Τα μαύρα μας τα χάλια και το φως στο τούνελ

Γράφει ο Παναγιώτης Ήφαιστος
Καθηγητής διεθνών σχέσεων - Στρατηγικών Σπουδών
Πολλά θα μπορούσαν να ειπωθούν για κάθε Εφιαλτικά στημένη ιστορική συμφορά. Από τις Θερμοπύλες μέχρι το την δολοφονία του Καποδίστρια και από την πρόσκληση των Σταυροφόρων από «διαφωνούντες» στην Βασιλεύουσα Πόλη μέχρι το σχέδιο Άτσενσον, την μαύρη επταετή χούντα και το εξωφρενικό πραξικόπημα του 1974 στην Κύπρο.

Στο παρελθόν έχουμε αναλύσει το 1974 πολύπλευρα. Εδώ παραθέτουμε μια πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη για τον Σαμψών. Κυρίως γιατί καταμαρτυρείται το πολιτικό μας χάος. Από πάνω «αυτοί» και από κάτω ο διαχρονικός Έλληνας άνθρωπος που είναι ιστορικό μυστήριο το πώς και γιατί επιβιώνει ως πολιτική ανθρωπολογία (ρητορικό το ερώτημα γιατί έχουμε άποψη για το γιατί επιβιώνει ως φορέας του διαχρονικού και οικουμενικού πολιτισμού της Ελληνικότητας).

Πάντως εάν οι νεοέλληνες δεν αποκτήσουν κράτος (και οι νεοέλληνες της Κύπρου χάσουν το δικό τους) διέξοδος δεν υπάρχει. Θα κινούνται από τον μια Εφιαλτική κατάσταση στην άλλη. Θα στέλνονται στο Γουδί κάποιοι άλλοι για να τους διαδεχθούν οι επόμενοι μορφικά πανομοιότυποι. Θα κάθονται στην καρέκλα οι «ανήκουμε στην Δύση» (όχι συμμετέχουμε στις δυτικές συμμαχίες αλλά «ανήκουμε») για να τους διαδεχθούν αυτοί που θα σχίσουν τα μνημόνια χορεύοντας αναρχικές πεντοζάλες και τα λοιπά και τα λοιπά και τούμπαλιν.

Μια μόνο λάμψη φωτός στο βάθος του τούνελ. Το «Μακεδονικό» καταμαρτύρησε ότι ο «ετερόκλητος όχλος φασιστών και ακραίων» που συγκροτεί την σύγχρονη Ελληνική κοινωνία τελικά στην συντριπτική πλειονότητα είναι ψύχραιμοι πατριώτες πλημμυρισμένοι από το ύψιστο αγαθό της φιλοπατρίας και τις περί Δημοκρατίας και Ελευθερίας κοσμοθεωρί0ες της διαχρονικής και ότι και να γίνει άφθαρτης Ελληνικότητας. Για να δούμε ….
http://www.sigmalive.com/…/apokalyptiko-o-sampson-esose-mak…

Αποκαλυπτικό: «Ο Σαμψών έσωσε Μακαριακούς -Ήταν θύμα » (VIDEO)

Αποκαλυπτική συνέντευξη στον δημοσιογράφο Πέτρο Μελαϊση έδωσε ο Τάκης Τσαγκάρης, που υπηρέτησε ως διοικητής του Τρίτου Λόχου και ανώτερος υπαστυνόμος την περίοδο του πραξικοπήματος και της εισβολής. Μιλώντας στο Σίγμα, αποκάλυψε άγνωστες πτυχές της Κυπριακής τραγωδίας, υποστηρίζοντας ότι ο Νίκος Σαμψών έσωσε Μακαριακούς και υπήρξε θύμα της ΕΟΚΑ Β' που προσπάθησαν να τον εντάξουν, ενώ παράλληλα αναφέρθηκε σε μια συνομιλία που είχε με υπάλληλο της Αμερικανικής πρεσβείας στην Κύπρο, πριν το πραξικόπημα.
Δεκαεπτά χρόνια μετά τον θάνατο του Νίκου Σαμψών, από το επίσημο βήμα στο μνημόσυνό του, ο ΤάκηςΤσαγκάρης επεσήμανε πως ο Σαμψών δεν είχε καμία ανάμειξη στο πραξικόπημα. Σύμφωνα με τον ίδιο, προσέγγισαν δυο φορές τον Σαμψών από την ΕΟΚΑ Β' για να τον εντάξουν.
«Στις 18 Ιουλίου υπήρχαν σχέδια εκτέλεσης των αξιωματικών του εφεδρικού, κρατουμένων Μακαριακών και επωνύμων συνεργατών του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου. Φανταστείτε τι θα γινόταν. Θα έβγαιναν εμπόλεμοι στα Βουνά και θα άρχιζε ένας αιματηρός εμφύλιος και συνάμα θα έκανε εισβολή η Τουρκία», επεσήμανε
Ο κ. Τσαγκάρης είπε πως ο Σαμψών με προσωπική του παρέμβαση γλύτωσε από βέβαιο θάνατο τον ίδιο αλλά και άλλους μακαριακούς.
«Είχαμε υπ' όψιν ότι δεν είχε σχέση με την ΕΟΚΑ Β. Και για να είμαι πιο ειλικρινής, όταν μετατέθηκα από το στράτευμα στο Εφεδρικό με πήρε τηλέφωνο και ζήτησε επιτακτικά να με δει. Πήγα το απόγευμα στο γραφείο του και μου λέει ,‘’προς Θεού να μην γίνει αδελφοκτόνος πόλεμος’’ ». Επιπλέον, επικαλείται μαρτυρία του Καρούζου ο οποίος τον διαβεβαίωσε ότι ο Σαμψών δεν ήταν μέλος της ΕΟΚΑ Β'.
«Για το πραξικόπημα, δεν μπορώ να ξέρω, επειδή είχα φύγει. Ίσως όμως να μην ήταν μέλος του», είπε
Μετά την περιβόητη διάσκεψη στις 18 Ιουλίου κάποιον θα εκτελέσουν και πρώτος εσύ, μου είπε και πρώτος το ήθελε ο Κομπόκης, που θεωρούσε ότι έχασαν τον Μακάριο μέσα από τα χέρια τους. «Ήταν το μεγάλο θύμα ο Σαμψών», δήλωσε ο κ. Τσαγκάρης.
Όπως αποκάλυψε, ο Μακάριος έπρεπε να πεθάνει, για κάποιους. «Στις 13 Ιουλίου Σάββατο με επισκέφτηκε στο Μετόχι Κύκκου ο Ντέιβιντ Πάου της Αμερικανικής Πρεσβείας, με άπταιστα ελληνικά, και μου είπε κοφτά καθαρά ‘’Τάκη, για το καλό της Κύπρου να ρίξεις πέντε πυροβολισμούς στον αέρα και να παραδοθείς όπως θα κάνουν και κάποιοι άλλοι συνάδελφοί σου στο Προεδρικό.’’ Του λέω ‘’Μίλησες με κάποιους;’’ Ναι μου είπε, χωρίς να αναφέρει συγκεκριμένα ονόματα . ‘
’Ο Παπάς πρέπει να πεθάνει για να γίνει Ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα’, του είπε ο Αμερικανός
‘’Μα τωρά σοβαρομιλάς;’’ τον ρώτησα και του είπα θα το σκεφτώ.
Εκείνος, σύμφωνα με τον ίδιο, θύμωσε , σηκώστε να φύγει και γύρισε και μου είπε ‘’Time is too short, He has to die’’ (O Χρόνος λιγοστεύει. Πρέπει να πεθάνει [Μακάριος]).
Μεταξύ άλλων, ο κ. Τσαγκάρης είπε πως η ΕΟΚΑ Β' κατακρεούργησε την Κύπρο. « Ήταν όλα προσχεδιασμένα. Να πω και ονόματα: Μπονάνος, Γαλατσάνος, Αραπάκης και Παναγιωτάκος, ο κύριος ένοχος. Είναι αυτός που έπεισε τον Υφυπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Τουρκμέν ότι θα γίνει αποβίβαση και όχι απόβαση, χωρίς αντίσταση ούτε από τον ελληνικό στρατό.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια