Απειλές Πομπέο προς ΕΕ: «Απογοητευθήκαμε για τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης του Ιράν» - Νέο κτύπημα στο δολάριο

Γράφει o Θεόφραστος Ανδρεόπουλος

Οι ΗΠΑ παρουσιάζονται οργισμένες με την ΕΕ από την ανακοίνωση του ευρωπαϊκού μηχανισμού, στόχος του οποίου είναι να επιτρέψει στις χώρες και τις ξένες επιχειρήσεις να αποφεύγουν τις κυρώσεις των ΗΠΑ σε βάρος του Ιράν

Βαθύτατα απογοητευμένος δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Μάικ Πομπέο.

Ο μηχανισμός αυτός παρουσιάστηκε το βράδυ της Δευτέρας στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ από την Ευρωπαϊκή Ένωση μετά από μια σύνοδο παρουσία εκπροσώπων των έξι χωρών που έχουν υπογράψει τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν (Γαλλία, Βρετανία, Κίνα, Ρωσία, Γερμανία και Ιράν)

Σε κοινό μέτωπο κατά της πολιτικής των ΗΠΑ να επιβάλλει κυρώσεις στο Ιράν και όσους συνεργάζονται μαζί του, τάσσονται οι ευρωπαϊκές χώρες που μετείχαν στην συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν.

Ο τρόπος για να παρακάμψουν τις αμερικανικές κυρώσεις βρέθηκε όπως ανακοίνωσε χθες βράδυ από την έδρα των Ηνωμένων Εθνών στην Νέα Υόρκη, η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι.

Οι χώρες αυτές θα δημιουργήσουν έναν ειδικό φορέα για να είναι σε θέση να συνεχίσουν τις συναλλαγές με το Ιράν, ιδίως στην αγορά πετρελαίου.

«Με επίγνωση της σπουδαιότητας της κατάστασης και της ανάγκης για απτά αποτελέσματα, οι συμβαλλόμενοι καλωσόρισαν τις πρακτικές προτάσεις για τη διατήρηση και την ανάπτυξη διαύλων πληρωμών, ιδίως την πρωτοβουλία για τη θέσπιση μιας εταιρείας ειδικού σκοπού για τη διευκόλυνση πληρωμών που σχετίζονται με τις εξαγωγές του Ιράν, ανάμεσά τους και το πετρέλαιο», δήλωσε η Μογκερίνι στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντησή της με ανώτερους αξιωματούχους από τη Βρετανία, την Κίνα, τη Γαλλία, τη Γερμανία, τη Ρωσία και το Ιράν.

Όλες οι χώρες θέλουν το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο του Ιράν, ακόμα και η Ρωσία αφού τα  διαχειρίζεται η Rosneft.

Πέραν αυτού η ΕΕ έχει κλείσει συμφωνίες μαμούθ με το Ιράν που περιλαμβάνουν από μαζικές αγορές αεροσκαφών και αυτοκίνητα μέχρι τεράστια έργα υποδομών.

Τα χρήματα που πρόκειται να χάσουν οι Ευρωπαίοι από τις αμερικανικές κυρώσεις είναι τόσο πολλά που η ΕΕ προτιμάει να έρθει σε απευθείας σύγκρουση με τις ΗΠΑ, οι οποίες άλλωστε κοιτούν μονάχα τα δικά τους συμφέροντα και έχουν πάντα ως στρατηγικό στόχο να μην εκπληρώνουν οι υπόλοιποι τα δικά τους.

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι, δήλωσε με την ευκαιρία αυτή ότι οι χώρες μέλη της ΕΕ θα ιδρύσουν έναν νόμιμο θεσμό για να διευκολύνουν τις νόμιμες χρηματοοικονομικές συναλλαγές με το Ιράν.

Με τον τρόπο αυτό οι ευρωπαϊκές εταιρείες θα μπορούν να συνεχίσουν να εμπορεύονται με το Ιράν, με βάση το ευρωπαϊκό δίκαιο. Ο μηχανισμός θα μπορούσε επίσης να είναι ανοιχτός και για άλλες χώρες-εταίρους σε όλον τον κόσμο, σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε η Μογκερίνι μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών του Ιράν Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ.

Σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές, αυτός ο “φορέας ειδικού σκοπού” (SPV) θα μπορούσε να λειτουργεί ως ένα σύστημα βοηθητικών ανταλλαγών που θα επέτρεπε στις εταιρείες να αποφεύγουν τις αμερικανικές κυρώσεις.

Αυτό τι σημαίνει; Ότι και η ΕΕ κάνει αυτό που γράφαμε επί σειρά ετών. Ο μόνος τρόπος για να κτυπήσεις τις ΗΠΑ είναι η αποδολαριοποίηση. Τέλος στις συναλλαγές με δολάρια

“Πρόκειται για ένα από τα πιο αντιπαραγωγικά μέτρα που θα μπορούσε να φανταστεί κανείς για την ειρήνη και την περιφερειακή σταθερότητα”, σχολίασε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ. Ο Πομπέο, σε ομιλία του στο λόμπι “Ενωμένοι Εναντίον του Πυρηνικού Ιράν” στη Νέα Υόρκη κατηγόρησε επίσης την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι “ενισχύει το Ιράν ως κράτος που στηρίζει την τρομοκρατία”.

“Φαντάζομαι ότι οι διεφθαρμένοι αγιατολάχ και οι φύλακες της επανάστασης γέλαγαν σήμερα το πρωί”, όταν έγινε η ανακοίνωση, πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου για θέματα εθνικής ασφάλειας, Τζον Μπόλτον, προειδοποίησε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα επιβάλουν ακλόνητα και επιθετικά τις οικονομικές κυρώσεις σε βάρος του Ιράν και δεν θα επιτρέψουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση ή σε οποιονδήποτε άλλο να τις υπονομεύσει.

Tι σημαίνουν όλα αυτά;

Ότι οι ΗΠΑ ΔΕΝ καταλαβαίνουν ότι η ισχύς τους είναι κατά πολύ μικρότερη από όλων των άλλων συνασπισμένων μαζί

Ότι με την στάση τους κατάφεραν το αδιανόητο, να συμμαχήσουν εναντίον τους όλοι οι υπόλοιποι στον πλανήτη

Ότι οι άλλες δυνάμεις θέλουν και μπορούν να προστατέψουν τα δικά τους συμφέροντα

Και ότι πλέον οι ΗΠΑ έπεισαν άπαντες ότι πρέπει να ξεκινήσει η αποδολαριοποίηση του πλανήτη.

Αυτό ήδη το ξεκίνησαν Ρωσία, Κίνα, Ιράν, Τουρκία και τώρα όπως όλα δείχνουν θα το πράξει και η ΕΕ με την Γερμανία να πρωτοστατεί.

Οι ΗΠΑ το παράκαναν και πλέον η θέση τους στο παγκόσμιο γίγνεσθαι θα αμφισβητηθεί.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια