Μητσοτάκης εσωτερικού και εξωτερικού - Διγλωσσία και «σύνδρομο στέρησης»

Σε συνέντευξή του στη Suddeutsche Zeitung o Kυριάκος Μητσοτάκης - του εξωτερικού - παραδέχθηκε ότι ήρθε το τέλος των μνημονίων και δεσμεύτηκε ότι θα σεβαστεί τη συμφωνία για το Μακεδονικό.

Ως προς την οικονομία, παρά τους μέχρι τώρα ισχυρισμούς του για τέταρτο μνημόνιο, τελικά αναγκάστηκε να συμβιβαστεί με την πραγματικότητα και κυρίως αναγκάστηκε να υποχωρήσει στη θέση όλης της Ευρώπης, και δη των συντηρητικών συμμάχων του, για την επιτυχία της χώρας και την πολιτική αυτονομία που ανακτά , παρότι στο εσωτερικό αρνείται σφόδρα τις ίδιες ακριβώς διαπιστώσεις. Αλλά και στο Μακεδονικό, μετά την τρομερή απομόνωση που γνώρισε στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, επιχειρεί να διασκεδάσει τις εντυπώσεις που προκάλεσε η ξαφνική στροφή στον εθνικολαϊκισμό και δεσμεύεται ότι θα τηρήσει μια συμφωνία, στην οποία η ΕΕ επενδύει πολλά για τη διεύρυνση στα Δυτικά Βαλκάνια.

Η διγλωσσία, η αντίθετη ρητορική στο εσωτερικό της χώρας σε σχέση με αυτή στο εξωτερικό, εκτός από ένδειξη πολιτικού τυχοδιωκτισμού, εκμηδενίζει κάθε πιθανότητα σοβαρής αντιπαράθεσης και ενισχύει περαιτέρω την απαξίωση του πολιτικού συστήματος υπονομεύοντας στην ουσία την ίδια την κοινωνική συνοχή και τη Δημοκρατία.

Οι ίδιες πολιτικές δυνάμεις που για δεκαετίες, αλλά και στα πρώτα χρόνια της κρίσης, ξιφουλκούσαν με δημοσιονομικά "μαγειρέματα" οδηγώντας τη χώρα στην κατάρρευση και τα Μνημόνια, σήμερα, δημαγωγούν κατά περίπτωση, χρησιμοποιώντας κάθε μέσο, με ένα και μοναδικό στόχο: Την επιστροφή στην εξουσία. Η επιδίωξη είναι κατανοήτη. Όμως τα συμπτώματα του "συνδρόμου στέρησης" είναι πολλαπλά, όπως και οι συνέπειες για την ίδια τη χώρα.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια