Προσοχή στις... νάρκες

Ο χάρτης στην περιοχή μας αλλάζει. Όχι σήμερα, αλλά μήνες τώρα


Τα γεωπολιτικά παιχνίδια που παίζονται είναι μεγάλα και θέλουν ιδιαίτερη προσοχή. Η χώρα μας δυστυχώς για άλλη μια φορά βρίσκεται εμπλεκόμενη ως... παράπλευρη δύναμη στο «καυτό τρίγωνο» Αγκύρας - Μόσχας - Ουάσινγκτον.
Το θέμα είναι να μη γίνουν τα εθνικά μας θέματα και οι ισορροπίες χρόνων παράπλευρη απώλεια, αυτού του ακήρυχτου πολέμου.

Αυτό απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή, καθώς όλα δείχνουν ότι κινούμαστε σε ένα ναρκοπέδιο αναδιανομής συμμαχιών και συμφερόντων. Το κακό για τη χώρα μας είναι ότι οι μεγάλες αυτές αλλαγές στην περιοχή μάς βρίσκουν ευάλωτους και ανοιχτούς σε μια σειρά από ζητήματα. Ευάλωτοι διότι, παρά τα πανηγύρια της εξόδου, η χώρα μας θα βγει σε ανοιχτές θάλασσες, την ώρα που οι καρχαρίες θα κολυμπούν και θα μυρίζουν αίμα. Ανοιχτοί, διότι Σκοπιανό, Ελληνοτουρκικά, Κυπριακό βρίσκονται στην ατζέντα των μεγάλων δυνάμεων.

Τα στρατόπεδα φαίνεται ότι διαμορφώνονται με ταχύτατους ρυθμούς. Η ιστορία μας έχει δείξει ότι ουδέποτε καταφέραμε να γίνουμε οι επιτήδειοι ουδέτεροι, όπως έπραξε σε πολλές των περιπτώσεων η Άγκυρα. Ο φόβος ο δικός μας είναι πολλαπλός και πρωταρχικός μας στόχος πρέπει να είναι να μην πατήσουμε νάρκη. Απαιτούνται σοβαρότητα, νηφαλιότητα και σχεδιασμός. Το πλαίσιό μας πρέπει να οριοθετείται μόνο από το εθνικό συμφέρον. Τα άλλα όλα είναι για κατανάλωση.

Οφείλουμε να είμαστε προσεκτικοί ακόμη και στις λεπτομέρειες των όποιων κινήσεων και ανακοινώσεων. Επειδή στο παρελθόν οι μεγάλες δυνάμεις μάς έχουν χρησιμοποιήσει ως πιόνι στη σκακιέρα των συμφερόντων τους και στη συνέχεια μας άφησαν μόνους, ας έχουμε τον νου μας.

Γι' αυτό και χτυπάμε το καμπανάκι σε όλους τους πολιτειακούς και πολιτικούς παράγοντες. Οι επόμενες μέρες - εβδομάδες θα είναι κρίσιμες. Η Άγκυρα είναι στριμωγμένη όσο ποτέ. Δεν αποκλείεται να αναζητήσει την οδό διαφυγής της στήνοντας σκηνικό πολέμου και έντασης. Γι' αυτό μην την πάθουμε όπως τα βατράχια, όταν τσακώνονται οι ελέφαντες. Οφείλουμε να είμαστε θωρακισμένοι και ενωμένοι. Η κυβέρνηση οφείλει να ενημερώσει τους αρχηγούς για όσα εξελίσσονται. Να γνωρίζουν και να συνταχθούν σε μια εθνική γραμμή.

Γι' αυτό το επαναλαμβάνουμε: Πάνω από όλα η Ελλάδα και οι Έλληνες.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια