Συνωστιμός δυνάμεων έξω από την Κύπρο: Γαλλο-ισραηλινή δύναμη κρούσης σαρώνει τη Μεσόγειο – Στα όπλα και το ρωσικό/Αιγυπτιακό/Τουρκικό Ναυτικό!

Συνωστιμός πολεμικών πλοίων παρατηρείται στην περιοχή της Μεσογείου καθώς στα αμερικανικά πλοία έρχονται να προστεθούν τουρκικά, γαλλικά , ισραηλινά, ρωσικά και πιο κάτω αιγυπτιακά…Η Γαλλία έστειλε στην περιοχή το αποβατικό πλοίο κλάσης Mistral, Dixmude, μαζί με την φρεγάτα κλάσης Lafayette, Surcouf.

Νωρίτερα, τα πλοία αυτά προχώρησαν σε κοινές γαλλο-αιγυπτιακές ασκήσει σαρώνοντας την Ερυθρά θάλασσα.

Σήμερα τα δύο αυτά γαλλικά πλοία θα δέσουν μετά το πέρας των ασκήσεων με το Κάϊρο στο Λιμάνι της Χάιφα του Ισραήλ όπου και θα παραμείνουν μέχρι τις 11 του μήνα.

Εκεί Γαλλία και Ισραήλ θα σχεδιάσουν μαζί τις ασκήσεις που θα επεκταθούν προς την Κυπριακή ΑΟΖ.  Σύμφωνα με την γαλλική πρεσβεία, «Γαλλία και Ισραήλ θα προχωρήσουν σε κοινές δραστηριότητες με το ναυτικό και την Αεροπορία του Τελ Αβίβ ενώ ισραηλινή στρατιωτική αντιπροσωπεία θα συναντηθεί εμ αντίστοιχη γαλλική»

Το Τελ Αβίβ θα στείλει υποβρύχια, μαχητικά και τις υπερσύγχρονες κορβέτες σε μια πρόβα τζενεράλε εφαρμογής «αμυντικής ασπίδας» γύρω από τα ενεργειακά κοιτάσματα.

Πολύ πιθανή θεωρείται η άφιξη των πλοίων σε Λιμάνι της Κύπρου εγκαινιάζοντας την νέα εποχή στις σχέσεις Γαλλίας-Κύπρου.

Η κωδική ονομασία της Γαλλικής επιχείρησης ονομάζεται «Jeanne d’Arc» .

Νωρίτερα το Dixmude εντοπίστηκε στις ακτές του Λιβάνου, όπου ο Γάλλος πρέσβης, Bernard Foucher, παρέθεσε δεξίωση και συζήτησε τον ρόλο της Γαλλίας στην ειρηνευτική αποστολή της UNIFIL .

Ταυτόχρονα όμως, το ρωσικό Ναυτικό ανακοίνωσε πυραυλικές ασκήσεις ανοιχτά της Κύπρου.

Πολεμικά πλοία της Μοίρας Μεσογείου του ρωσικού ναυτικού θα διεξάγουν πυραυλικές ασκήσεις στα ανοικτά της Συρίας, σύμφωνα με ΝΟΤΑΜ που κυκλοφόρησε την Παρασκευή.

Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Tass, για τη διενέργεια των ασκήσεων θα δεσμευτεί περιοχή στην ανατολική Μεσόγειο μεταξύ των ακτών της Συρίας και της Κύπρου, κατά μήκος του λιμανιού της Ταρτούς.

Προστίθεται πως, σύμφωνα με τη ΝΟΤΑΜ, η περιοχή θα κλείσει για πτήσεις μεταξύ των ωρών 10 το πρωί με 6 το απόγευμα ώρα Μόσχας στις 11, 12, 18, 19, 25 και 26 Ιουλίου.

Σύμφωνα με το Tass, η μόνιμη δύναμη του ρωσικού ναυτικού στη Μεσόγειο αποτελείται από 10 μέχρι 20 πολεμικά πλοία και υποστηρίζει σκάφη αναλόγως των ανατεθειμένων αποστολών.

Στον ρωσικό στόλο στη Μεσόγειο περιλαμβάνονται πάντοτε πολεμικά πλοία με οπλισμό ακριβείας, όπως αναφέρεται.

Στις 18 Ιουνίου είχε ανακοινωθεί πως οι κορβέτες Grad Sviyazhsk και Veliky Ustyug, με πυραύλους Kalibr αναχώρησαν για τη Μεσόγειο από την Σεβαστούπολη.

Για τη Μεσόγειο πρόκειται να αναχωρήσει και η κορβέτα Vyshny Volochyok.

Τώρα αρχίζουν όλα και οι εμπλεκόμενοι στέλνουν δυνάμεις…


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια