Εσπευσμένη συνάντηση των Υπουργών Άμυνας Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ – Μια «ανάσα» από την ανάφλεξη στην Α. Μεσόγειο

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στη περιοχή της Α. Μεσογείου. Οι τουρκικές προκλήσεις μαίνονται και αυξάνονται διαρκώς. Λογικό δε, καθώς βρισκόμαστε λίγο πριν τις κρίσιμες διπλές εκλογές στη Τουρκία.

Όπως ανέφερε το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ χθες, οι Τούρκοι κάνουν τα λόγια τους πράξη και στέλνουν στη Μεσόγειο γεωτρύπανο.

Το “Φατίχ” κατέπλευσε το μεσημέρι από τη θαλάσσια περιοχή της Προπαντίδας με προορισμό την Αττάλεια όπου, σύμφωνα με τον Τούρκο Υπουργό Ενέργειας, θα πραγματοποιήσει την πρώτη γεώτρηση.   

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του Τούρκου Αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων πριν λίγα 24ωρα, σε δείπνο που παρέθεσε στους αρχηγούς των τριών όπλων μετά τη νηστεία του Ραμαζανιού.

Χουλουσι Ακάρ, Αρχηγός Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων:

Στο Αιγαίο, στην Ανατολική Μεσόγειο, στην Κύπρο οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις θα κάνουν το καθήκον τους και λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα.

Έτσι λοιπόν, οι τρεις άμεσες ενδιαφερόμενες χώρες, αναλαμβάνουν δράση. Κύπρος-Ελλάδα-Ισραήλ συνεχίζουν την προσπάθεια για διεύρυνση της συνεργασίας τους.

Οι Υπουργοί Άμυνας των τριών χωρών θα συναντηθούν περί τα τέλη Ιουνίου στη Λευκωσία με στόχο τη διεύρυνση της συνεργασίας στους τομείς άμυνας και ασφάλειας. Τον Ισραηλινό ομόλογο του συναντά την Τετάρτη στο Τελ Αβίβ ο Υπουργός Άμυνας Σάββας Αγγελίδης.

Στρατηγική επιλογή η συνεργασία μας δήλωσε ο Πρέσβης του Ισραήλ.

Σάββας Αγγελίδης, Πάνος Καμμένος και Άβιγκντορ Λίμπερμαν θα πραγματοποιήσουν συνάντηση στη Λευκωσία εντός του τριημέρου 21-23 Ιουνίου για να συζητήσουν τα επόμενα βήματα στη συνεργασία των τριών χωρών στους τομείς άμυνας και ασφάλειας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Σάββας Αγγελίδης θα επισκεφθεί το Ισραήλ από βδομάδας για να συναντήσει τον Ισραηλινό ομόλογο του. Συνάντηση που θα αφορά τη διμερή συνεργασία Κύπρου-Ισραήλ στα θέματα ασφάλειας και άμυνας. Ήδη Εθνική Φρουρά και Ισραηλινός στρατός πραγματοποιούν από κοινού στρατιωτικές ασκήσεις.

Αγγελίδης και Λίμπερμαν θα συζητήσουν σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες θέματα ανταλλαγής τεχνογνωσίας αλλά και εμπειριών σε επίπεδο κοινών στρατιωτικών ασκήσεων.

Ο Ισραηλινός Πρέσβης δηλώνει στο AlphaNewsLive ότι οι αναπτυσσόμενες σχέσεις Κύπρου-Ισραήλ αποτελούν στρατηγική επιλογή και για τις δύο χώρες.

“Και οι δύο χώρες αντιμετωπίζουν εξτρεμιστικές δυνάμεις, τρομοκρατικές δυνάμεις που θέτουν την ασφάλεια μας σε ρίσκο. Είναι επιλογή μας να συνεργαζόμαστε ώστε να επεκτείνουμε την ασφάλεια μας”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Σάμι Ρέβελ.

Προσθέτει ότι η συνεργασία επεκτείνεται σε πολλούς τομείς όπως η ενέργεια, η οικονομία, ενώ το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν εξελίξεις και σε ότι αφορά την καινοτομία.

Λευκωσία και Τελ Αβίβ επενδύουν πολλά σε αυτή τη σχέση η οποία πλέον απλώνεται σε διαφορετικούς τομείς συνεργασίας με κύριο άξονα το φυσικό αέριο.

Όπως όλα δείχνουν, επισπεύδονται συναντήσεις για να αντιμετωπιστεί η τουρκική προκλητικότητα.

Η Αγκυρα, ανά πάσα ώρα και στιγμή μπορεί να προκαλέσει ένα χοντρό επεισόδιο. Ελλάδα, Κύπρος και Ισραήλ, οφείλουν να είναι σε ετοιμότητα, διότι οι ερχόμενες εβδομάδες θα είναι καυτές.



* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια