Η NASA βρίσκει μυστηριώδη «φορτηγίδα» στην ατμόσφαιρα του Δία

Γράφει ο Σπύρος Μακρής

«Η NASA βρίσκει μυστηριώδη «φορτηγίδα» στην ατμόσφαιρα του Δία». Αυτός είναι ο ακριβής τίτλος που διαβάζουμε στην βρετανική metro.co.uk : NASA finds mysterious ‘barge’ in the atmosphere of Jupiter.

Σίγουρα, περιμέναμε κι εμείς, όπως και εσείς, να διαβάσουμε μία εκπληκτική ανακάλυψη που θα μπορούσε να αλλάξει τα πάντα στην ιστορία της ζωής και της τεχνολογίας πέρα από την γη.

Ας δούμε, όμως τι γράφει ολόκληρο το άρθρο της metro.co.uk:

Οι αστρονόμοι που χρησιμοποίησαν τα πρώτα τηλεσκόπια, πίστευαν ότι ο Άρης ήταν διασταυρωμένος με κανάλια. Δυστυχώς, έκαναν λάθος, αλλά τώρα η Nasa ανακοίνωσε ότι βρήκε μια φορτηγίδα στον Δία – τον γίγαντα αερίου που είναι ο μεγαλύτερος πλανήτης του ηλιακού μας συστήματος.

Αυτό δεν σημαίνει ότι έχουμε ανακαλύψει μια πραγματική βάρκα, επειδή η Nasa αναφέρεται σε σχηματισμούς στα σύννεφα του Δία ως «καφέ φορτηγίδες».

Έχει μόλις κυκλοφορήσει νέες εικόνες αυτών των φυσικών θαυμάτων που καταγράφηκαν από το Juno.

Η φορτηγίδα είναι ένας τύπος καταιγίδας που έχει ως αποτέλεσμα ένα σκοτεινό σύννεφο το οποίο ξεχωρίζει από το ελαφρύτερο υπόβαθρο.

H NASA έγραψε: «Οι καφέ φορτηγίδες είναι κυκλωνικές περιοχές που συνήθως βρίσκονται μέσα στη σκοτεινή Βόρεια Ισημερινή Ζώνη του Δία, αν και μερικές φορές βρίσκονται και στην ίδια σκοτεινή Νότια Ισημερινή Ζώνη.

Συνήθως είναι δύσκολο να εντοπιστούν οπτικά επειδή το χρώμα τους αναμειγνύεται με το σκοτεινό περιβάλλον. Σε άλλες εποχές, όπως και με αυτήν την εικόνα, το υλικό της σκουρόχρωμης ζώνης υποχωρεί, δημιουργώντας ένα ανοιχτόχρωμο φόντο πάνω στο οποίο είναι πιο εμφανής η καφετιά φορτηγίδα.

Οι καφετιές φορτηγίδες διαχέονται συνήθως αφού ολόκληρη η ζώνη νέφους υποστεί αναταραχή και αναδιοργανωθεί.

Το Juno μας δίνει τις πρώτες αναλαμπές της λεπτομερούς δομής μέσα σε μια τέτοια φορτηγίδα».

Όπως θα καταλάβατε και εσείς, η αναφορά στην «φορτηγίδα» είναι απλά μία ορολογία και καμία σχέση δεν έχει με την ανακάλυψη κάποια διαστημικής φρεγάτας, ή ενός διαστημόπλοιου που κρύβεται στα σκοτεινά μέρη του Δία.

Άραγε η NASA μας τρολάρει;


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια