Η ημέρα της Μεγαλόχαρης

Όλη η Ελλάδα γιορτάζει αύριο τη Θεοτόκο μας, από την Παναγία Σουμελά μέχρι την Παναγιά της Τήνου. Η δημόσια τηλεόραση, σύμφωνα με την παράδοση, μεταφέρει την εικόνα της πίστης σε όλους τους Έλληνες. Σήμερα στις 20.00, η ΕΡΤ2 θα προβάλει τον πανηγυρικό εσπερινό στο Ιερό Προσκύνημα της Παναγίας Εκατονταπυλιανής της Πάρου.

Αύριο, ανήμερα της Παναγίας, η ΕΡΤ2 θα παρουσιάσει στις 18.00 το ντοκιμαντέρ «Παναγία η Πελαγινή» με αφηγητή τον Αρη Λεμπεσόπουλο. Πρόκειται για ένα αφιέρωμα στους ιερούς χώρους λατρείας της Παναγίας στα κυκλαδίτικα νησιά μας.

Την ίδια μέρα στην ΕΡΤ1 οι πιστοί θα παρακολουθήσουν στις 08.00 το πολυαρχιερατικό συλλείτουργο στο Ιερό Προσκύνημα Παναγίας Εκατονταπυλιανής της Πάρου, ενώ στις 12.30 το κανάλι θα προβάλει την εκπομπή «Στα μονοπάτια της παράδοσης» με τίτλο «Το Πάσχα του καλοκαιριού - Σαμαρίνα».

Η Σαμαρίνα θεωρείται το σπουδαιότερο χωριό της φυλής των Κουτσοβλάχων ή Ελληνοβλάχων της Πίνδου. Κατοικείται μόνο κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, μια και τον υπόλοιπο χρόνο ο πληθυσμός της ζει διασκορπισμένος σ’ όλη την Ελλάδα και κυρίως στη Θεσσαλία. Η καλοκαιρινή περίοδος, που χονδρικά αρχίζει τον Μάιο και τελειώνει τον Οκτώβριο, χωρίζεται σε τέσσερα ίσα μέρη, που ορίζονται ακόμη και τώρα από τις τέσσερις μεγάλες θρησκευτικές γιορτές-πανηγύρια των Βλάχων, με αποκορύφωμα το πανηγύρι της Μεγάλης Παναγίας, τον Δεκαπενταύγουστο στη Σαμαρίνα.

Στο ίδιο ύφος θα κινηθεί και η ΕΡΤ3, που στις 08.00 θα παρουσιάσει την πανηγυρική θεία λειτουργία από το Ιερό Προσκύνημα της Παναγίας Σουμελά σε απευθείας μετάδοση. Στις 12.00 θα παρακολουθήσουμε το ωριαίο ντοκιμαντέρ -παραγωγής ΕΡΤ3 του 2010- «Μεγαλόχαρη», σε σκηνοθεσία Νίκου Βεζυργιάννη. Πρόκειται για μια διαδρομή στα μοναστήρια της Ιερουσαλήμ που είναι αφιερωμένα στην Παναγία. Ξημερώματα της παραμονής η εικόνα της Παναγίας, η Αγιοταφική Αδελφότητα και πλήθος προσκυνητών από όλον τον κόσμο διασχίζουν την παλαιά πόλη της Ιερουσαλήμ και φτάνουν στον Τάφος της Παναγίας. Πρόκειται για μια αναφορά στα θαύματα και στη ζωή της Θεοτόκου στην αγία πόλη της Ιερουσαλήμ.

«Οι Παναγίες του Αιγαίου»

Το ντοκιμαντέρ «Οι Παναγίες του Αιγαίου», με φόντο τη Φολέγανδρο, θα παρακολουθήσουμε αύριο στις 13.30 από την ΕΡΤ3. Αλλες μεγαλοπρεπείς και άλλες ταπεινές και ήσυχες, «Οι Παναγίες του Αιγαίου» είναι χτισμένες μέσα σε βράχους, σε σπήλαια, σε δύσβατα υψώματα. Στους τοίχους τους, πολύτιμοι θησαυροί και στις εικόνες τους, οι ελπίδες χιλιάδων πιστών. Ολες έχουν ένα θαύμα να αφηγηθούν. Η σειρά «Παναγίες του Αιγαίου» κάνει ένα οδοιπορικό στην ιστορία και στην παράδοση τόπων ιερών, που έχουν ιδιαίτερη σημασία για τους χριστιανούς πιστούς.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια