Το τελευταίο «μοιραίο» καλοκαίρι της κυβέρνησης Τσίπρα

Του Γιάννη Κ. Τρουπή

Δυστυχώς για τον Αλέξη Τσίπρα το τελευταίο καλοκαίρι της κυβερνητικής του θητείας έμελλε να είναι και το πιο δύσκολο για την μέχρι σήμερα πορεία του. Οι φονικές πυρκαγιές και κυρίως η ανεπάρκεια στη διαχείρισή τους, ρίχνουν βαριά τη σκιά στην κυβέρνηση Τσίπρα - Καμμένου.

Οι τρεις μήνες του θέρους στάθηκαν εφιαλτικοί για το Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο στις αρχές Ιουνίου ατένιζε με αισιοδοξία την συνέχεια και επένδυε στην «καθαρή» έξοδο από τα μνημόνια, αισιοδοξία που πλέον ουδείς στην κυβέρνηση μπορεί να αισθανθεί, μιας και οι όποιες απόψεις περί επικοινωνιακής εξαργύρωσης της εξόδου «κάηκαν» στην Ανατολική Αττική.

Το καλοκαίρι που διανύουμε για τον κ. Τσίπρα και τον κ. Καμμένο στιγματίστηκε από δύο μεγάλα γεγονότα:

- Από την μία οι πυρκαγιές στην Αττική που ανέδειξαν με ξεκάθαρο τρόπο την ανικανότητα των αρμόδιων αρχών και την έλλειψη συντονισμού με την κεντρική εξουσία. Παράλληλα όμως η φονική φωτιά ήταν η αφορμή για να αναδειχθεί η αλαζονική στάση που υιοθέτησε το Μέγαρο Μαξίμου απέναντι στα όσα τραγικά εξελίχθηκαν. Όσο οι ώρες περνούν και λάθος χειρισμοί έρχονται στη δημοσιότητα τόσο ο κλοιός θα σφίγγει για την κυβέρνηση που θα δει κατάματα πλέον τα λάθη της.

«Το κυβερνητικό αφήγημα παρουσιάζει πολλά κενά και ως εκ τούτου η Νέα Δημοκρατία υποχρεούται από τον θεσμικό της ρόλο να ζητήσει άμεσα εξηγήσεις, προσεγγίζοντας με υπευθυνότητα τα γεγονότα», τονίζει συνομιλητής του Κυριάκου Μητσοτάκη που επισημαίνει ότι το Μέγαρο Μαξίμου λειτουργεί σαν να μην έχει αντιληφθεί το μέγεθος της τραγωδίας.

Στο πλαίσιο αυτό μάλιστα το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης απαιτεί από την κυβέρνηση να δώσει απάντηση σε μια σειρά ερωτημάτων:

1) Γιατί δεν λειτούργησε ο αριθμός 112 που δίνει τη δυνατότητα να λάβουν μήνυμα όλοι οι κάτοχοι κινητών τηλεφώνων που βρίσκονται σε περιοχή που κινδυνεύει;

2) Γιατί η κυβέρνηση δεν αξιοποίησε τα Μέσα Ενημέρωσης για να προειδοποιήσει τους κατοίκους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους;

3) Με βάση ποιο σχέδιο εξελίχθηκε η διάσωση των ανθρώπων που έπεσαν στη θάλασσα; Πολλοί από τους διασωθέντες αναφέρουν ότι περισυνελέγησαν από ιδιωτικά σκάφη, από καράβια που περνούσαν τυχαία και βάρκες εθελοντών. Το υπουργείο Ναυτιλίας που ήταν;

4) Με βάση ποιο σχέδιο και ποια εντολή, την ώρα της εξέλιξης της πυρκαγιάς, αποβιβάζονταν δεκάδες οχήματα στο λιμάνι της Ραφήνας και βάσει ποιας λογικής εκτρέπονταν τα αυτοκίνητα από τη Λεωφόρο Μαραθώνος προς το Μάτι; Ποιος έδωσε τις σχετικές εντολές;

5) Πώς είναι δυνατόν όταν από τις 8:15 το βράδυ ήταν γνωστό το μέγεθος της καταστροφής, στις 12 τα μεσάνυχτα οι επιτελείς να διαβεβαιώνουν μπροστά στις κάμερες τον Πρωθυπουργό ότι το φαινόμενο είναι σε ύφεση ενώ δεκάδες άνθρωποι είχαν ήδη χαθεί; Δεν ήξεραν τι γινόταν ή έλεγαν ψέματα;

- Από την άλλη στις αρχές του καλοκαιριού υπήρξε η συμφωνία των Πρεσπών. Η κίνηση αυτή του κ. Τσίπρα υπήρξε η αρχή για την «κατηφόρα» της κυβέρνησης, το μέγεθος της οποίας υποτίμησε το Μέγαρο Μαξίμου. Αναμφίβολα η συγκεκριμένη επιλογή παρότι έχει περάσει σε δεύτερο πλάνο έχει μείνει στο υποσυνείδητο των πολιτών κυρίως στους ανθρώπους της Βορείου Ελλάδας.

Ενδεικτικά ήταν τα αποτελέσματα του εξαμηνιαίου Πολιτικού Βαρόμετρου «Εγνατία Point of View» του Ιουλίου 2018, που παρουσίασε το Voria.gr. Όπως προκύπτει από την έρευνα η κυβέρνηση πληρώνει με βαριές απώλειες τους χειρισμούς της στο θέμα της πΓΔΜ και τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Πιο συγκεκριμένα, ο ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου καταποντίζεται και πέφτει στο 13,9%. Η καθοδική πορεία επιβεβαιώνεται και από την αξιοσημείωτη πτώση κατά 6,7%, του Αλέξη Τσίπρα στην ερώτηση για την καταλληλότητα στην πρωθυπουργία.

Η Νέα Δημοκρατία φαίνεται να διευρύνει σημαντικά την επιρροή της στη Βόρεια Ελλάδα (Μακεδονία, Θράκη, Ήπειρος), αυξάνοντας το ποσοστό της στην πρόθεση ψήφου κατά 6,4%, στο 34,5% τον Ιούνιο από 28,1% τον Δεκέμβριο.

Συντριπτικά κατά της συμφωνίας που υπέγραψε η κυβέρνηση με την πΓΔΜ στις Πρέσπες είναι τα ποσοστό του Πολιτικού Βαρόμετρου: Το 80,6% δηλώνει δυσαρεστημένο από τη Συμφωνία, το 11,8% ικανοποιημένο και το 7,5% δηλώνει είτε αδιάφορο είτε πως δεν γνωρίζει.

Είναι σαφές λοιπόν ότι η αντίστροφη μέτρηση έχει αρχίσει για την κυβέρνηση, με τον Αλέξη Τσίπρα να καθορίζει τις εξελίξεις, ως προς τον ακριβή χρόνο των εκλογών. Κάθε τι άλλο απλώς είναι εκτός πραγματικότητας...


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια