Έκτακτη «πολεμική» σύσκεψη των ΥΠΕΞ Ελλάδος, Ισραήλ & Κύπρου στο Τελ Αβίβ λόγω τουρκικών απειλών

Γράφει ο Πέτρος Αναστασίου

«Καυτός» Σεπτέμβριος έρχεται στην Ανατολική Μεσόγειο και πιθανότατα στο Αιγαίο, καθώς η άφιξη στις 28 Σεπτεμβρίου στο  Τεμάχιο 10 της κυπριακής ΑΟΖ, του σκάφους της αμερικανικής εταιρείας ΕΧΧΟΝ, προκειμένου να ξεκινήσει έρευνες για την ανεύρεση υδρογονανθράκων, έχει προκαλέσει την ευθεία απειλή της Τουρκίας προς τις ΗΠΑ ότι «Δεν θα ανεχθεί τέτοια κίνηση», προειδοποιώντας με χρήση ακόμα και πυρών.

Η τουρκική προειδοποίηση και οι η «τακτική» κατάσταση προκαλούν έκτακτη σύσκεψη των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας-Ισραήλ και Κύπρου στις 13 Σεπτεμβρίου στο Τελ Αβίβ.

Στην «πολεμική» συσκεψη θα μετάσχει και ο πρωθυπουργός του Ισραήλ ο Μ.Νετανιάχου. Τους Κοτζιά και Χριστοδουλίδη θα τους συνοδεύσουν πιθανότατα αξιωματικοί των ΕΔ και της Εθνοφρουράς.

Θεωρείται βέβαιο ότι η όλη κίνηση γίνεται υπό τις «ευλογίες» των ΗΠΑ.

Ετσι ή αλλιώς η Αγκυρα έχει ήδη στείλει στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, το γεωτρητικό πλοίο “Πορθητής”, συνοδευόμενο από τέσσερα βοηθητικά σκάφη, προκειμένου επίσης να αρχίσει τις έρευνες.

Στην ευρύτερη περιοχή διεξάγει ήδη έρευνες ανενόχλητο το πλοίο “Barbarossa”, εκτός των τεμαχίων που έχουν παραχωρήσει οι Κύπριοι για έρευνα και εκμετάλλευση σε ξένες εταιρείες.

Το μεγάλο πρόβλημα, όπως το περιέγραφε πηγή του ελληνικού ΓΕΕΘΑ στο pronews.gr «είναι η εγγύτητα των τουρκικών ναυτικών και αεροπορικών με τη σημείο των επιχειρήσεων και η δυσκολία τόσο της Ελλάδας, όσο και του Ισραήλ να αναπτύξουν σημαντική ναυτική δύναμη, λόγω τακτικών περιορισμών και μη ύπαρξης των κατάλληλων πλοίων».

Ομως εδώ και πάλι τα υποβρύχια Type 214 του ΠΝ αναμένεται να δώσουν λύσεις σε ότι αφορά την κάλυψη της περιοχής, ενώ η ισραηλινή Αεροπορία «εγγυάται» ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα, άσχετα με το αν τα τουρκικά μαχητικά επιχειρούν από το νότια Τουρκία ή ακόμα και την Κύπρο: Οι δυνατότητες εναέριου ανεφοδιασμού της ΙΑF είναι ανεξάντλητες, ενώ υπάρχουν και τα F-15Ι που εγγυώνται «καθαρή» αεροπορική υπεροχή.

Να σημειώσουμε και την τοποθέτησης της Αιγύπτιας πρεσβευτού στην Λευκωσία ότι «Η Αιγυπτος θα συνδράμει ενόπλως την Κύπρο» αν απαιτηθεί η ασφάλειά της για να έχουμε και την παράμετρο των ναυτικών δυνάμεων «καλυμμένη» για την ελληνοκυπριακή πλευρά.

Μία FREMM και ένα Mistral, μαζί με τις Gowind, είναι μία αξιολογότατη ναυτική δύναμη.

Σε οποιαδήποτε περίπτωση οι εξελίξεις στην Α.Μεσόγειο, δεδομένης και τις «βαριάς» ατμόσφαιρας στις τουρκο-αμερικανικές σχέσεις, θα είναι «καυτές».


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια