Η ευγενής αντιπολίτευση

Γράφει ο Θάνος Οικονομόπουλος
Ο κ. πρωθυπουργός, είναι ένας πολύ τυχερός άνθρωπος...
Δεν έχει απέναντί του, ένα Τσίπρα!
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αλλά και οι άλλοι ηγέτες της αντιπολίτευσης, μπορεί να του ασκούν έντονη κριτική για την πολιτική του  (και αλλοίμονο...),
αλλά κανείς δεν τον είπε «προδότη», «Κουίσλινγκ πρωθυπουργό», δεν τον απείλησε «στο Γουδί!».

Οι  ακραίες αντιδράσεις που σημειώθηκαν για την συμφωνία με τα Σκόπια, οι προπηλακισμοί κυβερνητικών στελεχών και βουλευτών δεν οργανώθηκαν... στην Πειραιώς (όπως θέλει γκαιμπελίστικα να καλλιεργούν την εντύπωση τα χαλκεία του Μεγάρου Μαξίμου), κατά τα πρότυπα των υπό αυστηρή κομματική καθοδήγηση οργανωμένων συγκεντρώσεων των «Αγανακτισμένων», στις οποίες υπήρξαν και νεκροί...

Ο κ. Μητσοτάκης, μόλις έγιναν γνωστές οι λεπτομέρειες της συμφωνίας στο eurogroup, με ανάρτησή του στο twitter, αντί να σπεύσει να «καταγγείλει» τον πρωθυπουργό, ανέφερε απλά ότι «πρόκειται για απλή επιβεβαίωση όσων είχαν ήδη συμφωνηθεί με τους δανειστές τον Νοέμβριο του 2012, και στο πλαίσιο αυτό κάθε μέτρο για την ελάφρυνση του χρέους, αντιμετωπίζεται θετικά...»

Απέφυγε, μάλιστα, να... θυμίσει τι έλεγε εκείνη την περίοδο για την συμφωνία των... «γερμανοτσολιάδων» ο κ., Τσίπας στα κάγκελα. Ότι, δηλαδή, οι «γερμανοτσολιάδες» θα εμφανίσουν την... «επιστροφή στην δραχμή ως τεράστια  ως τεράστια εθνική επιτυχία» (οι σύντροφοι του αποκάλυψαν ότι από αυτόν μεθοδευόταν κεντρικά η επιστροφή στην δραχμή!) και πως η ρύθμιση του χρέους, με επιμήκυνση  εξόφλησής του, που εξασφάλισαν με τους δανειστές, δεν ήταν παρά «ένα μακρύτερο σκοινί για να κρεμαστούμε αργότερα...»!

Και η συμφωνία του 2012, προέβλεπε επιμήκυνση της αποπληρωμής για το σύνολο του χρέους (και όχι μόνο για 100 δισ για περίοδο 10 ετών-και μετά... «το μακρύτερο σκοινί»), καθώς επίσης και δέσμευση των δανειστών ότι με τα μέτρα απομείωσης που θα έπαιρναν, το χρέος θα έπεφτε κάτω από το 110% του ΑΕΠ το 2022!

Τώρα η επιμήκυνση αφορά 100 δισ , όσα δηλαδή πρόσθεσε στο χρέος  το... Βαρουφάκειο «χρυσό πεντάμηνο» του 2015! Και το χρέος έχει φθάσει ήδη στο 180% του ΑΕΠ, και μέχρι το 2060... καλά να’μαστε και να μετράμε!

Η «επιτυχία» που πέτυχε ο ίδιος, κατά τι είναι καλύτερη, για να’ χουμε καλό ερώτημα; Τα όσα συμφωνήθηκαν στο χθεσινό eurogroup,  είναι... χειρότερα ακόμη και  από εκείνα για τα οποία πανηγύριζε η κυβέρνηση στο αντίστοιχο eurogroup του 2017, όταν προβλεπόταν η επιστροφή στην Ελλάδα των κερδών της κεντρικών ευρωπαϊκών τραπεζών από τα ελληνικά δάνεια στο ακέραιο και εφ’ άπαξ, και όχι... κουτσουρεμένα, σε δόσεις και υπό όρους, όπως συμφώνησε ο κ. Τσακαλώτος!

Σ’ εκείνο το eurogroup, δεν δεσμευόταν η Ελλάδα για ετήσια  πλεονάσματα της τάξης του 2,2% μέχρι το....2060(!), και μέχρι το 2022 της τάξης του 3,5%, που σημαίνει... επ’ αόριστον λιτότητα και τον λογαριασμό θα τον πληρώσουν οι... επόμενοι!

Με λίγα λόγια, αυτό που πέτυχε ο κ. Τσίπρας είναι να... βγούμε από τα μνημόνια και να μπούμε σ’ ένα αυστηρότατο «πρόγραμμα», με το «μαξιλάρι» που του έδωσαν οι δανειστές (και αν και εφ’ όσον «βάλει χέρι», θα στείλει το κατάλληλο μήνυμα «εθνικής επιτυχίας» στους αδηφάγους κερδοσκόπους...) να μην πιεζόμαστε για 1,5-2 χρόνια να βγούμε στις «αγορές», δηλαδή κατάφερε να είμαστε εκτός μνημονίου (με τον πάμφθηνο δανεισμό) αλλά και ... εκτός αγορών! Θρίαμβος...

Δηλαδή, ο κ. Τσίπρας... πανηγυρίζει για το ότι μας γύρισε στο καθεστώς που ήμασταν... επί «γερμανοτσολιάδων», με πρόσθετο χρέος 100 δισ, με απίθανα χειρότερες δεσμεύσεις λιτότητας για...40 χρόνια! Και παρ’ όλο αυτό το δυσβάστακτο κόστος, πολύ φοβούμαι ότι ο πρωθυπουργός μπορεί να έπαθε, αλλά ουδέν έμαθε από τις... «αυταπάτες» του!

Αυτό που έχει για τον ίδιο σημασία, είναι ότι με το Σκοπιανό «λυμένο»... εν αναμονή και εκκρεμότητα μέχρι τον Δεκέμβριο (τουλάχιστον...), και την «καθαρή έξοδο» από τα μνημόνια με... τόνους βρώμικων επιβαρύνσεων για τα επόμενα 40 χρόνια, ο κ. Τσίπρας έχει στα χέρια του την... τράπουλα του ταχυδακτυλουργού  για να παραμυθιάσει (;) την πελατεία του και όσους τυχόν άλλους, να στήσει το προεκλογικό σκηνικό του, να κάνει... διαγγέλματα-ενδεχομένως να φορέσει ως γραβάτα, και το... «μακρύτερο σκοινί κρεμάσματος»!

Α, ρε Τσίπρας που του χρειάζεται...

* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια