθεση στο τραπεζικό σύστημα και η Fitch αναβάθμισε τις Ελληνικές τράπεζες μόλις μια βαθμίδα από την κατηγορία της χρεοκοπίας.

Η αναβάθμιση έγινε με πρόσχημα την άρση των capital controls, αλλά το μήνυμα ήταν σαφές. Αν ο Τσίπρας συνεχίσει να είναι καλό και υπάκουο παιδί και τηρήσει τα συμφωνηθέντα, οι τράπεζες θα πάρουν και άλλα τέτοια δωράκια. Αν όχι, θα υποστούν νέες σφοδρές κερδοσκοπικές επιθέσεις τρομάζοντας τους καταθέτες.

Όμως τα σύννεφα αρχίζουν να μαζεύονται ξανά πάνω από το σαθρό Ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Φαίνεται ότι η υπομονή των Ιταλών εξαντλείται και δεν θα ανεχτούν για πολύ την ακαμψία των εκπροσώπων του άξονα Βρυξελλών-Βερολίνου που επιμένουν στις καταστροφικές πολιτικές λιτότητας. Οι εξαγορασμένοι από τα λόμπι γραφειοκράτες, εξακολουθούν να συμπεριφέρονται με απίστευτη αλαζονεία και κάνουν σαν να μην καταλαβαίνουν την κρισιμότητα της κατάστασης.

Κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί πλέον την ενότητα της ευρωζώνης. Μόνο που υπό αυτές της συνθήκες, η διάλυσή της μπορεί να είναι απότομη και βίαια. Και τότε, μόνο οι χώρες που έχουν σχέδιο για άμεση επιστροφή σε εθνικό νόμισμα θα είναι ικανές να αντιμετωπίσουν την κατάσταση. Κάτι που καμία Ελληνική κυβέρνηση δεν φαίνεται να έχει σχεδιάσει μέχρι στιγμής ...


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια