Πλαστική/αισθητική χειρουργική: Πώς θα παρατείνετε τη διάρκεια του αποτελέσματος

Η αισθητική χειρουργική είναι μια επένδυση χρημάτων, χρόνου και ενέργειας που δημιουργεί προσδοκίες τόσο ως προς το αποτέλεσμα, όσο και ως προς τη διάρκειά του. Κι όλοι θέλουν η επένδυση αυτή να αποδώσει.

Γι’ αυτό, είναι σημαντικό να καταλάβουν όσοι έχουν υποβληθεί σε τέτοιου είδους επεμβάσεις ότι τα αποτελέσματα απαιτούν συντήρηση και ότι τίποτα δεν μπορεί να σταματήσει πλήρως τις επιπτώσεις της γήρανσης, του τρόπου ζωής και της γενετικής.

Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορούν να κάνουν για να διατηρήσουν τη βελτιωμένη εμφάνισή τους για το μέγιστο χρονικό διάστημα που η κάθε επέμβαση επιτρέπει!

Υγιεινή διατροφή και τακτική άσκηση

Οι διαθέσιμες θεραπείες έχουν σήμερα τη δυνατότητα να μεταμορφώσουν το σώμα. Ωστόσο, το αποτέλεσμα μπορεί να έχει διάρκεια μόνο αν διατηρηθεί ένα υγιές βάρος. Για παράδειγμα, οι διαδικασίες απομάκρυνσης λίπους, όπως η λιποαναρρόφηση, θα σας απαλλάξουν μόνιμα από τα λιποκύτταρα στην περιοχή όπου έγινε η επέμβαση, αλλά αν καταναλώνετε υπέρμετρα φαγητό ή/και ποτό, δεν σημαίνει ότι δεν θα παχύνετε, δεδομένου ότι τα υπόλοιπα λιποκύτταρα αναπτύσσονται κανονικά. Απλά η πρόσληψη βάρους θα είναι ομοιόμορφη, χωρίς προεξοχές. Είναι ακόμα πιο σημαντικό να διατηρήσετε το βάρος σταθερό εάν έχετε υποβληθεί σε χειρουργική διαδικασία, όπως κοιλιοπλαστική ή ολική ανόρθωση σώματος, δεδομένου ότι έχετε επενδύσει πολλά περισσότερα για να αποκτήσετε την επιθυμητή εμφάνιση.

«Ο καλύτερος τρόπος για να διατηρηθούν τα αποτελέσματα στο σώμα είναι η τακτική άσκηση και η υγιεινή διατροφή. Ωστόσο, χρειάζεται προσοχή, καθώς σε πολλές περιπτώσεις απαιτείται χρόνος αποκατάστασης μετά την επέμβαση, που δεν επιτρέπει την άσκηση στην καθημερινή ρουτίνα. Δεν είναι απίθανο, κατά την περίοδο αυτή, τα άτομα να πάρουν λίγο βάρος. Όμως, επιλέγοντας τις σωστές τροφές και ακολουθώντας μία ήπια δραστηριότητα θα περάσουν το στάδιο της αποκατάστασης επιτυχώς και με ασφάλεια», αναφέρει η Δρ. Αναστασία Σεφέρη–Δανιήλ, MD, PhD, πλαστική χειρουργός στο Νοσοκομείο ΥΓΕΙΑ, μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Πλαστικής Επανορθωτικής και Αισθητικής Χειρουργικής (HESPRAS).

Φροντίστε το δέρμα σας

Η σωστή φροντίδα του δέρματος μετά την επέμβαση είναι καθοριστικής σημασίας, κυρίως όταν υπάρχουν ουλές.

Οι ουλές είναι αναπόφευκτες σε μια σειρά χειρουργικών επεμβάσεων και όσο καλή δουλειά και αν κάνει ο χειρουργός, είναι σημαντικό να ακολουθήσετε οποιονδήποτε περιορισμό της δραστηριότητας, μετεγχειρητικά, προκειμένου να μην επιδεινώσετε την εμφάνισή τους. Επίσης, είναι σημαντικό να τις προστατεύετε από τον ήλιο, να διατηρείτε την περιοχή καθαρή και να χρησιμοποιείτε τις τοπικές κρέμες και αλοιφές που σας έχει συστήσει ο γιατρός σας για τη φροντίδα τους.

Αργότερα, τα κατάλληλα προϊόντα φροντίδας δέρματος μπορούν να βοηθήσουν στην ενίσχυση και τη διατήρηση των αποτελεσμάτων των αισθητικών χειρουργικών επεμβάσεων, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για διαδικασίες προσώπου.

«Η σωστή φροντίδα του δέρματος είναι τόσο χρήσιμη, που θα πρέπει να ακολουθούνται οι οδηγίες του χειρουργού κατά γράμμα. Και προπάντων δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται κρέμες, χωρίς την έγκρισή του. Υπάρχουν προϊόντα στην αγορά που δεν προσφέρουν κανένα αποτέλεσμα ή μπορεί ακόμα και να προκαλέσουν προβλήματα στην επούλωση», τονίζει η Δρ. Σεφέρη – Δανιήλ.

Αποχή από τις «κακές» συνήθειες

Οτιδήποτε μπαίνει στον οργανισμό σας, μπορεί να κάνει τη διαφορά στα αποτελέσματα των αισθητικών επεμβάσεων. Για παράδειγμα, οι περισσότεροι πλαστικοί χειρουργοί ζητούν από τους ασθενείς να σταματήσουν το κάπνισμα για τουλάχιστον μερικές εβδομάδες πριν και μετά τη χειρουργική επέμβαση. Η νικοτίνη επηρεάζει σημαντικά την ικανότητα επούλωσης του οργανισμού, με αποτέλεσμα παρατεταμένους χρόνους αποκατάστασης και, ενδεχομένως, επιπλοκές που μπορεί να οδηγήσουν σε πόνο, αιμορραγία και πιο ορατές ουλές. Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ είναι μια άλλη παγίδα που πρέπει να αποφύγουν.

«Είναι σημαντικό τα άτομα να είναι ειλικρινή με τον χειρουργό τους αναφορικά με τον τρόπο ζωής τους. Να τον κρατούν ενήμερο για το εάν καπνίζουν, πόσο πίνουν, τι φάρμακα και ποια συμπληρώματα ή βιταμίνες λαμβάνουν. Ο χειρουργός θα τα ενημερώσει σχετικά με τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουν ώστε να διασφαλίσουν τα βέλτιστα αποτελέσματα», επισημαίνει η Δρ Σεφέρη - Δανιήλ.

Η διατήρηση των υγιεινών συνηθειών σε όλη τη ζωή μετά τη χειρουργική επέμβαση μπορεί να είναι ευκολότερη από ό, τι νομίζετε. Πολλοί ασθενείς αισθάνονται τόσο καλά με τον εαυτό τους και εμπνέονται τόσο από τη βελτιωμένη εμφάνισή τους που βρίσκουν επιπλέον κίνητρο για να διατηρήσουν τις υγιεινές συνήθειές τους.

* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια