Νέο chip από το CERN επιτρέπει τρισδιάστατες απεικονίσεις του ανθρώπινου σώματος

Τo ερευνητικό κέντρο CERN έχει αναπτύξει ένα νέο chip, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την έγχρωμη, τρισδιάστατη απεικόνιση του ανθρώπινου σώματος.

Ουσιαστικά, το chip του CERN, το οποίο έχει δημιουργηθεί για χρήση στον μεγάλο επιταχυντή αδρονίων, ενσωματώθηκε σε ένα μηχάνημα λήψης ακτινογραφίας από μία εταιρεία από τη Νέα Ζηλανδία. Το μηχάνημα αυτό έχει ως στόχο του την παραγωγή τρισδιάστατων εικόνων ποικίλων μερών του ανθρώπινου σώματος, με πλήρες χρώμα και πολύ μεγάλη ακρίβεια. Η εταιρεία από τη Νέα Ζηλανδία ονομάζεται Mars Bioimaging και η τεχνολογία που χρησιμοποιείται φέρει το όνομα Spectral CT.

To chip του CERN μετρά την απόσβεση από τα κύματα των ακτίνων X που παράγονται από το scanner. Το επόμενο βήμα είναι να περάσουν τα στερεοσκοπικά δεδομένα μέσα από ένα πακέτο πολύ συγκεκριμένων αλγορίθμων, έτσι ώστε να μπορέσει να γίνει η εξαγωγή των τρισδιάστατων εικόνων, με το κατάλληλο χρώμα από τα οστά, τα επιμέρους μέρη του εσωτερικού του σώματος. Το chip από το CERN είναι το Medipix3, το οποίο είχε ως στόχο του την αναλυτική καταγραφή των σωματιδίων που υπάρχουν στον επιταχυντή.

Οι χρήσεις της τεχνολογίας αυτής είναι πολλές και μπορούν να βρουν εφαρμογή στην Ιατρική, μειώνοντας την ακτινοβολία και τις πιθανές βλαβερές συνέπειες από άλλες μορφές εξετάσεων.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια