Σαν πολλές δεν είναι οι συμπτώσεις της κακοδαιμονίας;

Του Δημήτρη Βαρτζόπουλου

Για να είμαι ειλικρινής, δεν περίμενα τίποτε διαφορετικό από την κυβερνώσα Αριστερά σε αυτή την ανείπωτη τραγωδία. Οι άνθρωποι πιστεύουν ότι η ύπαρξή τους στην εξουσία είναι αυτοσκοπός.

Για όλα φταίει ο καπιταλισμός, εν προκειμένω η άναρχη και αυθαίρετη δόμηση, που προκάλεσαν με ευθύνη τους τα σημερινά θύματα. Έννοιες, όπως ευθύνη, αυτοέλεγχος, ενδεχομένως εντροπή, αυτομομφή και μετάνοια, που συνιστούν το «φαντασιακό θεσμικό» της αστικής συνύπαρξης, δεν υφίστανται στον κόσμο τους.

Παρ´ όλα αυτά δεν παύουν βέβαια, να διοικούν και άλλους εκτός του κόσμου τους, να υποχρεούνται σε συμπεριφορές σύμφυτες με το αστικό περιβάλλον, το οποίο παρά τις φιλότιμες προσπάθειές τους υφίσταται ακόμη.

Αντί λοιπόν να ενοχοποιούν τους κατοίκους στη Μάνδρα και στο Μάτι γιατί δεν διευκρινίζουν ως υπεύθυνοι Κυβερνήτες, τα εξής:

Από δεκαετίες υπάρχουν σε χώρες ευεπίφορες σε πυρκαγιές δασικών εκτάσεων μόνιμες εγκαταστάσεις δεξαμενών, γεωτρήσεων και μονίμων συστημάτων δασοπυρόσβεσης εν συνδυασμώ με την ηλεκτρονική απεικόνιση των πυροσβεστικών δυνάμεων και των διαθέσιμων ποσοτήτων υγρού κατάσβεσης και ύδατος σε πραγματικό χρόνο.

Από πολλών ετών σε πολλές χώρες έχουν εγκατασταθεί Συστήματα Δημιουργίας Σχεδίων Εκκένωσης με τη χρήση γεωγραφικών και μετεωρολογικών παραμέτρων, της διάταξης των μετώπων της πυρκαγιάς, των διαθέσιμων οδικών προσβάσεων και άλλων παραμέτρων, τα οποία έχουν τη δυνατότητα υπόδειξης δρομολογίων εκκένωσης, αλλά και υπόδειξης ασφαλών περιοχών.
Είναι αυτονόητος η ύπαρξη υποδομής στα σύγχρονα επιχειρησιακά κέντρα αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών, με την δυνατότητα να έχουν εικόνα από το πεδίο σε πραγματικό χρόνο μέσω καμερών και λοιπών αισθητήρων εγκατεστημένων σε οχήματα κλπ. έτσι ώστε να υπάρχει εκτίμηση σε πραγματικό χρόνο όλων των παραμέτρων.

Είναι κεκτημένο πολλών ετών ( βλ πχ Νέα Υόρκη) η δυνατότητα αποστολής SMS στους πολίτες οι οποίοι βρίσκονται στις υπό εκκένωση περιοχές με εντοπισμό τους μέσω των κεραιών κινητής τηλεφωνίας.

Ας μας διευκρινίσουν λοιπόν:
Υπάρχουν αυτές οι δυνατότητες εδώ;
Αν ναι γιατί δεν χρησιμοποιήθηκαν;
Αν όχι, γιατί; Δεν υπήρξαν όλα αυτά τα προηγούμενα χρόνια υπηρεσιακοί παράγοντες, που να τα εισηγήθηκαν, παρήγγειλαν, εγκατέστησαν;
Αν όχι γιατί δεν καταγγέλλουν αυτούς και τα βάζουν με τα θύματα;
Αν όμως υπήρξαν, τις πταίει, που ύστερα από 3,5 χρόνια πραγματικής Αριστεράς δεν λειτουργούν;

Τώρα θα μου πείτε, τι απαντήσεις να περιμένει κανείς από αυτούς, πιάσε αυγό και κούρευτο. Ένα άλλο ζήτημα αναδεικνύεται όμως εν προκειμένω: σαν πολλές φορές δεν το κουρέψαμε αυτό το αυγό; Σαν πολλές δεν είναι οι περιπτώσεις, που δυστυχήσαμε και δυστυχούμε σαν λαός, σε σύγκριση τουλάχιστον με τόσους άλλους;

Χρεοκοπήσαμε τρις, έχουμε την μικρότερη αγοραστική δύναμη στην Ευρώπη, την μεγαλύτερη ανεργία νέων, ανύπαρκτο σύστημα πρωτοβάθμιας περίθαλψης, χάσαμε τόσους ανθρώπους από πυρκαγιά μερικών ωρών;

Είμαστε απλώς γκαντέμηδες ή μήπως κάνουμε κάτι λάθος;

* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια