Η Τουρκία «αλώνει» με γοργούς ρυθμούς Γάζα-Ιερουσαλήμ με στόχο το Τέμενος Αλ-Ακτσά - Έρχεται σύγκρουση με Ισραήλ-ΗΠΑ

Γιατί η περιοχή της Ανατολικής Ιερουσαλήμ είναι τόσο τρομερά σημαντική για την σημερινή ισλαμική Τουρκία του Ερντογάν; Θα μπορούσε να αναρωτηθεί κάποιος .

Η Τουρκία, υποστηρίζει σθεναρά την Χαμάς και έχει μια δυναμική παρουσία στην ανατολική Ιερουσαλήμ, όπως φαίνεται από τις τουρκικές σημαίες που κουνούν οι Παλαιστίνιοι με κάθε ευκαιρία. Έχει τα δικά της επεκτατικά και ύπουλα σχέδια «αλώσεως» της κάτω από την «μύτη» των ισραηλινών .

Η επιρροή της μπορεί να φανεί ακόμη και στα τοπικά εστιατόρια ακόμα και στα καταστήματα ένδυσης, αναφέρει άρθρο ινστιτούτου μελετών .

Η τουρκική υποστήριξη στη Χαμάς εξηγεί επίσης την εμφάνιση των τουρκικών σημαιών μεταξύ των Παλαιστίνιων διαδηλωτών στην αντιπαράθεση τους με τους Ισραηλινούς στους φράχτες της Γάζας.

Η ‘Άγκυρα χρησιμοποιεί τον μουσουλμανικό «τουρισμό» για να κερδίσει έδαφος στο Όρος του Ναού και σε άλλους ιερούς τόπους, με σκοπό να αναλάβει κάποια στιγμή τον έλεγχο αυτών των περιοχών.

Η σημερινή Τουρκία, υπό την επικίνδυνα «χαρισματική» ηγεσία του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, παρεμβαίνει σε πολλά μέρη της Μέσης Ανατολής, σε λίγο και στα Βαλκάνια για τους δικούς της λόγους . Σε κάθε περιοχή όμως, φροντίζει να αναρτήσει την τουρκική σημαία.

Ωστόσο, η παρουσία της Τουρκίας στην Ιερουσαλήμ φαίνεται να είναι πιο δημόσια και εντυπωσιακή, διότι η πόλη αυτή είναι πιο σημαντική για την Τουρκία απ ​​’ό, τι άλλα μέρη της γης .

Ο λόγος έχει να κάνει με το μεγάλο τουρκικό ενδιαφέρον τόσο για την Γάζα όσο και για την Ιερουσαλήμ.

Η Γάζα κυβερνάται από την θυγατρική της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, την Χαμάς, την οποία η Τουρκία ελέγχει σε μεγάλο ποσοστό , με στόχο τον έλεγχο του μεγάλου και σημαντικού Τεμένους al-Aqsa που αποτελεί το δεύτερο ιερότερο μέρος του Ισλάμ .

Ο Ερντογάν χρησιμοποιεί συχνά το σλόγκαν «ότι θα σπάσει την πολιορκία στη Γάζα» για να εξαπλωθεί το μίσος στο Ισραήλ και να αποκτήσει μεγαλύτερη δημοτικότητα φυσικά ο ίδιος.

Η Τουρκία δραστηριοποιείται στην ανατολική Ιερουσαλήμ με διάφορους τρόπους, ο πιο επικίνδυνος από τους οποίους είναι η υποστήριξή της στην τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς.

Το πιο εμφανές σημάδι της δραστηριότητάς της είναι η παρουσία της τουρκικής σημαίας δημόσια στην Ιερουσαλήμ.

Πολλά από τα σοκάκια της Παλιάς Πόλης και οι δρόμοι έξω αυτήν στο Τείχος είναι κατά καιρούς στολισμένα με τουρκικές σημαίες σε κάθε γωνιά, συμπεριλαμβανομένων των εισόδων στο Όρος του Ναού, ενώ φιλοτουρκικές διαδηλώσεις λαμβάνουν χώρα στο Όρος των Ερμών .

Ένα από τα πιο εντυπωσιακά χαρακτηριστικά της τουρκικής επιρροής στην ανατολική Ιερουσαλήμ είναι ο αριθμός των εστιατορίων που μνημονεύουν τον εξισλαμισμό και τις ισλαμικές κατακτήσεις.

Ένα εστιατόριο στην οδό Zah’ra που κάποτε είχε «ισραηλινό μενού» που ονομάζονταν «μίγμα Ιερουσαλήμ» έχει γίνει πλέον τουρκικό εστιατόριο. Όλα αυτά εκφράζουν την πρόθεση της Τουρκίας να σταματήσει την «ισραηλινοποίηση» των Αράβων στο ανατολικό τμήμα της πόλης.

Ωστόσο πρόσφατα, αφού ο Ερντογάν απέλασε τον ισραηλινό πρεσβευτή και το Ισραήλ έκανε το ίδιο στον Τούρκο πρόξενο στην Ιερουσαλήμ, μερικά από τα εστιατόρια έβγαλαν τις τουρκικές σημαίες ως ένδειξη φόβου.

Παλαιστινιακές πηγές εξήγησαν ότι οι ιδιοκτήτες άρχισαν να ανησυχούν ότι τα μέτρα του Ισραήλ εναντίον της τουρκικής επιρροής θα μπορούσαν να τους βλάψουν και να τους κλείσουν τα μαγαζιά, αλλά κάτι τέτοιο δεν έγινε. Έτσι ξανατοποθέτησαν τις τουρκικές σημαίες.

Η Τουρκία έχει ξεκινήσει και εδώ μια πολιτιστική επίθεση με κέντρο διάφορα πολιτιστικά κέντρα , στα οποία προσφέρονται μαθήματα τουρκικών, μουσικές συναυλίες και ομιλητές, με τις οποίες οικοδομούν τη σύνδεση μεταξύ των κατοίκων της ανατολικής Ιερουσαλήμ και του τουρκικού πολιτισμού.

Επίσης ένας μεγάλος αριθμός ακινήτων έχει αγοραστεί στην ανατολική Ιερουσαλήμ από Τούρκους, με τα περισσότερα ακίνητα να έχουν οθωμανικό ιστορικό υπόβαθρο.

Δύο τουρκικά ιδρύματα στην ανατολική Ιερουσαλήμ συμμετείχαν στις αγορές ακινήτων , το Kanadil και η TIKA. Η Τουρκία έχει διεισδύσει επίσης στο μουσουλμανικό ίδρυμα της πόλης, το Ανώτατο Μουσουλμανικό Συμβούλιο, με επικεφαλής τον ηγέτη Σέιχ Ικρίμα.

Εν τω μεταξύ, η Τουρκία αποκτά συστηματικά τον έλεγχο όλων των τζαμιών στο Όρος του Ναού μέσω εκτεταμένου τουρκικού θρησκευτικού τουρισμού.

Πρόσφατα, Τούρκοι «τουρίστες» αντιμετώπισαν ορθόδοξους Εβραίους που προσεύχονται και σπουδάζουν στο Τάφο του Σαμουήλ που βρίσκεται στα προάστια της Ιερουσαλήμ.

Ταυτόχρονα, ισραηλινές πηγές που ασχολούνται με τα θέματα της ανατολικής Ιερουσαλήμ ενημέρωσαν ότι μέχρι τώρα η Τουρκία δεν αμφισβήτησε επισήμως την εξουσία του Ισραήλ στο ανατολικό τμήμα της πόλης αλλά προετοιμάζεται να το πράξει σύντομα .

Όλα τα έργα αναστήλωσης σε παλαιά οθωμανικά κτίρια γίνονται με άδεια και οι αρχαιολογικές ανασκαφές που διεξήχθησαν ήταν υπό την εποπτεία και την εποπτεία του Τμήματος Αρχαιοτήτων του Ισραήλ.

«Όταν Τούρκοι αρχαιολόγοι έβαλαν τουρκική σημαία σε μια ανασκαφή , τους είπαμε να την κατεβάσουν αμέσως και το έκαναν», δήλωσαν οι ισραηλινές πηγές.

Η Τουρκία έχει δύο αδύνατα σημεία στο πολιτικό σύστημα στην ανατολική Ιερουσαλήμ:

την Χαμάς η οποία είναι συγκριτικά αδύναμη και το σημαντικότερο ισλαμικό κόμμα, το Ισλαμικό Κόμμα Απελευθέρωσης που αντιτίθεται στα τουρκικά σχέδια .

Αν και σε αυτό το στάδιο η αντιπολίτευση είναι λεκτική και όχι φυσική, στο μέλλον, αυτό το κόμμα μπορεί να σαμποτάρει τις τουρκικές δραστηριότητες στην ανατολική Ιερουσαλήμ.

Επιπλέον, σύμφωνα με γνωστές πηγές στην ανατολική Ιερουσαλήμ, το Ισλαμικό Κόμμα Απελευθέρωσης είχε γίνει φιλο-ιρανικό, επειδή ο ιδρυτής του Φαθί Σσακί έχει σχέσεις με την Τεχεράνη.

Παρόλο που οι φιλοτουρκικές και φιλο-ιρανικές δυνάμεις είναι επί του παρόντος εχθρικές μεταξύ τους, τα γεγονότα στη Συρία έχουν αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να ενωθούν τελικά σε μία δύναμη με στόχο την ίδια την Ιερουσαλήμ.

Η μέθοδος επιρροής της Τουρκίας στην ανατολική Ιερουσαλήμ μπορεί να διαπιστωθεί από αρκετές τουρκικές κυβερνητικές οργανώσεις που παρουσιάζονται ως ΜΚΟ (μη κυβερνητικές οργανώσεις), οι οποίες όμως εξυπηρετούν, σύμφωνα με διάφορες ανησυχητικές μαρτυρίες, μέτωπα για την οργάνωση τρομοκρατίας του ΙΗΗ .

Τι είναι το IHH;

Το Ανθρωπιστικό Ίδρυμα Αρωγής (ή IHH) είναι μια ΜΚΟ που υποστηρίζει ότι παρέχει ανθρωπιστική βοήθεια. Ωστόσο, σύμφωνα με τον πρώην (κεμαλιστή) επικεφαλής του Τμήματος Αντιτρομοκρατίας στην Τουρκία, Ahmet Sait Yayla, πρόκειται για τρομοκρατική οργάνωση που συνεργάζεται με τον ISIS.

Η IHH ιδρύθηκε κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Κοσσυφοπέδιο και οι δραστηριότητές της επεκτείνονται σε όλα τα μέρη που κάποτε βρίσκονταν υπό την κυριαρχία της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας ή όπου οι Οθωμανοί επιδίωκαν να κυβερνήσουν.

Αυτά περιλαμβάνουν τα τουρκοφώνια έθνη στην πρώην Σοβιετική Ένωση και τη Ρωσία σήμερα.

Για παράδειγμα, η IHH διοργάνωσε μια τεράστια διαδήλωση ενάντια στη Ρωσία στην Τσετσενία, η οποία επίσης υποδηλώνει την τουρκική παρουσία στον πραγματικό πόλεμο που διεξάγεται εκεί ανάμεσα σε Τσετσένους και Ρώσους όπως και στην Κριμαία .

Ο αρχηγός του IHH, Bulent Yildirim, κάλεσε τους συμμετέχοντες στη διαδήλωση να «πάνε και να κάνουν ό, τι πρέπει να γίνει».

Μεταξύ των συνθημάτων που φώναζαν οι διαδηλωτές ήταν: «Ρώσοι δολοφόνοι, φύγετε από την Τσετσενία!» , «Φονιάδες Ισραηλινοί , φύγετε από την Παλαιστίνη! , «Και» Αμερικανοί δολοφόνοι, φύγετε από τη Μέση Ανατολή! «

Το Ισραήλ εκτέθηκε στις δραστηριότητες της IHH στο περιστατικό του Mavi Marmara το 2010.

Η ΜΚΟ IHH ήταν η κινητήρια δύναμη πίσω από την οργάνωση του στόλου για την Γάζα τότε μαζί με τον Ερντογάν.

Ο πρώην αξιωματούχος της Τουρκικής Υπηρεσίας Πληροφοριών Ahmet Sait Yayla, ο οποίος υπηρέτησε στη θέση αυτή πριν από την κυριαρχία του Ερντογάν, εξήγησε ότι ο Ερντογάν είχε δύο λόγους για την δημιουργία του στολίσκου του Μαρμαρά: να δείξει τους δεσμούς του με τη Χαμάς στη Γάζα και να αποδείξει εμπράκτως ότι ήταν ο υπερασπιστής της Ιερουσαλήμ.

Πράγματι, οι παρεμβολές στη Γάζα και η ανάμιξη στην Ιερουσαλήμ είναι δύο εκφράσεις της τουρκικής πολιτικής σχετικά με το παλαιστινιακό πρόβλημα: η Χαμάς είναι η «Μουσουλμανική Αδελφότητα», η οποία πρέπει να διατηρηθεί και η Ιερουσαλήμ και να καταστεί κύριος δίαυλος για την τουρκική ανατροπή της παγκόσμιας μουσουλμανικής ηγεμονίας.

Η συγκαλυμμένη συνεργασία της IHH με την τουρκική ΜΚΟ TIKA από την άλλη πλευρά είναι ιδιαίτερα ανησυχητική, διότι μπορεί να σημαίνει ότι τα τρομοκρατικά κύτταρα παραμένουν πίσω από τις σκηνές των πολιτιστικών, κοινωνικών και οικονομικών δραστηριοτήτων.

Η παγκόσμια εμβέλεια της TIKA μπορεί να διαπιστωθεί από την ιστοσελίδα της.

Για παράδειγμα, ο κατάλογος των γραφείων της σε όλο τον κόσμο δείχνει ότι έχει εξαπλωθεί σε περιοχές που κάποτε ήταν κάτω υπό την εξουσία της πρώην Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, ενώ στον αραβικό κόσμο και στα ισλαμικά κράτη είναι ιδιαίτερα γνωστό ότι συνδέεται με τη Μουσουλμανική Αδελφότητα και την Τουρκία.

Εκτός από τις τουρκικές οργανώσεις που εκπροσωπούν τα συμφέροντα της Τουρκίας, εμπλέκονται και τοπικά πρόσωπα.

Ανάμεσα σε αυτούς είναι ο ηγέτης του βόρειου Ισλαμικού Κινήματος στο Ισραήλ, Raed Salah, και ο ηγέτης του Ανώτατου Μουσουλμανικού Συμβουλίου στο Όρος του Ναού, ο Σεϊχ Ικρίμα Σαμπρί.

Επίσης υπάρχει και ο Σεΐχης Χουσάμ Αμπού Λείλ, ο οποίος είναι ένας ακραίος μουσουλμάνος κληρικός από την Γαλιλαία.

Σύμφωνα με τη σελίδα του στο Facebook , είναι βαθιά εμπλεκόμενος σε αυτό που συμβαίνει στο Όρος του Ναού και είναι γνωστό στις υπηρεσίες ασφαλείας του Ισραήλ.

Η Τουρκία έχει ήδη δημιουργήσει μυστικά τη δική της διοίκηση στην ανατολική Ιερουσαλήμ. Τι σημαίνει ότι ο ρόλος του «κυβερνήτη» της πόλης έχει ανατεθεί απλά σε έναν Ισραηλινό πολίτη όπως αναφέρουν οι Τούρκοι ;

Με αυτό το σκεπτικό, πρέπει να σημειωθεί ότι ο κύριος εκπρόσωπός του, ο Σεΐχης Ικρύμα Σαμπρί, έχει ήδη φορέσει τα λευκά ιερατικά ρούχα που εκπροσωπούν το τουρκικό θρησκευτικό ίδρυμα.

Για αυτό πρέπει να υπηρετήσει ως Μουφτής της Τουρκίας στο Όρος του Ναού;

Σύμφωνα με πηγές στην ανατολική Ιερουσαλήμ, ο Σαμπρί,είναι πολύ κοντά στον Ερντογάν και έχει απευθείας τηλεφωνική σύνδεση μαζί του .

Πολλοί άνθρωποι στην ανατολική Ιερουσαλήμ χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες του για να έλθουν σε επαφή με τον Τούρκο σουλτάνο .

Αν όμως αυτές είναι οι δράσεις των Τούρκων και του Σουλτάνου Ερντογάν στην ιερότερη πόλη της χριστιανοσύνης σε ένα κράτος όπως το Ισραήλ που διαθέτει μία από τις καλύτερες μυστικές υπηρεσίες …την Μοσσάντ , μπορούμε να φανταστούμε τι πράττουν οι Τούρκοι στην Δυτική Θράκη, νότια Βουλγαρία, Βοσνία, Αλβανία, Σκόπια κά .




* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια