Sponsor

ATHENS WEATHER

Οικονομικό κραχ απειλεί τον Ερντογάν: Φόβοι για «ντόμινο» πτωχεύσεων στην Τουρκία

Σε απόλυτη περιδίνηση βρίσκεται πλέον η τουρκική οικονομία, καθώς λίγες ημέρες μετά την κατάρρευση του τηλεπικοινωνιακού «κολοσσού» της Türk Telekom, άλλη μία μεγάλη εταιρεία της γείτονος που ασχολείται με την υπόδηση, η Hotiç, βάρεσε «κανόνι» το Σάββατο (01/09/2018) υπό το βάρος των εξαιρετικά δυσμενών εξελίξεων.

Η κατάσταση στην Τουρκία κρίνεται πλέον ιδιαίτερα σοβαρή: Η τουρκική λίρα διαγράφει μια ξέφρενη πτωτική πορεία, με τον πρόεδρο της χώρας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, να αντιδρά πλέον με σπασμωδικές κινήσεις, σε μια προσπάθεια να πολιτικοποιήσει την κρίση και να συσπειρώσει τους πολίτες. Κι όλα αυτά με το επιχείρημα πως η Τουρκία βάλλεται από τις ΗΠΑ.

Η ζοφερή αυτή εικόνα προκαλεί έντονο προβληματισμό και ανησυχία και στην Ελλάδα για τρεις συγκεκριμένους λόγους:

Πρώτον, η ελληνική χρηματαγορά υφίσταται ήδη τις πρώτες συνέπειες της τουρκικής κρίσης, δεδομένου ότι τα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων δεν υποχωρού κάτω από τις 435 μονάδες βάσης (4,35%)
Δεύτερον, η επιρροή της τουρκικής οικονομίας στην ελληνική είναι ισχυρή, αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι οι διμερείς εμπορικές συναλλαγές ξεπέρασαν το 2017 τα 2,77 δισ. ευρώ. Κατ' επέκταση η διαρκής υποτίμηση της τουρκικής λίρας οδηγεί σε απαξίωση τις ελληνικές εξαγωγές στην Τουρκία. Στον αντίποδα, η Τουρκία λόγω του φθηνού χρήματος, καθίσταται εξόχως ανταγωνιστική σε επίπεδο εξαγωγών και φυσικά γίνεται ένας πολύ φθηνός τουριστικός προορισμός.
Τρίτον, η Αθήνα δείχνει να ανησυχεί έντονα για το πώς τελικά ο Ερντογάν θα διαχειριστεί την κρίση αυτή. Ως προς αυτό το στοιχείο, βαρύνουσα σημασία έχει η ανάλυση που έκανε στο Newsbomb.gr ο διεθνολόγος και Διευθυντής Ερευνών του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων, Κωνσταντίνος Φίλης την Παρασκευή (30/08/2018). Εκτίμησε ότι ο «σουλτάνος» ούτε λίγο ούτε πολύ θα καταφύγει σε κινήσεις φθηνού εντυπωσιασμού, εδραιώνοντας μια επιθετική πολιτική στην ανατολική Μεσόγειο και ειδικότερα στον ενεργειακό άξονα ανάμεσα στο Καστελλόριζο και την κυπριακή ΑΟΖ.

Το «κανόνι» της Hotiç

Σύμφωνα με την εφημερίδα Cumhuriyet, ένα δικαστήριο αποφάσισε υπέρ της αίτησης της εταιρείας Hotiç και παρείχε πτωχευτική προστασία.

«Λόγω της πρόσφατης έλλειψης ρευστότητας στην αγορά και της αύξησης των επιτοκίων σε επίπεδο που δεν μπορούσε να προβλεφθεί λόγω της υπερβολικής υποτίμησης της τουρκικής λίρας, η εταιρεία μας αντιμετωπίζει προβλήματα στις βραχυπρόθεσμες πληρωμές της», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Alihan Hotiç, ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου.

Σημειώνεται ότι τα προβλήματα ρευστότητας είχαν αρχίσει να επηρεάζουν τη διαχείριση της εταιρείας και ως εκ τούτου το εκτελεστικό συμβούλιό της αποφάσισε να θέσει ως προτεραιότητα μια διαδικασία αναδιοργάνωσης, εκμεταλλευόμενη τα νόμιμα δικαιώματά της στο πλαίσιο της προστασίας λόγω πτώχευσης.

Ιδρυθείσα το 1938, η εταιρεία παπουτσιών και αξεσουάρ έχει σήμερα 162 σημεία πώλησης στην Τουρκία, αλλά και στο εξωτερικό.

Οικονομικός «σεισμός» στην Τουρκία: Η χρεοκοπία της Türk Telekom οδηγεί σε απόγνωση τον Ερντογάν

Υπενθυμίζεται ότι η Türk Telekom, τέθηκε την περασμένη εβδομάδα σε καθεστώς χρεοκοπίας, λόγω αδυναμίας στην αποπληρωμή των δανειακών της υποχρεώσεων, τα οποία ανέρχονται συνολικά σε 4,7 δισ. δολάρια.

Σημειώνεται πως η Türk Telekom εισπράττει σε τουρκικές λίρες, ενώ πληρώνει σε συνάλλαγμα τα δάνειά της. Μετά τη διολίσθηση της τουρκικής λίρας έναντι του δολαρίου σε ποσοστό άνω του 40% μέσα στο 2018, οικονομικοί αναλυτές σημειώνουν πως μια η εξέλιξη αυτή ήταν απλώς θέμα χρόνου να συμβεί.

Σε κάθε περίπτωση, η είδηση έσκασε σα «βόμβα» στην Άγκυρα, με το Υπουργείο Οικονομικών της Τουρκίας να αποφασίζει άρον - άρον την Τετάρτη (29/08) τη μεταβίβαση του 55% των μετοχών της Türk Telekom σε κοινοπραξία των πιστωτριών τραπεζών.

Ενδεικτικά, η Akbank είχε χορηγήσει 1,5 δισ δεολάρια, η Garanti 1 δισεκ. δολάρια και η İşbank 500 εκατ δολάρια.

«Καμπανάκι» από JP Morgan, Morgan Stanley και Fitch

Την ίδια στιγμή, η JP Morgan σημείωσε πως μέχρι το καλοκαίρι του 2019 η Τουρκία θα πρέπει να αποπληρώσει δάνεια ύψους 179 δισ. δολαρίων ενώ η Morgan Stanley υποστηρίζει ότι η Τουρκία διατρέχει τον μεγαλύτερο κίνδυνο.

Παράλληλα, ο οίκος αξιολόγησης Fitch ανέφερε σε έκθεσή του στις 30/08 πως η απότομη πτώση της τουρκικής λίρας αυτό το μήνα αυξάνει τους κινδύνους για τις τράπεζες της Τουρκίας, τονίζοντας ότι μια σημαντική μείωση στην ικανότητα των τραπεζών για την αναχρηματοδότηση, οι παρατεταμένες εκροές καταθέσεων ή μια σημαντική επιδείνωση της ποιότητας του ενεργητικού θα μπορούσε να οδηγήσει σε περαιτέρω αρνητικές αξιολογήσεις.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια