Ο διαστρικός επισκέπτης Oumuamua φεύγει από το Ηλιακό σύστημα με ταχύτητα που αυξάνεται μυστηριωδώς σύμφωνα με τη NASA

Στις 27 Ιουνίου του 2018, η NASA ανάρτησε στην επίσημη ιστοσελίδα της ότι το ο διαστρικός επισκέπτης Oumuamua (Ομούαμούα) που μας απασχόλησε στα τέλη του 2017 με την είσοδό του στο ηλιακό σύστημα και την διέλευσή του γύρω από τον Ήλιο, αρχίζει κατά την έξοδό του να παίρνει απροσδόκητη «ώθηση ταχύτητας» και «μετατόπιση τροχιάς»!

Ο Μάρκο Μισέλι της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος λέει ότι «υπάρχει κάτι που επηρεάζει την κίνηση του διαστρωματικού αστεροειδή εκτός από τις βαρυτικές δυνάμεις του Ήλιου και των πλανητών».
«Αυτή η επιπρόσθετη λεπτή δύναμη για τον Oumuamua είναι πιθανό ότι προκαλείται από αεριωθούμενα αεριώδη υλικά που εκδιώχθηκαν από την επιφάνεια του», δήλωσε ο Davide Farnocchia, του Κέντρου Σπουδών Αντικειμένων Γης και του JPL της NASA, ο οποίος μελετά κομήτες με παρόμοιες συμπεριφορές. «Αυτό το είδος εξώθησης επηρεάζει την κίνηση πολλών κομητών στο ηλιακό μας σύστημα», συμπληρώνει.


Ο διαστημικός οργανισμός αρχικά ταξινόμησε τον μακροσκελή Oumuamua ως κομήτη, ενώ μετά από μετέπειτα παρατηρήσεις τον αναταξινόμησε επίσημα ως διαστρωματικό αστεροειδή (1L/2017). Έως σήμερα, δεν έχει παρατηρηθεί κανείς αστεροειδής με αεριώδη υλικά ικανά να του δώσουν ώθηση… κάνοντας έτσι τις παραπάνω θεωρίες αβάσιμες και το μυστήριο της επιτάχυνσής του ακόμα μεγαλύτερο. Αυτή τη στιγμή η NASA υπολογίζει ότι ο παράξενος αστεροειδής απομακρύνεται από τον Ήλιο με εκτιμώμενη ταχύτητα 70.000 μίλια/ώρα, μια ταχύτητα που αυξάνεται μυστηριωδώς...


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια