Καμμένη γη

Του Άγη Βερούτη 

Υπερφορολόγηση. Κατασχέσεις λογαριασμών. Κλείσιμο εταιρειών. Κατεστραμμένες ζωές. Κατεστραμμένες επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα. Ανεργία. Υπερπλεονάσματα.

Όταν την αγελάδα την αρμέγεις μέχρι αίματος, στην πρώτη ευκαιρία θα σε κλωτσήσει. Στο κεφάλι. Στο στόμα. Στα δόντια. Κάπου χειρότερα. Αυτό εισπράττει σήμερα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ των τσιπροκαμμένων, που βγήκαν με ψεύτικες υποσχέσεις ότι θα μειώσουν τις ανάγκες αρμέγματος της παραγωγικής οικονομίας, και ταυτόχρονα θα παράγουν περισσότερο τυρί για εκείνους που το απολαμβάνουν: δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους.

Αντί αυτού, η μείωση του μέσου μισθού, η μείωση των συντάξεων, η μείωση του αφορολόγητου, η αύξηση του ΦΠΑ, η κατακόρυφη αύξηση των εισφορών, ως αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης Βαρουφάκη.

Για να είμαστε δίκαιοι, η διαφορά της φορολόγησης και των εισφορών θα έπρεπε να ονομαστούν «Φ.Π.Α. Τσίπρα-Βαρουφάκη» και «Εισφορές Κατρούγκαλου-Τσίπρα-Βαρουφάκη” και “Φόρος Εισοδήματος Βαρουφάκη».

Για να είμαστε απόλυτα δίκαιοι, η παρατεταμένη υπερ-λιτότητα με τους υπερ-φόρους και τις υπερ-εισφορές και τις υπερ-κατασχέσεις θα έπρεπε να ονομάζεται «Μακρο-οικονομικά Τσίπρα».

Ο κόσμος κουράστηκε! Τον κουράσατε!

Και φαίνεται τόσο στα πρόσωπα του κόσμου που κυκλοφορεί στο δρόμο, όσο και στη γεμάτη Αθήνα μέσα στον Αύγουστο, γιατί ο κόσμος δεν έχει λεφτά να πάει διακοπές.

Οι 93 νεκροί άνθρωποι που αφέθηκαν αβοήθητοι να καούν ζωντανοί στη φωτιά του Ματιού από τους ίδιους τους δημοσίους υπαλλήλους, για την σίτιση των οποίων η κοινωνία ακρωτηριάζεται, ήταν απλά το χτύπημα που θρυμμάτισε το ήδη ραγισμένο ποτήρι.

Τώρα έρχεται και το γραφείο του Προϋπολογισμού της Βουλής (κι άλλοι δημόσιοι υπάλληλοι δηλαδή) λέει το τραγικό: «οι δημοσιονομικοί στόχοι από φέτος μέχρι και το 2022 είναι διπλάσιοι από τον περσινό στόχο καθώς και ότι οι στόχοι αυτοί ορίζονται σε όρους πρωτογενούς πλεονάσματος και συνεπώς δεν επηρεάζονται από την ελάφρυνση των χρηματοδοτικών αναγκών που εξασφάλισε η απόφαση ρύθμισης του χρέους».

Η οικονομία σαπίζει. Και οι στόχοι διπλασιάστηκαν για το 2019.

Αυτό που δεν καταλαβαίνει κανείς από τους φυσιολογικούς ανθρώπους στην Ελλάδα, είναι γιατί θα πρέπει να μην απολύονται ποτέ οι δημόσιοι υπάλληλοι ακόμα και αν η αμέλεια και τα λάθη τους και η ανοργανωσιά τους οδηγεί σε θάνατο άλλους ανθρώπους; Αν αποδεδειγμένα δηλαδή κάποιος είναι ακατάλληλος για τη δουλειά του αστυνομικού, του πυροσβέστη ή του νομάρχη, γιατί θα πρέπει να συνεχίσει να τον πληρώνει ο Έλληνας φορολογούμενος για πάντα;

Το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής προειδοποιεί: «Η συμφωνία που επιτεύχθηκε στο Eurogroup εμπεριέχει ένα στοιχείο αβεβαιότητας όσον αφορά τη διασφάλιση της μακροχρόνιας βιωσιμότητας του χρέους». Για το ότι η κυβέρνηση τσιπροκαμμένων αφήνει πίσω της καμένη γη στην πραγματική οικονομία δεν λέει κουβέντα όμως.

Με τη βιωσιμότητα της πραγματικής οικονομίας θα ασχοληθεί κανείς από δαύτους, ή θα έχει κι’ αυτή την ίδια τύχη με τους κατοίκους του Ματιού;

* Αναδημοσίευση από τον Φιλελεύθερο της Πέμπτης, 9 Αυγούστου

** Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια