Υποψίες της Ρωσίας για χρήση βιολογικών όπλων στα σύνορά της από τις ΗΠΑ

H Μόσχα κάνει λόγο για χρήση των Γεωργιανών γειτόνων της ως «πειραματόζωα» από τους αμερικανούς, ενώ παράλληλα ζητά πληροφορίες για τη δραστηριότητα αμερικανικού εργαστηρίου που λειτουργεί στη χώρα.

Τη θέση ότι οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν τους Γεωργιανούς συμμάχους τους ως «πειραματόζωα» στην έρευνα που κάνουν για τη χρήση βιολογικών υλικών στη Γεωργία, εξέφρασε ο Βλαντίμιρ Ερμάκοφ, από το τμήμα για τη Μη Διάδοση και τον Έλεγχο των Όπλων, του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Αμέσως, όταν ακόμα είχαμε αποδεκτές σχέσεις, είπαμε στους αμερικανούς συνεργάτες μας ότι δε θα επιτρέψουμε στους στρατιωτικούς βιολόγους σας να κάνουν κάτι ασαφές στα ρωσικά σύνορα», δήλωσε ο Ερμάκοφ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

«Αυτό που συμβαίνει στη Γεωργία, σύμφωνα με τη δική μας έρευνα, είναι δουλειά του αμερικανικού στρατού στο έδαφος της Γεωργίας με τη χρήση βιολογικού υλικού, (και αποτελεί) χρήση των γειτόνων μας, των γεωργιανών συναδέλφων μας ως πειραματόζωα», συμπλήρωσε.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, ο πρώην γεωργιανός υπουργός Εθνικής Ασφάλειας Ιγκόρ Γκιοργάτζε υποστήριξε ότι διέθετε αναφορές για θανάτους που θα μπορούσαν να είναι αποτέλεσμα δοκιμαστικών εμβολιασμών που έγιναν στο αμερικανικό εργαστήριο που λειτουργεί στη χώρα, γνωστό ως Κέντρο Έρευνας Δημόσιας Υγείας Richard G. Lugar.

Σύμφωνα με τον πρώην υπουργό, το εργαστήριο είναι πιθανό να διεξάγει πειράματα που σχετίζονται με την ηπατίτιδα τύπου C.

Αναφορικά με τη δήλωση, η Μόσχα ζήτησε πληροφορίες για τη συγκεκριμένη εγκατάσταση από την Ουάσινγκτον, ενώ από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας Έρικ Πάφον, τόνισε ότι το κέντρο δεν έχει καμία σχέση με βιολογικά όπλα.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια