Μεγάλες καταστροφές αφήνει στο πέρασμά του ο κυκλώνας - «Χτυπάει» Εύβοια και Φθιώτιδα

Αργολίδα, Κορινθία, Μεσσηνία και Λακωνία είναι οι περιοχές που επλήγησαν περισσότερο το Σάββατο από το πέρασμα του μεσογειακού κυκλώνα, ο οποίος πλήττει αυτή την ώρα την ανατολική Στερεά και κυρίως Φθιώτιδα και Εύβοια, που πλημμύρισε, προκαλώντας σημαντικές ζημιές, ενώ συνεχίζει να κατευθύνεται προς Θεσσαλία, τα νησιά του Κεντρικού και Ανατολικού Αιγαίου, τη Θράκη και τη Μακεδονία

Στο Μαντούδι, μετά τις δύο το πρωί τα πράγματα έγιναν πολύ δύσκολα για τους κατοίκους καθώς ο ποταμός Κηρέας κατέβασε περισσότερα νερό, δημιουργώντας λίμνη στο χώρο που παραδοσιακά γίνεται το παζάρι και βρίσκεται το γυμναστήριο. Σπίτια στο Μαντούδι πλημμύρησαν και οι άνθρωποι ανέβηκαν στις ταράτσες τους για να προστατευθούν.

Η κυκλοφορία μεταξύ Μαντουδίου και Προκοπίου έχει κοπεί, ενώ μέσα στη νύχτα πλημμύρισε ακόμη και το τοπικό κλιμάκιο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Μετά το Μαντούδι, πλημμύρισε και το Προκόπι. Το ποτάμι πέρασε μέσα από τους δρόμους και τα σπίτια. Ο ποταμός Κηρέας με διαθέσεις απειλητικές δεν άφηνε τίποτα στο πέρασμά του.

Στις 4 το πρωί κάτοικοι της περιοχής ανέφεραν ένα αυτοκίνητο να το παρασέρνει ο χείμαρρος και μάλιστα σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες που έφταναν στις αρχές μέσα στο αυτοκίνητο υπήρχαν δύο άνθρωποι. Ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής και της αστυνομίας που βρίσκονταν εκεί άρχισαν τις αναζητήσεις. Ωστόσο, γύρω στις 6 τα ξημερώματα παρουσιάστηκε στο αστυνομικό τμήμα ένας αλλοδαπός ο οποίος μάλιστα όπως σημείωσε «πρόλαβε να περάσει με το αυτοκίνητό του το συγκεκριμένο χείμαρρο χωρίς περαιτέρω προβλήματα».

Στο νότιο άκρο της Φθιώτιδας στην περιοχή του Αγίου Κωνσταντίνου της Αρκίτσας αλλά και της Αταλάντης σήμανε η συναγερμός λίγο μετά τα μεσάνυχτα καθώς πλημμύρισαν αρκετά καταστήματα και μέσα στη νύχτα οι πυροσβέστες προχώρησαν σε αρκετές αντλήσεις υδάτων.

Λίγο αργότερα οι εκκλήσεις ήταν ιδιαίτερα έντονες στην περιοχή του Θεολόγου και της Μαλεσίνας καθώς το νερό που έπεφτε και ο αέρας ήταν πρωτοφανής για την περιοχή.

 Σύμφωνα με δηλώσεις στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, του αρμόδιου αντιπεριφερειάρχη Πολιτικής Προστασίας Θανάση Καρακάντζα «το πρόβλημα εντοπίζεται στον άξονα Αγία Άννα-Προκόπι-Μαντούδι και περνά απέναντι σε Μαλεσίνα και Θεολόγο". Διευκρίνισε επίσης ότι "δεν υπάρχει κάποιο σοβαρό πρόβλημα στη περιοχή των Ψαχνών και τις Λίμνης που είχαμε φωτιές".

Υπογράμμισε επίσης ότι «αν δεν είχαμε προλάβει να κόψουμε την κυκλοφορία των ΙΧ στην περιοχή του Θεολόγου και τις Μαλεσίνας νωρίς τα ξημερώματα, σήμερα θα μιλούσαμε για νέα Μάντρα καθώς όσοι είχαν τουριστικές κατοικίες στην περιοχή προσπαθούσαν με κάθε τρόπο να περάσουν μέσα από τα νερά για να δουν τι ακριβώς συμβαίνει με τα σπίτια τους»,

Στον Θεολόγο «το φαινόμενο είναι έντονο και ουσιαστικά η θάλασσα έχει γίνει ένα με τον οικισμό» σύμφωνα με τον κ. Καρακάντζα, που όπως σημειώνει «ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής και την πολιτικής προστασίας υπάρχουν στην περιοχή για να παρεμβαίνουν όπου χρειάζεται».

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι εκκλήσεις για εγκλωβισμένα οχήματα με ανθρώπους πολύ κοντά σε κατοικημένες περιοχές ήταν διαρκείς μέσα στη νύχτα στην περιοχή του Θεολόγου και σε αρκετές περιπτώσεις χρειάστηκαν η επέμβαση της πυροσβεστικής υπηρεσίας.

Πυροσβέστες, εκτός από αντλήσεις που χρειάστηκαν να κάνουν μέσα στη νύχτα, ανταποκρίθηκαν και σε κλήσεις για εγκλωβισμένα οχήματα μέσα στα οποία βρίσκονταν άνθρωποι.

Αίσιο τέλος είχε η περιπέτεια για ένα ζευγάρι Αμερικανών που εντοπίστηκαν στο όρος Χλωμό κοντά στην Αταλάντη καθώς κόλλησε το ΙΧ στις λάσπες και ζήτησαν βοήθεια για να εντοπιστούν τελικά τις πρώτες πρωινές ώρες από πυροσβέστες και οδηγήθηκαν με ασφάλεια στην Αταλάντη.

Πυροσβεστική

Από τις περιοχές που έχει περάσει η διέρχεται ο κυκλώνας η Πυροσβεστική έχει δεχθεί εκατοντάδες κλήσεις για απομακρύνσεις ατόμων, κοπές δέντρων και αντλήσεις υδάτων.

 Στην Κορινθία, δρόμοι πλημμύρισαν στο Κιάτο, το Ζευγολατιό και το Ξυλόκαστρο ενώ για την απομάκρυνση των υδάτων επιστρατεύτηκαν οχήματα των Ενόπλων Δυνάμεων. Στην Αργολίδα πλημμύρισε ο χείμαρρος Ξεριάς και οι κλήσεις στην Πυροσβεστική ξεπέρασαν τις 110, ενώ στη Μεσσηνία και Λακωνία τις 102 και 60 αντίστοιχα.

Ακτοπλοϊκά Δρομολόγια

Προβλήματα λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών έχουν δημιουργηθεί σε πολλά δρομολόγια των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών. Από τον Πειραιά δεν εκτελέστηκαν το πρωί τέσσερα δρομολόγια για Κυκλάδες, ενώ παραμένει το απαγορευτικό από Λαύριο

Από το λιμάνι της Ραφήνας όλα τα δρομολόγια των πλοίων παραμένουν ανεκτέλεστα. Από το Λαύριο είναι σε ισχύ απαγόρευση απόπλου για Κέα. Κλειστές παραμένουν οι γραμμές Αγ.Μαρίνα-Νέα Στύρα, Πάχη Μεγάρων-Φανερωμένη Σαλαμίνας, Γλύφα Φθοιώτιδας-Αγιόκαμπος και Βόλος-Σποράδες.

Οι επιβάτες που πρόκειται να ταξιδέψουν καλό είναι πριν από την αναχώρησή τους να επικοινωνούν με τα κατά τόπους λιμεναρχεία και τουριστικά πρακτορεία.

Βυθίσεις σκαφών

Δεκατέσσερα συνολικά σκάφη διαφόρων τύπων βυθίστηκαν κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας στην Καλαμάτα, λόγω των δυσμενών επικρατουσών καιρικών συνθηκών.

Ειδικότερα, οκτώ σκάφη βυθίστηκαν στον λιμένα Καλαμάτας, ένα στο αλιευτικό καταφύγιο Στούπας Μάνης, τρία στο αλιευτικό καταφύγιο Κιτριών, ένα στο αλιευτικό καταφύγιο Ακρογιαλού Μάνης και ένα στο αλιευτικό καταφύγιο Άγιου Ανδρέα Μεσσήνης.

Από το Λιμεναρχείο Καλαμάτας και με τη συνδρομή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, απεγκλωβίστηκε σώα μία γυναίκα ηλικίας 54 ετών από Θαλαμηγό σημαίας Γερμανίας, που βρισκόταν στον λιμένα Καλαμάτας. Επιπλέον, συνολικά οκτώ σκάφη υπέστησαν υλικές ζημιές στο λιμένα Καλαμάτας και ένα στον λιμένα Κορώνης.

Από τις βυθίσεις των σκαφών δεν υπήρξε τραυματισμός ατόμων ή θαλάσσια ρύπανση, ενώ από το Λιμεναρχείο της Καλαμάτας έχει απαγορευτεί ο απόπλους των σκαφών που υπέστησαν υλικές ζημιές μέχρι την αποκατάσταση αυτών και την προσκόμιση βεβαίωσης αξιοπλοΐας τους.

Στην Πύλο λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών εκβράσθηκε χθες το ιστιοφόρο σκάφος ''DOC'S REMEDY'' σημαίας Σουηδίας. Μετά από έρευνα των στελεχών εντοπίστηκαν οι τέσσερις επιβαίνοντες του σκάφους, οι οποίοι είχαν εξέλθει με ιδίες δυνάμεις, καλά στην υγεία τους.

Το ιστιοφόρο πρόκειται να ανεκλυσθεί με μέριμνα των ιδιοκτητών. Στο μεταξύ δύο μικρές ερασιτεχνικές λέμβοι και δύο τουριστικά σκάφη βυθίστηκαν μεσημβρινές ώρες χθες, στον λιμένα Παλαιάς Επιδαύρου, λόγω των δυσμενών επικρατουσών συνθηκών, ενώ ένα ταχύπλοο καταστράφηκε επάνω στην προβλήτα. Επιπλέον προκλήθηκαν υλικές ζημιές σε τουριστικά σκάφη και ιστιοφόρο.

Από τις βυθίσεις δεν προκλήθηκαν τραυματισμοί ατόμων ή θαλάσσια ρύπανση.

Αττική

Ισχυρές βροχοπτώσεις σε συνδυασμό με περιορισμένη ορατότητα είναι το σκηνικό που επικρατεί στο Λεκανοπέδιο Αττικής, καθώς η περιοχή βρίσκεται πλέον στο επίκεντρο του μεσογειακού κυκλώνα. Σύμφωνα με τις έως τώρα προβλέψεις τα φαινόμενα αναμένεται να διαρκέσουν έως τα ξημερώματα της Κυριακής.

Όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή του το Πυροσβεστικό σώμα, το προσωπικό όλων των υπηρεσιών είναι σε αυξημένη ετοιμότητα, έχει γίνει διασπορά οχημάτων, προσωπικού και υλικοτεχνικού εξοπλισμού, για άμεση απόκριση σε περιοχές με αυξημένη επικινδυνότητα. Το ίδιο ισχύει και για την Αττική με δημιουργία σταθμών βάσης άμεσης επέμβασης.

Η Πυροσβεστική έχει δεχθεί έως τώρα περισσότερες από 110 κλήσεις, λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων, στην περιοχή της Αττικής, για αντλήσεις υδάτων, κοπές δένδρων και αφαιρέσεις αντικειμένων.

Διακοπή κυκλοφορίας στην εθνική οδό Αθηνών – Κορίνθου, τη λεωφόρο Ποσειδώνος και Πειραιώς 

Χθες το βράδυ. διακόπηκε, σύμφωνα με την αστυνομία, λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων, η κυκλοφορία των οχημάτων στη νέα εθνική οδό Αθηνών - Κορίνθου, από το ύψος των διοδίων της Ελευσίνας έως τα διόδια της Κορίνθου και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας. Επίσης, σύμφωνα πάντα με την αστυνομία, διακόπηκε και η κυκλοφορία των οχημάτων στη λεωφόρο Ποσειδώνος, από το ύψος της λεωφόρου Αλίμου, στο ρεύμα προς Πειραιά καθώς και στην οδό Πειραιώς και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, από το ύψος της συμβολής με την Πέτρου Ράλλη έως την οδό Χαμοστέρνας.

Η πρόβλεψη της ΕΜΥ για την Κυριακή

Σήμερα αναμένονται βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές στην ανατολική και νότια Πελοπόννησο, τις πρωινές ώρες, στην ανατολική Στερεά, την Εύβοια, τη Θεσσαλία, τα νησιά του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου, την κεντρική και ανατολική Μακεδονία, κυρίως τη Χαλκιδική. Τα φαινόμενα στην ανατολική Στερεά θα εξασθενήσουν το βράδυ.

Στο Αιγαίο θα πνέουν πολύ θυελλώδεις άνεμοι, 8-9 μποφόρ, και πιθανόν τοπικά στο κεντρικό και βόρειο Αιγαίο σε επίπεδο θύελλας, 10 μποφόρ, με εξασθένηση από το μεσημέρι στα νότια πελάγη.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια