Παίζουν κρυφτούλι με την περικοπή των συντάξεων

Εν αναμονή του προσχεδίου του νέου προϋπολογισμού - Με την επιστροφή του Αλέξη Τσίπρα και εντός του Σαββατοκύριακου οι οριστικές αποφάσεις


«Κλειστά κρατάει τα χαρτιά» το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για το αν θα περιλαμβάνεται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2019 που θα κατατεθεί την 1η Οκτωβρίου στη Βουλή η περικοπή των συντάξεων.

Σενάρια θέλουν να είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο οι μειώσεις των συντάξεων να μη συμπεριληφθούν στο προσχέδιο του Προϋπολογισμού. Ωστόσο, πράσινο φως για ακύρωσης του μέτρου δεν έχει δοθεί από τους δανειστές, το αντίθετο μάλιστα, οι πιέσεις παραμένουν ενεργές προς την κατεύθυνση της τήρησης των συμφωνηθέντων, με τις αγορές να παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις.

Ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του, στη «Wall Street Journal» τόνισε εκ νέου τη βούλησή του να μην προβεί σε περικοπή συντάξεων στις αρχές του επόμενου έτους, επαναλαμβάνοντας ότι η κατάργηση της προσωπικής διαφοράς είναι ένα αχρείαστο μέτρο, που θέλει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Υποσχέθηκε, δε, ότι θα διατηρήσει τις συντάξεις και πως θα πείσει τους πιστωτές, ωστόσο εξήγησε πως η απόφαση «δεν θα είναι μονομερής, θα είναι λογική».

Στην κυβέρνηση, πάντως, προβληματίζονται για την πορεία των συζητήσεων με τους δανειστές ως προς το θέμα των συντάξεων, καθώς οι διαβουλεύσεις ούτε προχωρημένες είναι, ούτε σε καλό κλίμα διεξάγονται.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος πάντως απέφυγε να αποκλείσει κατηγορηματικά το μαχαίρι στις συντάξεις από τις αρχές του 2019, συνιστώντας όπως αναφέρουν τα ΝΕΑ, υπομονή και επαναλαμβάνοντας ότι «υπάρχει το περιθώριο να μην περικοπούν».

Οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν με την επιστροφή του κ. Τσίπρα από τη Νέα Υόρκη, εντός του Σαββατοκύριακου, ενώ οι πρώτες αντιδράσεις των δανειστών θα εκδηλωθούν στο Eurogroup της Δευτέρας.

Να σημειωθεί ότι οι δανειστές έχουν υποδείξει το Eurogroup της 3ης Δεκεμβρίου για τις τελικές αποφάσεις, αλλά η κυβέρνηση καίγεται να ανοίξει τον φάκελο νωρίτερα και ελπίζει σε ξεκαθάρισμα του τοπίου μετά τις 15 Οκτωβρίου, όταν θα έχουν περάσει οι εκλογές στη Βαυαρία και η Κομισιον θα εκδώσει την ετυμηγορία της για το προσχέδιο προϋπολογισμού, το οποίο θα περάσει για πρώτη φορά τη δοκιμασία του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου.

Τήρηση των δεσμεύσεων περιμένει ο οίκος Moody’s

Αυστηρό μήνυμα έχει στείλει άλλωστε και η Moody’s στην κυβέρνηση.

Η ρητορική της κυβέρνησης για ακύρωση των προνομοθετημένων περικοπών συντάξεων και αφορολογήτου προκαλεί ενστάσεις εντός και εκτός συνόρων. Ακόμη και η Moody’s προειδοποιεί με υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας σε περίπτωση αθέτησης των συμφωνηθέντων ή ρήξης με τους δανειστές.

«Εάν η ελληνική κυβέρνηση αποφασίσει να αποκλίνει από τις δεσμεύσεις της και ανατρέψει μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί και έχουν ψηφισθεί, θα μπορούσαν να αναπτυχθούν πιέσεις για την αξιολόγηση», τονίζει χαρακτηριστικά ο οίκος αξιολόγησης.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια