Οι δύο ήττες του ΣΥΡΙΖΑ

Του Άγη Βερούτη

Όπως δείχνουν τα πράγματα, στην αρχή του 2019 θα κοπούν οι συντάξεις. Συγκεκριμένα θα μειωθούν περί το 18% οι κύριες συντάξεις με την απώλεια της προσωπικής διαφοράς (η οποία προστάτεψε τις παλαιότερες συντάξεις από τις προηγούμενες μειώσεις) και κατά 30% θα μειωθούν οι επικουρικές, ενώ το ΕΚΑΣ θα μηδενιστεί σχεδόν.

Με τον τρόπο αυτόν θα πέσει η συνολική δαπάνη για συντάξεις στην Ελλάδα από τα περίπου €29 δισ. το 2014, στα σημερινά περίπου €25 δισ., και καταληκτικά από 1/1/19 με την έναρξη ισχύος του νέου υπολογισμού με τον Νόμο Κατρούγκαλου θα μειωθούν άλλα €2-€2,5 δισ. περίπου στα €22 δισ. ετησίως.

Αυτό σημαίνει ότι οι συντάξεις μειώθηκαν οριζοντίως πάνω από 20% με τη διαχείριση ΣΥΡΙΖΑ. Τελεία.

Ο μέσος συνταξιούχος έχασε από τον ΣΥΡΙΖΑ το 1/5 των εισοδημάτων του ή δυόμιση μηνών συντάξεις, αντί να πάρει τη 13η σύνταξη που του έταξε ο ΣΥΡΙΖΑ προεκλογικά.

Αυτό φυσικά συνέβη διότι κάποιος έπρεπε να πληρώσει το κόστος της «περήφανης διαπραγμάτευσης». Το κόστος αυτό επιμερίστηκε στην παραγωγική οικονομία με υπερφορολόγηση και εκτόξευση των ασφαλιστικών εισφορών και στους συνταξιούχους με μείωση των συντάξεων και αύξηση της φορολογίας, αφήνοντας αλώβητο τον δημόσιο τομέα της χώρας.

Οτιδήποτε άλλο λέει η κυβέρνηση μετά των βουλευτών και εκπροσώπων της είναι συνειδητά ψέματα και προσπάθειες εφησυχασμού, καθώς ακόμη και ένα μέτρο χαμηλού κόστους των €28 εκατομμυρίων για τη διατήρηση του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ στα νησιά που πλήττονται από το προσφυγικό δεν κατάφερε να τον περάσει από την επιτροπεία.

Ο πολιτικός χρόνος διαφυγής του κ. Τσίπρα χωρίς την αποπομπή του από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ στενεύει, καθώς από τη μια για να διασωθεί θα πρέπει να προγραμματίσει οι τρεις επερχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις να γίνουν όλες μαζί για να τις διαχειριστεί μια φορά, από την άλλη να κάνει τις εθνικές εκλογές πριν από το κόψιμο των συντάξεων, το οποίο όμως τοποθετεί τις ευρωεκλογές τουλάχιστον 5 μήνες μετά, κάτι που θα τον οδηγήσει σε αναγκαστική παραίτηση από την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ μετά από δύο συντριπτικές ήττες.

Όσο ικανός και να είναι ένας πρόεδρος αριστερού κόμματος, δεν θα μπορέσει να διαχειριστεί δύο συντριπτικές ήττες.

Αναδημοσίευση από τον Φιλελεύθερο, Παρασκευή 20 Ιουλίου 

* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια