Τραμπ-άκουλας

Τις τελευταίες εβδομάδες ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ μονοπωλεί την επικαιρότητα σε διεθνές επίπεδο με ένα τρόπο πρωτόγνωρο. Σχεδόν σε καμία από τις περιπτώσεις δεν το έχει κάνει για μια συμβατική πολιτική κίνηση ή δήλωση αλλά για ακατανόητες, άστοχες και απολίτικες παρεμβάσεις.

Οι εμφανίσεις του Τραμπ το τελευταίο διάστημα μοιάζουν με κωμικές περιπέτειες κάποιου γκαφατζή πρωταγωνιστή και οι αποφάσεις του με ανθρώπινα δράματα, όχι όμως με  δραστηριότητα ενός Προέδρου. Είτε τον απασχολεί η Κίνα, η Β. Κορέα, το Ηνωμένο Βασίλειο ή η Ρωσία, είτε το μεταναστευτικό και το μέλλον του ΝΑΤΟ, η απόλυτη αδυναμία του να κατανοήσει τη βαρύτητα της θέσης του και των αποφάσεών του αλλά ακόμη και τις ίδιες τις πολιτικές υποθέσεις, προκαλεί εκνευρισμό σε όλο τον πλανήτη και κάνει άνω-κάτω κάθε διεθνή Σύνοδο.

Τελευταίο κατόρθωμα του Αμερικανού Προέδρου είναι ότι αποκαλεί σε συνέντευξή του "εχθρούς" την ΕΕ, τη Ρωσία και την Κίνα. Είχαν προηγηθεί άλλες ατυχείς δηλώσεις αλλά και ο εμπορικός πόλεμος που έχει ξεκινήσει απέναντι σε θεωρητικούς συμμάχους του. Πρωτόγνωρο είναι και το γεγονός πως η συνάντηση ενός Αμερικάνου με έναν Ρώσο Πρόεδρο προκαλεί τόση ανησυχία στην Ευρώπη, στη διεθνή κοινότητα αλλά ακόμη και εντός ΗΠΑ.

Καθώς ηγέτες ισχυρών κρατών επιχειρούν να υποκαταστήσουν τις ασθενείς ΗΠΑ για να ενισχύσουν τη σταθερότητα στη διεθνή σκηνή, κάθε εμφάνιση του Αμερικανού Προέδρου προκαλεί νέα προβλήματα, αντιδράσεις και αστάθεια. Το γεγονός πως ο Πρόεδρος των ΗΠΑ μοιάζει περισσότερο με μια καρικατούρα αμερικάνικης "μαύρης" σάτιρας κινουμένων σχεδίων, είναι ένα τεράστιο πρόβλημα για τις ΗΠΑ, αλλά και ένας τεράστιος κίνδυνος για τον πλανήτη.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια