Συγκρούσεις στη Γάζα με 1 Ισραηλινό στρατιώτη και 4 Παλαιστίνιους νεκρούς - Εκεχειρία νωρίς το πρωί

Κλιμάκωση συγκρούσεων έχουμε στην Γάζα με την Χαμάς  να απαντά εν όπλοις στις επιθέσεις του Ισραήλ: Ελεύθεροι σκοπευτές της Χαμάς πυροβόλησαν και σκότωσαν Ισραηλινό στρατιώτη σε συνοριακή περιοχή, στην τελευταία πολύ επικίνδυνη πράξη κλιμάκωσης ανάμεσα στην ισλαμιστική οργάνωση και τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις.

Ως αποτέλεσμα, η Αεροπορία του Ισραήλ εξαπέλυσε μαζικά πλήγματα κατά στόχων στη Λωρίδα της Γάζας Στην ανταλλαγή των πυρών σκοτώθηκαν και τέσσερις μαχητές της στρατιωτικής πτέρυγας της Χαμάς, Ιζεντίν Αλ Κασάμ, με την οργάνωση να επιβεβαιώνει ότι οι νεκροί ήταν μέλη της.

Νωρίτερα, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις είχαν εξαπολύσει επίθεση σε περισσότερους από 40 στρατιωτικούς στόχους στη Λωρίδα της Γάζας.

Ένας Ισραηλινός στρατιώτης νεκρός από πυρά Παλαιστινίων

"Ο στρατός του Ισραήλ τόνισε ότι τα αεροσκάφη και τα οχήματά του στοχοποίησαν 40 στόχους της Χαμάς και τα χτυπήματα αποτέλεσαν μέρος μιας "διευρυμένης επίθεσης" σε απάντηση προς τους πυροβολισμούς στα σύνορα", τόνισε μέσω Twitter ο Τζόναθαν Κονρίους, εκ μέρους του ισραηλινού στρατού.

Η Χαμάς απάντησε με την εκτόξευση τριών πυραύλων προς το Ισραήλ, ενώ παράλληλα, σημειώθηκαν πυροβολισμοί στη νότια Γάζα, όπου ένας ισραηλινός στρατιώτης τραυματίστηκε και τελικά πέθανε λίγη ώρα αργότερα.

Λίγο νωρίτερα το Αθηναϊκό Πρακτορείο (ΑΠΕ-ΜΠΕ) μετέδωσε: Τέσσερις Παλαιστίνιοι, εκ των οποίων τρεις “μαχητές” της Χαμάς σκοτώθηκαν σήμερα στη Γάζα από τον ισραηλινό στρατό ο οποίος προχώρησε σε σφοδρούς βομβαρδισμούς στον παλαιστινιακό θύλακα, σε αντίποινα για τα “πυρά” εναντίον Ισραηλινών στρατιωτών κοντά στα σύνορα.

Μαχητικά αεροσκάφη και άρματα μάχης βομβάρδισαν “στρατιωτικούς στόχους σε όλη τη λωρίδα της Γάζας” ανέφερε ο στρατός, κατηγορώντας τη Χαμάς για την κλιμάκωση αυτή. Είχαν προηγηθεί νέες διαδηλώσεις των Παλαιστίνιων κοντά στο φράχτη ασφαλείας που χωρίζει τον παλαιστινιακό θύλακα από το Ισραήλ.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη στο υπουργείο Άμυνας, όπως ανέφεραν ισραηλινά μέσα ενημέρωσης. Ο εκπρόσωπός του δεν ήταν άμεσα διαθέσιμος για να επιβεβαιώσει αυτήν την πληροφορία.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς, δύο Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από Ισραηλινούς στρατιώτες κοντά στο Χαν Γιουνές, στη νότια λωρίδα της Γάζας.

Άλλος ένας σκοτώθηκε στη Ράφα. Το ένοπλο παρακλάδι της Χαμάς επιβεβαίωσε ότι και οι τρεις ήταν “μαχητές” του. Ένας τέταρτος Παλαιστίνιος σκοτώθηκε κοντά στα σύνορα, στα ανατολικά της πόλης της Γάζας.

Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Μέση Ανατολή Νικολάι Μλαντένοφ κάλεσε το Ισραήλ και τη Χαμάς να αποφύγουν την κλιμάκωση της βίας, με ανάρτησή του στο Twitter. “Όλοι στη Λωρίδα της Γάζας θα πρέπει να απομακρυνθούν από το χείλος του γκρεμού. Όχι την επόμενη εβδομάδα. Όχι αύριο. Αμέσως." τόνισε εμφατικά. “Εκείνοι που θέλουν να προκαλέσουν έναν πόλεμο μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραηλινών δεν πρέπει να τα καταφέρουν”, πρόσθεσε.

Από τις 30 Μαρτίου οι Παλαιστίνιοι διαδηλώνουν συνεχώς καταγγέλοντας τον ισραηλινό αποκλεισμό της Γάζας και ζητώντας την επιστροφή των Παλαιστίνιων προσφύγων που εκδιώχθηκαν από τα εδάφη τους το 1948, όταν ιδρύθηκε το κράτος του Ισραήλ. Περισσότεροι από 100 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στις συγκρούσεις που σημειώνονται στις συγκεντρώσεις αυτές, κοντά στο φράχτη ασφαλείας που χωρίζει τη λωρίδα της Γάζας από το Ισραήλ.

Τελευταία ενημέρωση

Το Ισραήλ και η Χαμάς φέρονται να συμφώνησαν σε κατάπαυση του πυρός ύστερα από παρέμβαση της Αιγύπτου και του ΟΗΕ.

Το Ισραήλ και η Χαμάς συμφώνησαν να αποκαταστήσουν την ηρεμία στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με όσα ανέφερε εκπρόσωπος της παλαιστινιακής οργάνωσης το Σάββατο.

Μιλώντας στο πρακτορείο Reuters, o Φάουζι Μπαρχούμ σημείωσε ότι «με προσπάθειες της Αιγύπτου και των Ηνωμένων Εθνών συμφωνήθηκε να επιστρέψουμε στην περίοδο ηρεμίας μεταξύ (του Ισραήλ) και των παλαιστινιακών ομάδων. Οι αιγυπτιακές και οι διεθνείς προσπάθειες επέφεραν μια ηρεμία στον πόλεμο μεταξύ των δυνάμεων κατοχής και των παλαιστινιακών οργανώσεων», σημειώνει ο Μπαρχούμ.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια