Τριπλές κάλπες τον Μάιο; Φούντωσαν τα σενάρια!

Τροπολογία βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ φέρνει έξι μήνες νωρίτερα τις αυτοδιοικητικές εκλογές


Xτύπησε… κόκκινο από χθες το βράδυ η σεναριολογία για τριπλές εκλογές τον Μάιο, μετά την πρωτοβουλία ομάδας βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, σε συνεννόηση με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών, να καταθέσουν εκπρόθεσμη τροπολογία για αλλαγή του χρόνου των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Το νομοσχέδιο που έχει κατατεθεί στη Βουλή για τον «Κλεισθένη» όριζε ότι οι αυτοδιοικητικές εκλογές θα γίνουν τον Οκτώβριο του 2019, ενώ η τροπολογία των 19 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ προτείνει οι κάλπες για δημάρχους και περιφερειάρχες να στηθούν μία εβδομάδα πριν από τις ευρωεκλογές, που είναι προγραμματισμένες στις 26 Μαΐου του επόμενου έτους.

Η προτεινόμενη διάταξη κατατέθηκε στο νομοσχέδιο για τον «Κλειθένη» και, σύμφωνα με πληροφορίες, θα γίνει αποδεκτή από την ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών.

Με την τροπολογία προτείνεται «κατ' εξαίρεση και για την πρώτη εφαρμογή του σχεδίου νόμου η διενέργεια των αμέσως επόμενων δημοτικών και περιφερειακών εκλογών στον προβλεπόμενο με το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο χρόνο, δηλαδή την προηγούμενη Κυριακή από την ημέρα διενέργειας ψηφοφορίας για την επιλογή των αντιπροσώπων της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο του έτους 2019».

Εφόσον ψηφισθεί η τροπολογία, το βασικό, ως τώρα, κυβερνητικό σενάριο για το χρόνο των εθνικών εκλογών, που κατ’ επανάληψη έχει ειπωθεί ότι θα γίνουν το φθινόπωρο του 2019, εμπλουτίζεται με μια ενδιαφέρουσα παραλλαγή: μέσα στον Μάιο, θα μπορούσαν να στηθούν κάλπες για εθνικές και αυτοδιοικητικές εκλογές, ταυτόχρονα με τις ευρωεκλογές.

Με τις τριπλές κάλπες, η κυβέρνηση μπορεί να προσβλέπει σε διοχέτευση της δυσαρέσκειας των ψηφοφόρων στις κάλπες αυτοδιοικητικών εκλογών και ευρωεκλογών, ώστε να εξασφαλίσει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στις εθνικές εκλογές, ενώ θα είχε ένα ευρύτερο πεδίο για την αναζήτηση συμμαχιών με άλλα κόμματα.

Σε κάθε περίπτωση, το σενάριο για εθνικές εκλογές τον Μάιο φαίνεται όλο και πιο πιθανό μετά τις τελευταίες εξελίξεις στο θέμα του ονόματος της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, δήλωσε χθες από το Λονδίνο ότι ως τα μέσα Ιανουαρίου θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία έγκρισης της συμφωνίας των Πρεσπών από τα Σκόπια και θα έλθει προς έγκριση στην ελληνική Βουλή.

Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Πάνος Καμμένος, έχει προειδοποιήσει ότι το κόμμα του θα αποσύρει την εμπιστοσύνη του στην κυβέρνηση, εάν έλθει προς κύρωση η συμφωνία στη Βουλή, κάτι που σημαίνει ότι θα είναι αδύνατο να «συρθεί» το κυβερνητικό σχήμα ως το φθινόπωρο.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια