Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τι δεν κατάλαβε από τα συμφωνηθέντα;

Με μια εξόχως παραπλανητική ή ακατάληπτη δήλωσή του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος υποδεχόμενος χθες τον Ινδό πρόεδρο Ram Nath Kovid, στο Προεδρικό Μέγαρο, υποστήριξε πως «η ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. προϋποθέτουν επίλυση του ζητήματος του ονόματος με αναθεώρηση του Συντάγματος των Σκοπίων,
κατά τρόπο που θα εξαλείφεται ο αλυτρωτισμός, όπως δεσμεύθηκε η γειτονική χώρα με τη χθεσινή συμφωνία».

«Επιδιώκουμε σχέσεις φιλίας και καλής γειτονίας και ευνοούμε την ΝΑΤΟϊκή και Ευρωπαϊκή της προοπτική. Τούτο όμως προϋποθέτει επίλυση του ζητήματος του ονόματός της, κατά τρόπο συμβατό με την ιστορία, το διεθνές δίκαιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο, ήτοι κατά τρόπο που εξαλείφει τον αλυτρωτισμό» ανέφερε συγκεκριμένα ο κ. Παυλόπουλος.

Κατά συνέπεια, πρόσθεσε, «η πρόσκληση προς ένταξη της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ και η έναρξη κάθε ουσιαστικής ενταξιακής προετοιμασίας για την Ευρωπαϊκή Ένωση προϋποθέτουν προηγούμενη κατάλληλη αναθεώρηση του Συντάγματος της ΠΓΔΜ προς αυτή την κατεύθυνση -όπως άλλωστε δεσμεύθηκε το κράτος αυτό με την χθεσινή μεταξύ μας Συμφωνία- δοθέντος ότι ουδένα δημοκρατικό κράτος νομιμοποιείται να υπογράφει δεσμευτικές γι’ αυτό Διεθνείς Συνθήκες, οι οποίες παραβιάζουν ευθέως το σύνταγμά του».

Όμως τόσο το ΝΑΤΟ όσο και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς δήλωσαν πως η πΓΔΜ, θα δεχθεί πρόσκληση ένταξης στην επικείμενη σύνοδο του Οργανισμού στα τέλη του μήνα στις Βρυξέλλες ενώ ήδη θα έχει ληφθεί απόφαση για να δοθεί ημερομηνία εκκίνησης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην ΕΕ.

Το ερώτημα λοιπόν που προκύπτει είναι, «τι δεν κατάλαβε ο Προκόπης Παυλόπουλος;» ή αν πρόκειται για την αλλαγή στάσης της Αθήνας έναντι των συμφωνηθέντων…


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια