Μυρίζει μπαρούτι στο Αιγαίο: Πυροβολισμοί και απειλές – Φιτίλια ανάβει ο Τσαβούσογλου

Τούρκοι σε Έλληνες ψαράδες: «Είμαι τουρκικό αλιευτικό, άντε γαμ...»


Επικίνδυνα παιχνίδια παίζουν στο Αιγαίο οι Τούρκοι από τους πυροβολισμούς και απειλές από τα ψαροκάικα μέχρι τις νέες εμπρηστικές δηλώσεις του Τούρκου ΥΠΕΞ που τώρα ζητάει και τα ρέστα από την Ελλάδα.

Όλα δείχνουν πως πρόκειται για ένα μεθοδευμένο σχέδιο των Τούρκων με το οποίο εξάγουν την πίεση που δέχονται από τις ΗΠΑ, στο ελληνικό πέλαγος, θέτοντας σε συναγερμό τις ελληνικές αρχές για το φόβο θερμού επεισοδίου.

Λίγες ώρες μετά το σοβαρό επεισόδιο με Τούρκους ψαράδες που πυροβόλησαν κατά Ελλήνων αλιέων στη Λέρο, ο Τούρκος ΥΠΕΞ μιλώντας στη διάσκεψη των πρεσβευτών υποστήριξε ότι η Ελλάδα κάνει περίεργα πράγματα «παρά το γεγονός ότι η Τουρκία ήταν πάντα δίπλα στην Ελλάδα στις δύσκολες στιγμές της».

Σύμφωνα με τον ΑΝΤ1 ο Τσαβούσογλου κατηγόρησε και την Κύπρο για επιθετική στάση απέναντι στη χώρα του.

Όπως είπε χαρακτηριστικά «για να φτάσουμε σε λύση στην Κύπρο, πρέπει να ξεκινήσει μία καινούρια διαδικασία. Οι Ελληνοκύπριοι δεν θέλουν να συνεργαστούν. Κι αυτό το είδαμε πέρυσι. Το είδαμε στη Γενεύη, το είδαμε στο Κραν Μοντανά. Και η Ελλάδα δεν είναι διαφορετική. Στις δύσκολες ημέρες τους πάντα είμαστε δίπλα τους. Αλλά στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο πάλι αυξάνουν την ένταση κάνουν πράγματα πολύ περίεργα, που δεν γίνονται. Όλοι μας δεν θέλουμε η ανατολική Μεσόγειος να εξελιχθεί σε μία περιοχή ειρήνης και ευημερίας;».

Τούρκοι στους Έλληνες ψαράδες μέσω VHF: «Είμαι τουρκικό αλιευτικό, άντε γαμ…»

Την ίδια ώρα ένας διαφορετικός πόλεμος διεξάγεται στο Αιγαίο με τους Τούρκους ψαράδες να φαίνεται να εκτελούν το συμβόλαιο του Ερντογάν.
Οι Έλληνες ψαράδες καταγγέλλουν  απειλές, πυροβολισμοί και ύβρεις μέσω VHF από τους Τούρκους.
Συγκλονιστική είναι η περιγραφή ενός Έλληνα αλιέα που ήταν παρών στο περιστατικό με τους πυροβολισμούς έξω από τη Λέρο, σύμφωνα με βίντεο που δημοσίευσε το protothema.
«Βγήκαμε για την καθημερινή μας αλιεία και ήρθαν τα τουρκικά αλιευτικά να πάρουν τα αλιευτικά μας εργαλεία. Πήγαμε να τα προστατεύσουμε και μας έριξαν με το όπλο έξι φορές. Επίσης δεχθήκαμε και απειλές. Φώναξαν στον ασύρματο «I am turkish fishing boat, f@@k off» (σ.σ.: Είμαι τουρκικό αλιευτικό, άντε γαμ…)».

«Όσο πάει η κατάσταση και χειροτερεύει. Τι θα γίνει πια; Φτάσαμε στην κατάσταση οι Τούρκοι να μας ρίχνουν στα δικά μας τα νερά και εμείς να μην κάνουμε τίποτα» προσθέτει με νόημα Ελληνας ψαράς εκφράζοντας την αγανάκτηση των ψαράδων στα ακριτικά νησιά.

Εκτός όμως από τα αλιευτικά των Τούρκων που φτάνουν πλέον μερικές εκατοντάδες μέτρα από τα ελληνικά νησιά, υπάρχουν και οι ακταιωροί του τουρκικού Λιμενικού που κάνουν επικίνδυνες κινήσεις.
Στα βίντεο που τράβηξαν οι Έλληνες ψαράδες που δέχθηκαν τους πυροβολισμούς όταν επιχείρησαν να κινηθούν προς το σημείο όπου είχαν αφήσει τα εργαλεία τους στη θάλασσα, φαίνονται τα πλωτά του Λιμενικού που έχουν προσεγγίσει τα τουρκικά αλιευτικά προκειμένου να τα απωθήσουν.

Την ίδια ώρα η Ελλάδα απαντά με διακοπή των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης με την Τουρκία, ουσιαστικά διακόπτονται οι επαφές με την Άγκυρα σε όλα τα επίπεδα.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια