Sponsor

ATHENS WEATHER

Χωρίς μείωση συντάξεων και αντίμετρα στο προσχέδιο για τον προϋπολογισμό

Την ώρα που οι εξελίξεις στην Ιταλία επηρεάζουν άμεσα τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων, επιβεβαιώνοντας ότι η Ελλάδα παραμένει ο «αδύναμος κρίκος», η κυβέρνηση αναζητούσε μέχρι χθες τον τρόπο να αποτυπώσει στο προσχέδιο του προϋπολογισμού τη Δευτέρα την ειλημμένη, όπως ανέφεραν οι πληροφορίες, απόφασή της να μη μειώσει τις συντάξεις, χωρίς να προκαλέσει –ει δυνατόν– αντίδραση των θεσμών.

«Το προσχέδιο θα αποτυπώνει την πρόθεση της κυβέρνησης να μην υπάρξει περικοπή των συντάξεων», ανέφερε κυβερνητική πηγή. Το πώς ακριβώς θα γίνει αυτό αναμένεται να αποτελέσει αντικείμενο διαβουλεύσεων το Σαββατοκύριακο, με μια πληροφορία να αναφέρει ότι δεν θα υπάρχουν στο προσχέδιο ούτε τα μέτρα, δηλαδή η μείωση των συντάξεων, ούτε τα αντίμετρα, όπως το επίδομα ενοικίου, με την ελπίδα αυτό να καθησυχάσει τις ανησυχίες των θεσμών.

Σε κάθε περίπτωση, η Κομισιόν θα περιμένει τον προϋπολογισμό που θα καταθέσει σ’ αυτήν η κυβέρνηση στις 15 Οκτωβρίου, ο οποίος μπορεί να έχει διαφορετικό περιεχόμενο από το προσχέδιο, όπως διευκρινίζεται.

Στις Βρυξέλλες και στην Αθήνα, οι εκτιμήσεις πηγών και αναλυτών ανέφεραν ότι η εξέλιξη της ιταλικής υπόθεσης πιθανότατα ενισχύει τις πιθανότητες να αντιμετωπισθεί με επιφύλαξη ή και αρνητικά η επιδίωξη της ελληνικής πλευράς να μη μειώσει τις συντάξεις.
Ανεξαρτήτως, όμως, της αντίδρασης των Βρυξελλών, οικονομικός παράγων προειδοποιούσε ότι μια ανατροπή της απόφασης για τις συντάξεις, σε συνδυασμό με την αναταραχή στην Ιταλία, μπορεί να οδηγήσει την Ελλάδα τελικά και πάλι εκτός αγορών.

«Είναι ακόμα νωρίς να ξέρουμε πώς θα επηρεάσουν την Ελλάδα οι εξελίξεις στην Ιταλία, αλλά οποιασδήποτε μορφής αναταραχή δεν βοηθάει», έλεγε Ευρωπαίος αξιωματούχος στην «Κ» λίγες ώρες αφότου η ιταλική κυβέρνηση είχε ανακοινώσει ότι ο στόχος του ελλείμματος στον προϋπολογισμό της θα είναι τρεις φορές υψηλότερος από την προηγούμενη κυβέρνηση και σαφώς εκτός των στόχων της Ε. Επιτροπής.

«Η εξέλιξη στην Ιταλία δεν βοηθάει τη διεκδίκηση του ελληνικού αιτήματος», έλεγε πηγή στην Αθήνα, εξηγώντας ότι οι Ευρωπαίοι θα θελήσουν να αποφύγουν την επέκταση της αναταραχής και σε άλλες χώρες και την εξέλιξή της σε κρίση. «Θα θελήσουν να μαζέψουν τις εστίες της φωτιάς», σημείωνε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τέσσερις Ευρωπαίους αξιωματούχους με τους οποίους επικοινώνησε η «Κ», αυτό που είναι βέβαιο είναι ότι στις Βρυξέλλες παρακολουθούν από κοντά τις αντιδράσεις των αγορών αλλά και τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων. Το δεκαετές ομόλογο αυξήθηκε έως και 17 μονάδες βάσης στο 4,2% την Παρασκευή, καθώς οι επενδυτές έψαχναν πιο ασφαλείς τοποθετήσεις. Παρότι η αύξηση του κόστους δανεισμού ήταν σημαντική, δεν θεωρήθηκε ιδιαίτερα ανησυχητική στη βελγική πρωτεύουσα.

Ακόμη και η αύξηση των αποδόσεων των ιταλικών ομολόγων, παρόλο που ήταν ιδιαίτερα σημαντικά (κατά 36 μονάδες βάσης στο 3,25%) δεν εκτοξεύτηκε, γεγονός που έφερε κάποια ανακούφιση στις Βρυξέλλες, καθώς δεν επιβεβαιώθηκαν οι χειρότεροι φόβοι για πανικό, τουλάχιστον σε αυτή τη φάση.

Οσον αφορά την ιταλική κρίση και τις συνέπειες που μπορεί να έχει στην τήρηση των συμφωνηθέντων στην Αθήνα είναι σαφές ότι υπάρχουν δύο σχολές σκέψης στις Βρυξέλλες. Από τη μία υπάρχει η άποψη ότι αν η κατάσταση στην Ιταλία χειροτερέψει και υπάρχει γενικότερη αναστάτωση στις αγορές, η προσοχή των θεσμών και του Eurogroup θα είναι στη Ρώμη, επιτρέποντας στην ελληνική κυβέρνηση να εφαρμόσει μια πιο «χαλαρή πολιτική» (ίσως να της επιτραπεί ακόμα και να μην εφαρμόσει την περικοπή των συντάξεων), ενώ άλλοι τονίζουν ότι αν δημιουργηθεί αναταραχή στις αγορές η βασική προτροπή προς την Αθήνα θα είναι να τηρήσει τα συμφωνηθέντα για το καλό της χώρας και να μείνει μακριά από οποιαδήποτε κίνηση που ενδεχομένως θα δημιουργήσει ανασφάλεια στους επενδυτές.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια