Η συμφωνία των Πρεσπών αντί ειρήνης ανάβει «πυρκαγιές» σε όλα τα Βαλκάνια

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης
Δημοσιογράφος - Συγγραφέας - Τουρκολόγος
Δεν είναι αντιληπτό αν αυτοί που πρωτοστάτησαν στην υπογραφή της συμφωνίας των Πρεσπών είχαν υπολογίσει την σοβαρή συνέπεια αυτή η συμφωνία να προκαλέσει μεγάλο μισός στο εδώ και χρόνια ήδη τεταμένο κλίμα μεταξύ των λαών, Ελλάδας και των Σλάβων των Σκοπίων, (γιατί υπάρχουν και οι Αλβανοί που… δεν τους καίγεται καρφί για την συμφωνία).

Το πρόσφατο επεισόδιο ξυλοδαρμού μεταξύ νεολαίων των δυο χωρών σε ελληνικό έδαφος, όταν οι Σκοπιανοί δηλώσαν Μακεδόνες, είναι ένα σοβαρό σημάδι μιας κατάστασης που πάει να γίνει κυριολεκτικά όλεθρος για την σταθερότητα στα Βαλκάνια, την οποία σταθερότητα υποτίθεται ότι υπερασπίζοντα οι πρωτεργάτες της συμφωνίας.

Οι επανωτές διαδηλώσεις και στις δυο χώρες κατά της συμφωνίας με πολλά παρατράγουδα, ιδιαίτερα στην ελληνική Μακεδονία, δείχνουν πως το κλίμα είναι πολύ φορτισμένο και θα φορτίζεται ακόμα περισσότερο όσο προχωρούν τα στάδια της επικύρωσης αυτή της συμφωνίας.

Μια άλλη παράμετρος που δείχνει πόσο το κλίμα έχει φορτιστεί, είναι ότι οι Σκοπιανοί τουρίστες που κάθε χρόνο κατακλύζουν τις ακτές της ελληνικής Μακεδονίας φέτος, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, έχουν κυριολεκτικά εξαφανιστεί καθώς πολλά ΜΜΕ των Σκοπίων προειδοποιούν να μην πηγαίνουν στην Ελλάδα για τι μπορεί να βρεθούν προ… απροόπτων και πολύ δυσάρεστων εξελίξεων αν δηλώνουν ότι είναι Μακεδόνες.

Υπάρχει και η παράμετρος της νομιμότητας ακόμα και για την ύπαρξη των Σκοπίων, καθώς ισχύει η Συνθήκη του Βουκουρεστίου που είναι και βάση για την συνθήκη της Λοζάνης σύμφωνα με την οποία μόνο αν υπάρχει κοινή υπογραφή Σερβίας και Ελλάδας, που δεν υπάρχει, μπορεί να υπάρξει κράτος ανεξάρτητο στο βόρεια σύνορα της Ελλάδας εκτός της Σερβίας. Η παράμερος του Βελιγραδίου αλλά… και της Μόσχας ουδόλως υπολογίστηκε.

Όλα αυτά δείχνουν πως για άλλη μια φορά μια συμφωνία για τα Βαλκάνια που σχεδιάστηκε από εκτός Βαλκανίων παράγοντες χωρίς να σκεφτούν τα δεδομένα της περιοχής, όχι μόνο δεν φέρνει την σταθερότητα και την ειρήνη, αλλά μάλλον απειλεί να την τινάξει στον αέρα για χάριν ανόητων Ευρωπαίων και Αμερικανών που είναι «ειδικευμένοι» να προκαλούν φωτιές που δύσκολα σβήνουν σε πολλά μέρη του πλανήτη.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια