Sponsor

ATHENS WEATHER

Παραδίδονται την Πέμπτη στη Τουρκία τα πρώτα stealth μαχητικά F-35A - Τι έρχεται για την Ελλάδα

Γράφει ο Γεράσιμος Χουντάλας

Tρεις ημέρες πριν την επίσημη ένταξη των stealth μαχητικών αεροσκαφών 5ης γενιάς F-35 στη Τουρκία, δόθηκε στην δημοσιότητα το ακριβές χρονοδιάγραμμα παραδόσεων των αεροσκαφών του τύπου στη τουρκική Αεροπορία,
απ'όπου μπορούμε να εξάγουμε κάποια πρώτα συμπεράσματα για την έκταση και την κλιμάκωση της αεροπορικής απειλής που θα αντιμετωπίσει η χώρα τα επόμενα χρόνια.

Εκτός από τα πρώτα δυο F-35, που βάσει του αρχικού προγραμματισμού, θα παραμείνουν σε αμερικανικό έδαφος μέχρι τον Σεπτέμβριο, θα παραδοθούν έως και το 2022 συνολικά 30 μαχητικά F-35 με το χρονοδιάγραμμα παραδόσεων να έχει ως εξής:

2018: 2 μαχητικά F-35
2019: 4 μαχητικά F-35
2020: 8 μαχητικά F-35
2021: 8 μαχητικά F-35
2022: 8 μαχητικά F-35

Πριν ολοκληρωθεί το πρόγραμμα παραδόσεων των 30 αεροσκαφών της έκδοσης "A"  θα υπάρξει παραγγελία για 16+16 αεροσκάφη της έκδοσης κάθετης αποπροσγείωσης (STOVL) "B" τα οποία θα ενταχθούν σταδιακά στα αεροπλανοφόρα "Ανατολή" και "Θράκη" τα οποία θα είναι έτοιμα το 2021 και το 2023 αντίστοιχα.

Αρα από το 2023, μόλις σε πέντε χρόνια από σήμερα και με το πρόγραμμα αναβάθμισης των F-16 Viper να έχει υλοποιηθεί μόλις κατά 60% η ελληνική Πολεμική Αεροπορία θα έχει να αντιμετωπίσει από 30 μέχρι 62 μαχητικά αεροσκάφη F-35A/B!

Να σημειώσουμε ότι αντίθετα με όλα τα άλλα αεροσκάφη, το F-35 είναι «σύστημα συστημάτων», ένα μαχητικό που δρα ως κόμβος επιχειρήσεων από μόνος του και δεν απαιτεί μεγάλους αριθμούς για να εκτελέσει την αποστολή του.

Αρκούν ακόμα και 2 μαχητικά για να «ανοίξουν τον δρόμο» στα υπόλοιπα συμβατικά μαχητικά και να ολοκληρωθεί μια αποστολή καταστροφής της εχθρικής αεράμυνας.

Το Ισραήλ έδειξε πώς χρησιμοποιούνται και τι ζημιά μπορούν να κάνουν, ακόμα και σε ένα κορεσμένο περιβάλλον αεράμυνας, όπως αυτό της Συρίας.

Από εκεί και πέρα τα πράγματα είναι πολύ απλά: Είτε έχει αναβαθμιστεί η ελληνική αεράμυνα, ξεκινώντας από την επίγεια, έτσι ώστε να μπορεί να αντιμετωπίσει τα F-35 (βασικά να τα «δει») είτε θα πρέπει να ελπίζουμε σε κάποιο «θαύμα» στιλ «εμπάργκο» των ΗΠΑ για να μην δορυφοροποιηθεί η χώρα.

Διοτι η διαφορά μεταξύ δύο κρατών που το ένα έχει 5ης γενιάς μαχητικά stealth και  του έτερου που μένει στην 3η γενιά (έστω με λίφτιγνκ) είναι ακριβώς αυτή: Το ένα κράτος κάνει κουμάντο και το άλλο κάνει ότι του προστάζει το πρώτο, προκειμένου να μην καταστραφεί...

Ας δούμε και το πιο πρόσφατο τουρκικό βίντεο για την παραλαβή των F-35:




* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια