Αλλάζουν οι συσχετισμοί: Εντολή Τραμπ να «ενσωματωθούν» οι ΗΠΑ στην τριμερή Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ – Εκτός παιχνιδιού η Άγκυρα

Συνεργασίες που αλλάζουν άρδην το παιχνίδι στην Α. Μεσόγειο λαμβάνουν χώρα τις τελευταίες ημέρες. Ισραήλ-Κύπρος-Ελλάδα πήραν το πράσινο φως από τις ΗΠΑ και προχωρούν σε κινήσεις που θα εγκλωβίσουν στην ουσία την Τουρκία από το ενεργειακό παιχνίδι.

Οι Αμερικανοί και οι Ισραηλινοί δεν θέλουν επουδενί την Τουρκία σε αυτούς τους συσχετισμούς και έτσι με κοινή απόφαση των Μ. Νετανιάχου και Ν. Τραμπ, στέλνουν την Τουρκία στον πάτο των γεωπολιτικών τους σχεδιασμών.

Μάλιστα ο Μ. Νετανιάχου, προχώρησε σε μία δήλωση που πέρασε στα ψιλά: «όλες οι χώρες πρέπει να σέβονται τα χωρικά ύδατα, τα διεθνώς αναγνωρισμένα χωρικά ύδατα. Αυτό είναι κάτι σημαντικό για όλους μας». Τι σημαίνει αυτή η δήλωση; Πως εάν η Αγκυρα προχωρήσει στο μεγάλο λάθος, θα υπάρχουν και οι ανάλογες συνέπειες.

Συζητήσεις με Αμερικανούς για συμμετοχή σε τριμερή με Ισραήλ

Σκέψεις που αλλάζουν τους όρους του παιχνιδιού στην Ανατολική Μεσόγειο με αντίκτυπο που θα ακουμπά και εθνικά ζητήματα, φαίνεται να συζητήθηκαν, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες στην κρίσιμη τριμερή στο Ισραήλ, έστω και αν δεν υπήρξαν ανακοινώσεις.

Όπως πληροφορείται το Σίγμα, φαίνεται να συζητούνται οι λεπτομέρειες για να υπάρξει ένα είδος εμπλοκής στον τριμερή σχηματισμό των Ηνωμένων Πολιτειών.

Αυτές οι κινήσεις, οι οποίες είναι παρασκηνιακές βέβαια, γίνονται σίγουρα με το οκ του Αμερικανού Προέδρου, ο οποίος θέλει να βγάλει εκτός παιχνιδιού την Αγκυρα.

Μια διεύρυνση που αν υλοποιηθεί θα ενισχύει την ισχύ της συνεργασίας και που καταφανώς θα φέρει επί χάρτου αλλαγή ισορροπιών στα θέματα ασφάλειας και ενέργειας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Το Σίγμα γνωρίζει ότι ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης είχε εκ των προτέρων συζητήσει με μεγάλες χώρες και φαίνεται ότι σήμερα πήρε το ΟΚ και από το Ισραήλ.

Αξίζει να υπογραμμιστεί την αγαστή σχέση Τραμπ – Νετανιάχου, με ότι αυτό σημαίνει.

Μάλιστα αυτή είναι η κατάλληλη ώρα να πούμε και μια πληροφορία που έχουμε εδώ και δύο μέρες, ότι δηλαδή στη Νέα Υόρκη ο Νίκος Χριστοδουλίδης θα έχει συνάντηση με τον Αμερικανό ομόλογο του Μάικ Πομπέο.

Από πλευράς του ο κύριος Νετανιάχου έριξε όλο το βάρος στην υλοποίηση του East Med ο οποίος αγωγός φαίνεται να προχωρεί γοργά χωρίς τυμπανοκρουσίες.

Την προσπάθεια διεύρυνσης της συνεργασίας είχε προαναγγείλει ο Υπουργός Εξωτερικών στις δηλώσεις υποδοχής από τον κύριο Νετρανιάχου.

Δείτε βίντεο:


Πάντως η Τουρκία δεν φαίνεται να αντιλαμβάνεται την κρισιμότητα των περιστάσεων και στέλνει στο τέλος του μήνα και το δεύτερο σεισμογραφικό που διαθέτει, το MTA ORUC REIS.

Το σεισμογραφικό, που επιχειρεί για λογαριασμό της Υπηρεσίας Γεωλογίας και Μεταλλείων Τουρκίας, επιχειρεί από το 2017 στη Μαύρη Θάλασσα, ενώ η κυπριακή εφημερίδα «Φιλελεύθερος» από τα τέλη Δεκεμβρίου 2017 είχε δημοσιεύσει πληροφορίες ότι με την ολοκλήρωση της αποστολής του εκεί, θα ερχόταν στην Ανατολική Μεσόγειο.

Το σεισμογραφικό διαθέτει αυτονομία 35 ημερών και 55μελές ναυτικό και επιστημονικό πλήρωμα. Έχει δυνατότητα πραγματοποίησης δισδιάστατων και τρισδιάστατων σεισμογραφικών.

Να σημειωθεί ότι προς το τέλος του μήνα, αναμένεται να αλλάξει και η ρότα του «Barbaros», που τους τελευταίους μήνες πραγματοποιεί σεισμογραφικά σε μεγάλη θαλάσσια περιοχή μεταξύ του Αποστόλου Αντρέα και των τουρκικών ακτών, από τη Μερσίνα μέχρι τα όρια της χώρας με τη Συρία.

Ο Ελληνισμός δεν είναι αυτή τη στιγμή μια απλή εναλλακτική, είναι μονόδρομος για πολύ μεγάλα συμφέροντα χωρών όπως είναι οι ΗΠΑ και η Γαλλία. Απλά πρέπει επιτέλου κάποιοι επιτέλους να το αντιληφθούν.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια