Ευθεία απειλή πολέμου από Ερντογάν: «Είναι θέμα λίγων λεπτών να φτάσει ο στρατός μας στην Κύπρο» – «Εμείς μπορούμε, η Ελλάδα όχι!»

Ξεφεύγει πλέον η κατάσταση με τις τουρκικές απειλές. Μονοήμερη επίσκεψη στο Αζερμπαϊτζάν πραγματοποίησε ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο πλαίσιο του εορτασμού της 100ης επετείου συγκρότησης του Ισλαμικού Στρατού του Καυκάσου.

Στο ταξίδι της επιστροφής του από το Αζερμπαϊτζάν ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε «Εμείς δεν έχουμε πρόβλημα στρατιωτικής βάσης στην «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου». Είναι θέμα λίγων λεπτών να φτάσουμε εκεί από τα δικά μας εδάφη όπως και να φτάσουμε στην ανατολική Μεσόγειο.

Όμως η Ελλάδα δεν έχει μια τέτοια εγγύτητα. Όμως υπάρχει ο ψυχολογικός παράγοντας. Αν έχουμε όμως ανάγκη θα ιδρύσουμε στρατιωτική βάση εκεί. Είναι σημαντική η στρατιωτική ύπαρξη μας εκεί».

Tην ανατριχιαστική αυτή δήλωση έκανε χθες το βράδυ ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας σε Τούρκους δημοσιογράφους σύμφωνα με το EHA News.

Η δήλωση του δείχνει και την απόφαση του να τηρήσει σκληρή στάση στο Κυπριακό και γίνεται πριν από την απόφαση του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, για την επανέναρξη ή μη των διαπραγματεύσεων.

Ο κ. Γκουτέρες αναμένεται να συναντηθεί στη Νέα Υόρκη με τον προέδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και τον κατοχικό ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί.

Ενώ συνεχίζοντας είπε «μας λένε πως πρέπει να μειώσουμε τον αριθμό των στρατιωτικών μας δυνάμεων. Μη μας παρεξηγήσουν όμως δεν θα το μειώσουμε τον αριθμό των δυνάμεων μας. Θα τον αυξήσουμε, δεν θα τον μειώσουμε.

Δεν ακούν λόγια. Αν άκουγαν θα είχαμε λύσει το θέμα με τον Κόφι Ανάν. Τι υποσχέθηκαν στο δημοψήφισμα και τι έκαναν; Eμείς είπαμε το ναι εκείνοι όχι. Έβαλαν αυτούς στην Ε.Ε. εμάς μας άφησαν έξω. Από εδώ και πέρα για εκεί, όποια είναι η δική μας συνταγή που ανακοινώνουμε, θα εφαρμόσουμε αυτή τη συνταγή» ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν.

Αυτές οι δηλώσεις έρχονται λίγο μετά την άσκηση που πραγματοποίησαν κομάντος SAT στη Μεσόγειο. Την ώρα που η ‘διοίκηση της νότιας Κύπρου’, όπως αναφέρεται η Κυπριακή Δημοκρατία, με τη συνδρομή μεγάλων εταιρειών, όπως η EXXON Mobil, Total, Shell, Eni, Noble Energy, Kogas ετοιμάζεται να ξεκινήσει γεωτρήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου προκειμένου να δημιουργήσει τετελεσμένα στη Μεσόγειο, μία αρμάδα πολεμικών πλοίων από τις χώρες προέλευσης όλων αυτών των εταιρειών έχει συνταχθεί παράλληλα στα ανοιχτά της Συρίας.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, οι ΗΠΑ έχουν στείλει δυο πολεμικά πλοία που φέρουν πυραύλους Tomahawk, ενώ η Αγγλία στέλνει στην ανατολική Μεσόγειο ένα υποβρύχιο με πυρηνικές κεφαλές και η Γαλλία δεν λέει να μετακινήσει τις φρεγάτες της από την περιοχή.

Ως απάντηση επομένως στην έντονη πολεμική κινητικότητα που παρατηρείται στην ανατολική Μεσόγειο, η Τουρκία έχει στείλει κι αυτή με τη σειρά της πολεμικά πλοία στην περιοχή, τα οποία περιπολούν αλλά και πραγματοποιούν ασκήσεις ετοιμότητας.

Στο πλαίσιο αυτό, επίλεκτες ομάδες κομάντος SAT πραγματοποίησαν πρόσφατα άσκηση κάνοντας κατάβαση από ελικόπτερο SEAHAWK πάνω στο τουρκικό πλοίο μεταφοράς καυσίμων και πολεμοφοδίων TCG Akar, που βρίσκεται στην ανατολική Μεσόγειο και φωτογραφίες της οποίας το Γενικό Επιτελείο Στρατού της Τουρκίας δημοσίευσε στο Instragram με τίτλο «Χαιρετισμούς από τους βατραχανθρώπους».

«Το μήνυμα που ήθελε η άσκηση αυτή να περάσει ήταν σαφές», αναφέρουν τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Παράλληλα, το τουρκικό Γενικό Επιτελείο Στρατού δημοσίευσε και φωτογραφίες από φρεγάτες, κορβέτες και υποβρύχια του πολεμικού ναυτικού που πλέουν στην Φότσα, απέναντι από τη Μυτιλήνη, για να θυμίσει –όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά τα τουρκικά ΜΜΕ- ότι ανά πάσα στιγμή, αν δοθεί εντολή, μπορούν να μετακινηθούν προς όποια άλλη περιοχή υπάρξει ανάγκη.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια