Τι αλλαγές φέρνει στις πολιτικές εξελίξεις η εκατόμβη νεκρών στο Μάτι

Σε δεινή θέση βρίσκεται η κυβέρνηση μια εβδομάδα μετά τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι λόγω της σωρείας λαθών και παραλείψεων του κρατικού μηχανισμού αλλά κυρίως λόγω της τραγικής διαχείρισης του όλου ζητήματος.

Τόσο ο πρωθυπουργός όσο και τα στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου επιχείρησαν να αντιμετωπίσουν τον τραγικό θάνατο δεκάδων ανθρώπων και τις καταστροφικές συνέπειες της φωτιάς με συνηθισμένα επικοινωνιακά και άλλα τρικ αλλά αυτή τη φορά δεν εκτίμησαν σωστά την κατάσταση.

Το αποτέλεσμα ήταν μια σειρά σοβαρότατων πολιτικών συνεπειών που ουσιαστικά αλλάζουν όλο το στρατηγικό σχεδιασμό του Αλέξη Τσίπρα σε σχέση με τις πολιτικές εξελίξεις.

Αρχικά, ο κ. Τσίπρας αναμένεται να προσπαθήσει να αποσυνδέσει το δικό του όνομα από τη μεγάλη εικόνα των ευθυνών καθώς η παρουσία του το πρώτο βράδυ της φωτιάς στο συντονιστικό της Πυροσβεστικής στο Χαλάνδρι το έβαλε μέσα στο πλάνο. Όταν όμως αποδείχθηκε πως την ίδια ώρα που ο πρωθυπουργός ενημερωνόταν για… ανούσια είχαν ήδη βρεθεί οι πρώτοι νεκροί αυτό αυτομάτως του φορτώνει τεράστιο βάρος και του αφαιρεί μεγάλο μέρος από την όποια θετική εικόνα του έχει απομείνει.

Επί της ουσίας, αν και όλα είναι πάντοτε ανοιχτά ειδικά στην περίπτωση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ που μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα όταν κρίνει πως είναι προς όφελος της, η κατάσταση σήμερα διαμορφώνεται ως εξής:

Ο πρωθυπουργός συζητά το ενδεχόμενο ενός ανασχηματισμού που θα επιχειρήσει να σηματοδοτήσει στην κοινωνία μια… νέα αρχή ενόψει των τελευταίων μηνών διακυβέρνησης της χώρας, όσοι κι αν είναι αυτοί. Αν και δεν διαφωνεί επί της ουσίας, ο κ. Τσίπρας μελετά το χρόνο προσπαθώντας να αποκομίσει τα μεγαλύτερα δυνατά πολιτικά οφέλη.

Παράλληλα, πολλοί εκτιμούν ότι η πυρκαγιά στο Μάτι και οι συνέπειές της θα αποτρέψουν οριστικά το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών μέσα στο 2018 καθώς το κλίμα που υπάρχει αυτή τη στιγμή είναι εξαιρετικά δυσμενές τόσο για τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ όσο κυρίως για τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ Πάνο Καμμένο.

Έτσι, σχεδιάζεται μια αντεπίθεση δημοσιότητας, εξαγγελιών και μέτρων προκειμένου -μέσα στους προσεχείς μήνες- να υπάρξει θετικότερο κλίμα. Αρχικά, το πρώτο βήμα έγινε με την ανακοίνωση μέτρων για τους πυρόπληκτους και θα συνδυαστεί με τις εξαγγελίες από το βήμα της ΔΕΘ.

Θεσμικές παρεμβάσεις

Ταυτόχρονα, ετοιμάζονται θεσμικές παρεμβάσεις στο θέμα της αυθαίρετης δόμησης και της γενικότερης κατάστασης αυθαιρεσίας που επικρατεί επί δεκαετίες στον τομέα των κατασκευών στη χώρα,

Τον ίδιο δρόμο θα ακολουθήσει πιθανότατα και στην αναδιοργάνωση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας η οποία θα αναβαθμιστεί σε υφυπουργείο με βάση τα ευρωπαϊκά πρότυπα, αναμένεται να αποτελέσει παρελθόν ο Γιάννης Καπάκης που έχει μπει για τα καλά στο στόχαστρο όχι μόνο της αντιπολίτευσης αλλά και των κυβερνητικών στελεχών.

Μια τέτοια όμως απόφαση, όπως και μια πιθανή μετακίνηση ή αποχώρηση του Νίκου Τόσκα από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ενδεχομένως να επηρέαζε αρνητικά τις σχέσεις του πρωθυπουργού με τον Νίκο Κοτζιά, τον οποίο χρειάζεται καθώς υπάρχει πάντα το ανοιχτό θέμα με τα Σκόπια. Τόσο όμως ο υπουργός Εξωτερικών όσο και οι κύριοι Τόσκας και Καπάκης προέρχονται από την κίνηση «Πράττω» που επικεφαλής είναι ο Νίκος Κοτζιάς. Αν και πληροφορίες θέλουν να έχουν διαταραχθεί οι σχέσεις μεταξύ του υπουργού Προστασίας του Πολίτη και του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας.

Χάλασαν οι φιέστες για την έξοδο

Με την ατμόσφαιρα που επικρατεί στην κοινωνία η κυβέρνηση κατάλαβε ότι οποιουδήποτε τύπου γιορτές για την έξοδο από το Μνημόνιο, μέσα στον Αύγουστο, θα εθεωρείτο πρόκληση και έτσι ανατράπηκαν και οι εορταστικοί κυβερνητικοί σχεδιασμοί που υπήρχαν για την έξοδο από το πρόγραμμα στις 20 Αυγούστου.

Στο Μαξίμου επικρατεί προβληματισμός για το πως θα χειριστούν επικοινωνιακά το ζήτημα, καθώς οι έρευνες για την εύρεση αγνοούμενων μπορεί να διαρκέσει έως και ένα μήνα.

Ωστόσο στην κυβέρνηση που είχαν ποντάρει πολλά πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα, δεν επιθυμούν να περάσει απαρατήρητο. Το βέβαιο, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, είναι ότι η φιέστα στην Πνύκα και η συμβολική επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Καστελόριζο που ήταν στους αρχικούς σχεδιασμούς, δεν θα πραγματοποιηθούν.

Όσον αφορά μάλιστα την Πνύκα, δημοσιεύματα αναφέρουν πως η απόφαση για τη ματαίωση είχε ήδη προηγηθεί καθώς κανείς καλλιτέχνης δεν δεχόταν να συμμετάσχει στη… φιέστα, σε αντίθεση φυσικά με το ότι συνέβαινε τρία χρόνια πριν.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια